Forum Klimatyzacja
Gdzie kupić R 134 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Gdzie kupić R 134 (/showthread.php?tid=1946)

Gdzie kupić R 134 - krzysiekw11 - 2009-01-04

Witam mam warsztat samochodowy 8 lat tydzień temu kupiłem stacje do klimatyzacji. Nie mam zamiaru zajmować się całkowicie klimatyzacją jednak przy wyciąganiu silników rozbiórkach rozrządów trzeba nieraz zdemontować klime, i zachodzi potrzeba jej napełnienia nie chce wysyłać klientów od warsztatu do warsztatu. Prosiłbym o jakiś adres gdzie można zaopatrzyć się w gaz r 134 , olej i oringi do klimatyzacji, oraz jakąś konkretną książke o klimatyzacji żeby troche postudiować. Za podpowiedź z góry dziękuje.

Gdzie kupić R 134 - senior - 2009-01-04

ogólnie to google ma taką funkcję szukania.....
poza tym napisz skad jesteś, bo może pod nosem masz któregoś z naszych kolegów i dokładnie Ci powie co, gdzie i w jakiej cenie :-) pozdrawiam

wiem ze jest gogle znalazłem olej do klimatyzacji książki zawsze lubie troche poczytać żeby się zapoznać z tematem ale nie moge znalesc r134 jestem z Wielunia 70 km od Częstochowy albo 100km od Łodzi

Zawsze trzeba kiedyś zacząć chyba wolno popytac.

Gdzie kupić R 134 - senior - 2009-01-04

ja chcesz freon to w Łodzi Ci pomogę znależć, akcesoria do klimy też, napisz seniorbiovital@wp.pl

Gdzie kupić R 134 - awax - 2009-01-04

krzysiekw11 napisał(a):Zawsze trzeba kiedyś zacząć chyba wolno popytac.
Ale nie trzeba ściemniać.Można zapytać wprost jak rozszerzyć działalność o klimatyzację samochodową i poprosić o pomoc.My nie gryziemy.
Powodzenia

Więc pytam co powinienem na początek wiedzieć i w co musze się zaopatrzyć oprócz stacji (książki też przestudiuje)

Samo odzyskiwanie freonu i napełnianie klimatyzacji to jest proste ale jak przy każdym fachu napewno jest dużo zakrętów, które z grubsza chciałem poznac pozdrawiam.

krzysiekw11 napisał(a):Więc pytam co powinienem na początek wiedzieć i w co musze się zaopatrzyć oprócz stacji (książki też przestudiuje)
Co wiesz na temat chłodnictwa?jeżeli kompletnie nic to może lepiej zatrudnić pracownika z jakąś praktyką.Zresztą już w najbliższym czasie wymagane bedzie ukończenie szkolenia lub certyfikat.
Przewiduję jednak,że jesteś uparty (w pozytywnym znaczeniu)i najrozsądniej będzie skontaktować się z którymś z kolegów z tego forum bezpośrednio.
Jeżeli będziesz potrzebował szczegółowych porad to napisz na centrum.klima@poczta.fm

krzysiekw11 napisał(a):Samo odzyskiwanie freonu i napełnianie klimatyzacji to jest proste ale jak przy każdym fachu napewno jest dużo zakrętów, które z grubsza chciałem poznac pozdrawiam.
Mi się wydaje,że nie ma nic prostrzego od remontów silników samochodowych,wystarczy kupić kilka kluczy i kombinerki.

Takiemu szkoleniu nie jestem przeciwko nawet znalazlem gdzie się odbywają do tej pory robilem dużo napraw głównych silniki głowice i w dużo samochodach nie działa klimatyzacja i tak mam ją prawie rozebraną to dlaczego ma ktoś pomnie to jeszcze raz rozbierać i uruchamiać. A klient jest podwójnie zadowolony jak go się nie wysyła od warsztatu do warsztatu.Warto się kształcić i nie chciałbym robić tego na klienta samochodzie dlatego pytam.

kilka kluczy to można mieć na działce

I bardzo dobrze że pytasz,ale naprawa klimatyzacji w większości przypadków nie polega na jej napełnieniu.
Zapewniam Ciebie,ze zdecydowana większość poważnych uszkodzeń klimatyzacji jak
np.zatarcie się sprężarki spowodowana jest ingerencją początkujących serwisantów,którzy fachu nauczyli się czytając instrukcję obsługi automatu do napełniania .Gdyby właściciele tych autek byli tego świadomi to niejeden serwis dawno by zbankrutował.

właśnie dlatego zaczołem się wdrażać w temat juz teraz a jakom kolwiek naprawe przeprowadze jeżeli będe tego pewien za dobrom mam renome zeby sobie ja popsuć przez głupote za długo na to pracowałem mam 4 swoje samochody na których moge robić doświadczenia. klimatyzacja w moich autkach nie dziala, a jest. Nie jest to główne źródło mojego dochodu więc mam czas się szkolić.

W imieniu nowopowstałego Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji zapewniam Ciebie,że możesz liczyć na pomoc jej członków.Co do szkoleń to właśnie takie początkowe i praktyczne zamierzamy już wkrótce prowadzić.
Pozdrawiam i powodzenia

Gdzie kupić R 134 - krzysiekw11 - 2009-01-05

to bym sie na nie pisał. Gdzie jest twoja firma moze nie daleko?

Gdzie kupić R 134 - awax - 2009-01-05

krzysiekw11 napisał(a):to bym sie na nie pisał. Gdzie jest twoja firma moze nie daleko?
Nie miałem na myśli mojej firmy lecz Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji
które wspólnie z Koleżankami i Kolegami z całego Kraju właśnie w sobotę utworzyliśmy.
centrum.klima@poczta.fm
kom.606 878 124
Zapraszamy

Gdzie kupić R 134 - byniom - 2009-01-05

Jeżeli nie chcesz jeździć za tym freonem to możesz sobie kupić wysyłkowo np. w Wigmors , oni też ogłaszają się na allegro i tylko za przesyłkę ci doliczą ewentualnie za butlę jeżeli jest wymienna. Potem juz tylko zostanie podłączenie do układu , napoełnienie i sprawdzenie jak to działa ( to tak w skrócie) o ile zadziała a jak nie to dalsze instrukcje dostaniesz od nas pod warónkiem ż edobrze opiszesz problem tak aby wszyscy wiedzieli o co ci chodzi.

pozdrawiam.

Gdzie kupić R 134 - Shitashii - 2009-01-05

krzysiekw11 napisał(a):Witam mam warsztat samochodowy 8 lat tydzień temu kupiłem stacje do klimatyzacji. (...) Prosiłbym o jakiś adres gdzie można zaopatrzyć się w gaz r 134 , olej i oringi do klimatyzacji, oraz jakąś konkretną książke o klimatyzacji żeby troche postudiować. Za podpowiedź z góry dziękuje.
Ja proponuję dodatkowo zaopatrzyć się w azot do sprawdzania szczelności (i osuszania) układu. Szczelny układ to chyba pierwszy krok do poprawnego działania. Robienie próby próżnią uważam za "nietrafione".
Poszukaj w sklepach internetowych (popularna, wigmors, centrumklima, istore, inne). A jak dasz nam (forumowiczom) zarobić, to będziemy jeszcze chętniej służyli pomocą. :-)

Gdzie kupić R 134 - elektrofrost - 2009-01-05

tak doradzajcie mu azot to zaraz rozerwie element instalacji

Gdzie kupić R 134 - krzysiekw11 - 2009-01-05

z azotem nie mam problemu kolega w mojej miejscowości przy tym pracuje ale widze ze zdania są podzielone