Forum Klimatyzacja
Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW (/showthread.php?tid=1957)

Strony: 1 2 3

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - opolklima - 2009-01-05

Prosze o pomoc. U klienta zamontowane są 4 jednoski. Trzy jednostki odmrażają się normalnie natomiast największa jednostka zewnętrzna zamarza i to dość poważnie.
Rozumiem że może występować pewne oblodzenie ale tutaj jest ono na prawdę poważne. Mimo dobrego prześwitu u dołu korek spustowy zamarzł i lód podchodzi coraz wyżej. Jednostka ta jest inverterowa i powinna grzać do -15 stopni.
Co pewien czas jednostka się wyłącza i następuje odwrót czynniki czyli opcja odmrażania działa. Proszę o szybką odpowiedz. Co mogę zrobić aby ją odmrozić??

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - Fujitsu Szczecin - 2009-01-05

Witam
A może byś dał się poznać. Przywitał. Jest taki wątek inicjacja.
Pozdrawiam

Witam - jestem Adam -mam 29 lat.
Klimatyzacje montujemy od ponad 2 lat.
Montujemy przede wszystkim invertery samsunga.
Pracujemy na terenie województwa opolskiego.
Pozdrawiam

Jeśli moge prosić o szybką odpowiedz to byłbym wdzięczny ponieważ jutro rano jade coś z tym zrobić.

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - byniom - 2009-01-05

A byłeś tam już czy dopiero jedziesz?

Byłem- zawalona lodem do połowy.
Jest umieszcznona około 40 cm na ziemią i na rogu budynku bo to 4 piętro biurowca i jest taki mały daszek- a właściciel się uparł aby była właśnie tam.

Może to być w nie dogodnym miejscu i jest już na pograniczu wydajności a tak na marginesie to jednostki tradycyjne moga pracować zazwyczaj w niższych temperaturach niż inverter.

Działa w miarę ok jak przy tej temperaturze. Śnieg nawiało pod klime i wydaje mi się że następnie nawiało go dosyć dużo do środka co spowodował zamarznięcie.
Tylko pytanie jak się tego teraz pozbyć i czy to na pewno przez śnieg.
Jednostki chodzą tam 24h/dobę.
W innych jednostkach które chodzą bardzo długo pojawia się podobny problem ale na dużo mniejszą skale. Zamarza co prawda po 3-4 dniach odpływ ale woda daje sobie rade przez tył klimatyzatora. W tych największych jednostkach jest tylko jeden otwór natomiast mniejsze jednostki samsunga posiadają ich trzy.

Byniom -to są invertery i mają w opisie prace do -15

Dzisiaj cały dzień miałem -15 w mojej miejscowości , nie wiem ile było tam ale myślę że na pograniczu a skoro piszesz że nawiało śniegu to masz juz odpowiedź że brak jakiegokolwiek obciążenia cieplnego z powodu tego śniegu.

I co byś teraz proponował zrobić bo ja jutro biorę 2 suszarki i piecyk i lece odmrażać.
Jakieś lepsze pomysły???

czujnik działa- jest w środku ,, komputer,, który wyświetla wszystkie błędy i na bieżąco diagnozuje układ. Odladzanie działa gdzieś raz na godzine.

Klimatyzator działa już około roku.

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - awax - 2009-01-05

opolklima napisał(a):Klimatyzator działa już około roku.
Napisz centrum.klima@poczta.fm

Ja to robie codziennie a czasami kilka razy dziennie.
Ale nadal nie wiem co zrobić z tym piepszonym lodem.

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - awax - 2009-01-05

monterod2002 napisał(a):ja urzywam do odladzania palnika do lutowania miedzianych rur
( nie radze stosować w okolicy plastiku i trzymać długo w jednym miejscu)
albo opalarki o rozsądnej mocy
a urzywając suszarki to żebyś czasem ty tam nie zamarzną bo ty tam się jeszcze oblodzisz
a propo nie można właczyć chłodzenia to na zewnącz troche pogrzeje(tylko zeby lud nie załatwił wentylatora)

powodzonka
Kolego,czy to było umyślnie???

brrrrrrrrrrr

Witam

Nic nie zrobisz z tym lodem do końca zimy, przynajmniej tych mrozów. Zęby coś ustalić potrzebne są parametry pracy urządzenia, ciśnienia, temperatury itp. Urządzenie chodzi, rozmraża się. Nie ma anormalnych objawów. Napisałeś że chodzi non stop. Duża jednostka szybciej się lodzi, jej prawo. Nie wiem może przytul klienta, i czule mu powiedz że to normalne. Zły okres na serwis.

