![]() |
|
Czy tak powinno być ?? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Czy tak powinno być ?? (/showthread.php?tid=1984) |
Czy tak powinno być ?? - Zoltar - 2009-01-20 Witam, jestem tu nowy, moja wiedza w temacie klimatyzacji jest praktycznie zerowa, chciałbym oprzeć swój problem o doświadczenie, które Panowie posiadają, nie ukrywam, że liczę na fachową poradę. Mieszkam w małym miasteczku, gdzie o dobrego fachmana ciężko. Namówiony przez kolegę zakupiłem klimatyzator firmy Lennox IHM 18N model z inverterem, wydajność grzewcza 6,2 kW chłodnicza 5,3 kW. Montaż zleciłem lokalnemu majstrowi od takich rzeczy, wszystko ładnie cacy zamontowane, ale mam wątpliwości co do pracy urządzenia. Chciałem dogrzać kuchnię zintegrowaną z jadalnią o powierzchni około 45 m2 w przyszłości również klatkę schodową około 20 m2. Klimatyzacja ustawiona na grzanie 21 stopni chodzi praktycznie non stop na pełnym obciążeniu, miernik zużycia prądu pokazuje chwilowe zużycie od 1,4 kW do 3 kW, średnia z 5 dni grzania non stop to 1,5 kW na godzinę ??!!?, czasami wyłączy się na 3-4 minuty średnio 2 razy na godzinę potem znowu bije od razu na 4-5 kresek (5 to maks na wyświetlaczu) i chodzi ciągle, jednostka zewnętrzna na maksa wieje. Czasami rozmraża się, majster sprawdzał ciśnienie gazu przy grzaniu jest około 25 bar, na chłodzeniu 8 bar (czynnik R410A), nawet jak ustawię 17 stopni to też daje na maksa i tak praktycznie przez całą dobę. Powietrze na wylocie z jednostki wewnętrznej około 47 stopni, temperatura na zewnątrz od -4 w nocy do +6 w dzień, dodam że w pomieszczeniu jest około 20-21 stopni niezależnie ile ustawię Normalnie bym się z tym chyba pogodził bo nie orientuje się w temacie, ale z tego co czytałem to powinienem mieć lepsze efekty, do tego dochodzi fakt że mój kolega posiada identyczny model i grzeje całe mieszkanie 80 m2 jako jedyne źródło ciepła, u niego jednostka zewnętrzna i sprężarka załączają się może ze dwa razy na godzinę na kilka minut, a obciążenie widoczne na kreskach zmienia się płynnie, czasami chodzi nawet na jednej, mieszkanie jest nieco lepiej izolowane niż moje, rachunki miesięczne powiększyły mu się o około 80 zł u mnie z tego co liczyłem jak pochodzi miesiąc to 400 będzie Sorry że się rozpisałem, ale to moja pierwsza przygoda z klimatyzacją poza samochodową ![]() Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi, wszystko sprawdzę bo jestem już zdesperowany, a lokalni "spece" nie wiedzą co jest grane, każda sugestia jest mile widziana i będę bardzo wdzięczny. No chyba że tak powinno być, czyżby moje jedno pomieszczenie miało takie straty cieplne, że ta jednostka ich nie pociągnie, jednak centralne (dwa grzejniki) dają radę ... Pozdrawiam Czy tak powinno być ?? - gadget - 2009-01-20 Mysle ze to moze byc normalne . Z moich doswiadczen jak wspomne pamiecia tak wlasnie jest nawet dzis instalowalem klime 5kW i nie powala ona szybkoscia ogrzania mimo ze to nieduzy sklep . Centralne jest gazowe/olej ? Czy grzejniki elektryczne ? Jesli tak jaka moc ? Cisnienia OK .Temp wywiewu tez moze byc ! Wiele osob na forum uwaza ze to zastapi kotlownie jednak tak nie jest oczym wszystkich uprzedzam ! Poczytaj moje posty . U znajomego widziales to osobiscie ze tak sie wlacza ?To mieszkanie nie dom? I jeszcze offtopic nick jest od firmy z pod Warszawy ? Czy tak powinno być ?? - Klima-cool - 2009-01-20 Witam jeszcze 3,5kw klimatyzator i będzie OK . CHODZI 6,2 JUŻ PRAKTYCZNIE NA MAX POWINNO DAWAĆ RADE ALE IZOLACJA OKNA UŁOŻENIE POKOI ITP. Jak narażie grzanie elektryką w Polsce nie jest opłacalne proponuje korektory słoneczne POZDRAWIAM Czy tak powinno być ?? - gadget - 2009-01-20 Koletory sloneczne ? Przy takim oswietleniu ???? U nas tylko mozna czerpac z gruntu lub jakies cieple zrodla ale tu chyba specjalista jest Rydzyk tak slyszalem ... Czy tak powinno być ?? - monterod2002 - 2009-01-20 według mnieie to klimom ekonomicznie jest podgrzać jesienną porą a nie w zime a mam pytanko a dłaczego dogrzać czyżby centralne nie działało prawidłowo ?? pozdrawiam