Forum Klimatyzacja
dziwne objawy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: dziwne objawy (/showthread.php?tid=1926)

dziwne objawy - Qba - 2008-12-16

- robiłem przegląd kilku klim ELECTRA i powiedzieli że latem jedna z nich chodziła i po jakimś czasie się sama wyłączała dopiero jak wyłączyli i znów włączyli ,korki' ruszyła i znów to samo. Przychodzi wam coś do głowy bo po niedzieli jade tam to zabaczyć a kawałek trzeba jechać. Niestety nie robiłem jeszcze pomiarów.

dziwne objawy - Remik - 2008-12-16

Witam
Może jest użyta funkcja włącznika czasowego (jeśli Electra taką posiada) i się wyłącza po określonym czasie pracy

dziwne objawy - Qba - 2008-12-16

wezmę to pod uwagę i sprawdzę - dziękuję

dziwne objawy - gadget - 2008-12-16

Prawdopodonie w klimatyzacji zainstalowal sie windows ....

dziwne objawy - Remik - 2008-12-16

gadget napisał(a):Prawdopodonie w klimatyzacji zainstalowal sie windows ....
Myślisz, że bez windowsa taka funkcja w klimie jest nie możliwa?
Zapewniam, że są takie klimy.

dziwne objawy - mister - 2008-12-16

miałem taką samą sytuacje w acsonie . okazało się że padła sonda temp na tłoczeniu.

dziwne objawy - gadget - 2008-12-16

Zartowalem z windowsem ale chyba tu sie nikt nie nabral ?

dziwne objawy - senior - 2008-12-17

gdyby był windows to klima by się wieszała co 5 minut bez powodu,więc po części racja...... po czym by wyskakiwał alert" prawdopodobnie zostałeś oszukany, skontaktuj się z dystrybutorem" :-)

dziwne objawy - Qba - 2008-12-17

- rozmawiałem dziś z bezpośrednim zainteresowanym i problem wygląda tak:
nastawiają temperaturę ,klima ładnie się włącza ,pięknie pracuje - ale po osiągnięciu zadanej temp.nie wyłacza się ,ani nie reaguje na polecenia z piliota, więc facet idzie wyłacza a następnie włącza bezpiecznik i znów można włączyć ,zadać odpowiednią temp. i znów to samo. Takie objawy występują zarówno podczas chłodzenia jak i grzania .
I co wy na to ??

dziwne objawy - monterod2002 - 2008-12-17

może windows elektry należy zrestartować bo obsługa coś nawciskała na klawiaturze Big Grin Big Grin

dziwne objawy - gadget - 2008-12-17

Cos z elektronika . A czujnik cisnienia jest jakis elektroniczny ? Czy taki zwykly wlacznik ? A moze termistor ( czujnik temperatury ) ? Masz komfortowa sytuacje bo dwie (takie same chyba ) klimy i metoda podstawiania mozesz sprawdzic co powoduje zawieszanie sie klimy .

Ps. A moze trzeba z formatowac dysk ?

dziwne objawy - monterod2002 - 2008-12-17

wydaje mi sie za płytka wewnecznej jednostki poszła
powodzenia

dziwne objawy - Toronto - 2008-12-21

Może coś z funkcja restartu , w niektórych urządzeniach jest ustawienie: run test auto.
Może tam tkwi diobeł.

dziwne objawy - boryspol - 2008-12-22

A mnie kiedyś znajomy powiedział:
"jak już WSZYSTKO zawiedzie to przeczytaj "Instrukcję urządzenia" Smile

edit
Zawsze jak mam problem (a nie mam czasu) to zaczynam od wyłaczenia bezpiecznika zasilania.
Taki - twardy reset Smile

dziwne objawy - Qba - 2008-12-23

- jeszcze tam nie byłem , jade po nowym roku (nie pali się ) ale wszystko wskazuje na kondensator gdyż: sprężarka startuje ,j. wew. rusza ,tylko wentylator na skraplaczu stoi, więc gdy ciśnienie i temp.wzrośnie termik wyłącza sprężarke ( wszystko trwa jakieś 2-3min.) , ale j.wew. nadal dmucha z tym że nie chłodzi.

- napewno opiszę co udało mi się zrobić .......za rok ! Pozdrawiam wszystkich

dziwne objawy - monterod2002 - 2008-12-23

Qba napisał(a):- rozmawiałem dziś z bezpośrednim zainteresowanym i problem wygląda tak:
nastawiają temperaturę ,klima ładnie się włącza ,pięknie pracuje - ale po osiągnięciu zadanej temp.nie wyłacza się ,ani nie reaguje na polecenia z piliota, więc facet idzie wyłacza a następnie włącza bezpiecznik i znów można włączyć ,zadać odpowiednią temp. i znów to samo. Takie objawy występują zarówno podczas chłodzenia jak i grzania .
I co wy na to ??
- jeszcze tam nie byłem , jade po nowym roku (nie pali się ) ale wszystko wskazuje na kondensator gdyż: sprężarka startuje ,j. wew. rusza ,tylko wentylator na skraplaczu stoi, więc gdy ciśnienie i temp.wzrośnie termik wyłącza sprężarke ( wszystko trwa jakieś 2-3min.) , ale j.wew. nadal dmucha z tym że nie chłodzi.

- napewno opiszę co udało mi się zrobić .......za rok ! Pozdrawiam wszystkich.......
........................................................................................................................

NO TO WKOŃCU CHŁODZI CZY NIE

dziwne objawy - monterod2002 - 2008-12-23

Jeżeli to ostatnia wersja no to zdaje mi sie że wetylatorek do wymiany najleprzym wypadku kondensatorek albo łożyska
pozdrowionka