Pozdrawiam

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - Shitashii - 2009-01-05

Skoro sam się odmraża co jakiś czas, to może tylko załośyć mu grzałkę (kabel oporowy) na odpływ. Albo wywiercić drugi odpływ :-))
Sprawdz w opcjach, czy odmrażanie następuje wg temperatury czy wg czasu (jeśli jest taka opcja).
I podaj dokładny model agregatu.

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - monterod2002 - 2009-01-05

awax napisał(a):
monterod2002 napisał(a):ja urzywam do odladzania palnika do lutowania miedzianych rur
( nie radze stosować w okolicy plastiku i trzymać długo w jednym miejscu)
albo opalarki o rozsądnej mocy
a urzywając suszarki to żebyś czasem ty tam nie zamarzną bo ty tam się jeszcze oblodzisz
a propo nie można właczyć chłodzenia to na zewnącz troche pogrzeje(tylko zeby lud nie załatwił wentylatora)

powodzonka
Kolego,czy to było umyślnie???

brrrrrrrrrrr
nie do końca

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - gadget - 2009-01-05

Do odlodzania polecam wlaczyc chlodzenie i odlaczyc silnik wentylatora . Najbezpieczniej i najwydajniej . Oczywiscie jak temperaturura wewnatrz jest jeszcze jakas sensowna . Cos mi swita ze w szajsungu inwerteze mozna wymusic odladzanie ale to sprawdze w papierach . Sam sobie odpowiedziales na pytanie czemu jest zalodzony . Otoz jednostka zewnetrzna nie moze byc narazona na bezposrednie podmuchy wiatru a co za tym idzie i nawiewanie sniegu . Czemu ?Oodpowiedz bardzo prosta klimatyzator musi miec mozliwosc regulacji przeplywu powietrza przez parownik . Jesli zamontujemy klimatyzator w otwartym terenie przeplywa przez niego powietrze nawet wtedy gdy wlacza sobie odladzanie ale co z tego skoro wiatr wychladza parownik i nieosiagnie on zadanej temperatury . Mialem kilka juz takich poprawek u moich "dealerow" . Ponadto w szajsungu jest to dokladnie opisane w instrukcji montazu . Sprawdz . Wiec leci z Ciebie flakon !

Ps. ostatnio spedzilem pol dnia na szukaniu przyczyny zaladzania sie klimy wszystko OK zamontowany poprawnie cisnienia ok wlacza sie odmrazanie itd. Przypadkowo odkrylem ze obsluga sie nudzi i jak tylko wlacza sie odmrazanie to wylacza klimatyzator i wlacza po kilku minutach . To bylo przyczyna lodzenia . Klimatyzator startowal od poczatku . Klimatyzator ON/OF bez czujnika na zewnatrz .

Przytulam klienta bo to niby robota po znajomości i to dla pewnej sieci komórkowej.
Mówiłem gościowi że ma go odśnieżać ale człowiek gada,gada a klient swoje.
Biore jutro 3 piecyki z nawiewem i spróbuje go odmrozić. W samsungach była wada fabryczna odnośnie płytek Pcb i musieliśmy wszystkie wymieniać ponieważ samsung nie poczuwa się do odpowiedzialności i nie daje za to kasy a nie można człowieka zostawić bez ogrzewania. Wiecie jak wygląda wymiana płytek przy padającym śniegu-masakra. W związku z tym nie chce aby się jeszcze bardziej denerwował.

A odnośnie tego czujnika obladzania to może mi ktoś powie gdzie się on znajduje.
Czy jest to ten sam czujnik który monituryje temperature parownika?
Może facet uszkodził go miotłą w momencie kiedy chciał go ,,odszronić,,??

Witam

To tylko może pomóc Gadget. On je lubi naprawiać. Wink

Pozdrawiam

Jakbyś znalazł to w jaki sposób można wymusić odladzanie to bardzo proszę o posta ponieważ ja tego nie potrafię znaleźć. Nie mam zamiaru odłączć wentylatora ponieważ to wiąże się z rozbieraniem jednostki a w momencie kiedy pada śnieg to boję się o elektronikę.

Oblodzona jednostka zewnętrzna Samsung 6,8 KW - gadget - 2009-01-05

stefanbud napisał(a):Witam

To tylko może pomóc Gadget. On je lubi naprawiać. Wink

Pozdrawiam
^&^%$#^&((*&$@!!@@#&)+?><>#%?)^% !!!!!!!!
&****!!?><>^(*%$$^&* !!!!