Czy tak powinno być ?? - Zoltar - 2009-01-21 Witam ponownie, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście .Moje pomieszczenie to kuchnia z jadalnią 45 m2, dwa okna, drzwi balkonowe i drzwi z wyjściem na zimną klatkę schodową, od dołu jest garaż, od góry pokój, budynek jest stary ściany to półtora suporeksu nie izolowane, wentylacja mizerna, dość wilgotno. Dwa grzejniki (stare kaloryfery) przyznam się że zakręciłem, więc są zimne Jeżeli chodzi o mojego znajomego to budynek w którym ma mieszkanie to konstrukcja kanadyjska, on mieszka w części na górze a cały dół to biura (ogrzewane piecem centralnym olejowym praktycznie non stop). U niego kaloryfery są też zakręcone. Byłem kilka razy i naprawdę jest ciepło, jednostka zewnętrzna wisi niedaleko miejsca w którym pracuję, słyszę jak się załącza sporadycznie. Jego rachunek za grudzień to 230 zł za całe mieszkanie, a sprzętu ma sporo. Dzisiaj rano wyłączyłem urządzenie bo już wczoraj wieczorem sprężarka zaczęła "rzęzić" brrrrr aż ciarki przechodzą, może zadzwonię do serwisu Lennoxa i zobaczę co powiedzą, ale pewnie nic mi to nie da. Pozdrawiam PS. nick wymyśliłem, jeżeli komuś zająłem to sorry Czy tak powinno być ?? - szk6 - 2009-01-21 sam widzisz brak izolacji 2xokno plus drzwi z dołu nie ogrzewany garaż i jeszcze ta klatka 5 kW to za mało musiałbyś dołożyć jeszcze ze 3kW i bedzie ok Czy tak powinno być ?? - Fujitsu Szczecin - 2009-01-21 Zoltar napisał(a):Moje pomieszczenie to kuchnia z jadalnią 45 m2, dwa okna, drzwi balkonowe i drzwi z wyjściem na zimną klatkę schodową, od dołu jest garaż, od góry pokój, budynek jest stary ściany to półtora suporeksu nie izolowane, wentylacja mizerna, dość wilgotno.Witam Lubie jak klienci odpowiadają sobie sami na pytania . Warto było też pomyśleć przed doborem czy dwie jednostki nie były by rozsądniejszym rozwiązaniem przy takiej powierzchni. Dwa wentylatory J.W. przy mniejszym hałasie, przerobiły by większą kubaturę. Tajemnicą nie jest że ze spadkiem temperatury, spada też wydajność klimatyzatora. Zachowanie odpowiedniej cyrkulacji powietrza też jest bardzo ważne. Jeżeli się chce utrzymać temperaturę pomieszczeń na danym poziomie, musimy przewymiarować urządzenie wg tabelek korygujących podanych przez producentów urządzeń. W niektórych rejonach trzeba wręcz zabezpieczyć się w ogrzewanie awaryjne.Pozdrawiam Czy tak powinno być ?? - Klima-cool - 2009-01-21 szk6 dołóż 0,5 kw na spokojny sen i nie ma co kombinować, Lennox dobra firma chodź dziwną mają komunikacje, i tak jak to ujął STEFAN dobrze dobrać jej położenie żeby nie oszukiwała w pomiarze temperatury, a przy tym dobrze wymieszała powietrze Czy tak powinno być ?? - Zoltar - 2009-01-21 Dzięki za wskazówki, dzisiaj jest trochę lepiej, średnio wychodzi 0,6 kW na godzinę, ustawiłem na 19 stopni i tak mam w pomieszczeniu, temperatura na zewnątrz 3-6 stopni na plusie, wcześniej było 6-2 na minusie, sprężarka chodzi ciszej, jednak coś jest nie tak ze sterownikiem, teraz jak się wyłączy po uzyskaniu temperatury to zamiast ganiać powietrze cały czas to za minutę robi defrost i tak około 20 minut pali się ten defrost a nic nie pracuje aż do ponownego automatycznego załączenia. Wczoraj zakrywałem od ziemi do połowy sufitu jednostkę wewnętrzną dużą płytą tak żeby pracowała w małej objętości i mimo że było już tam około 40 stopni, a na jednostce ustawione 19 to dalej grzała ostro po 10 minutach zrezygnowałem .... Wykonałem też telefon do serwisu Lennoxa, opisałem swój problem, popykałem pilotem tak jak kazał serwisant i jutro kurier ma przywieźć płytę główną do jednostki wewnętrznej, podobno łatwo się wymienia no zobaczymy Co do mocy to chyba rzeczywiście jest za mała i nie pogrzeje sobie na minusowych w tym pomieszczeniu, no nic trzeba podrezać centralne. Jednostkę wewnętrzną lepiej umieścić żeby wiała wzdłuż pomieszczenia około 10m, czy wzdłuż krótkiej ściany 4,5m i czy musi być przymocowana centralnie na środku ściany ??? Teraz mam prawie w rogu skierowaną na długą prostą około 30 cm od sufitu.Pozdrawiam |