Forum Klimatyzacja
Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej (/showthread.php?tid=2006)

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - p.obelix - 2009-01-27

Chodzi mi o uruchomienie takiej jednostki i podłączenie zwykłej chłodnicy.
A dokładnie, chłodnica ta byłaby umieszczona w kanale wentylacyjnym +/- 35kw.

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - byniom - 2009-01-27

bez elektroniki z jednostki wewnętrznej to może być problem.

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - tommatiz - 2009-01-27

A w jakim celu chcesz podłączyć samą jednostkę wewnętrzną?

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - Rześki LUFT - 2009-01-27

35kW?? to chyba chcesz sobie sam złożyć dosyć dużą centralkęSmile jeśli tak to będziesz miał dużo zabawy ze sterowaniem i to nie tylko tego agregatu.

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - PYTON - 2009-01-27

Do tommatiz> Wiem że jesteś w tym dobry ja nad tym tematem zastanawiam się od jakiegoś czasu -zrobiłem pompe ciepła w domu z jednostki zwewnętrznej 16 Kw.
ze stałą wydajnością (układ powietrze woda) chcę to samo zrobić z inwerterem i temperatura 30st.C mi nie wystarczy. Wiem - mozna oszukać czujnik -ale dla mnie to nie jest rozwiązanie.

Hmm... ogólnie napiszę tak i Inverterach. Są to zarombiście inteligentne urządzenia z mocną rozwiniętą elektroniką. Jestem na etapie uruchamiania systemu VRF na 11 wewnętrznych kanałowych o wydajności od 2,5kw do 3.5 kw. Mam wszystkie podłączone wewnętrzne ze soba sterująco, zasilająco i podłączone piloty nascienne bez zewnętrznej jednostki i upierdliwa inwestorka zażyczyła sobie próby głośności parowników. Musiałem się troszkę namordować i odpalałem po kolei parowniki ale wymagało to wprowadzenia parownika w stan serwisowy do badania pompy skroplin i wentylatora. Musiałem odpiąć sterowanie międzymaszynowe i elektronikę na switchach przekonfigurować w stan serwisowy. Wszystko da się zrobić z inverterem ale to wymaga od groma czasu i dobrej DTR. Oczywiście te próby były bez skraplacza....

Dodam że te próby robiłem z Mitsubishi Heavy Industries

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - p.obelix - 2009-01-28

sorki ale walnołem literówkę chodzi o uruchomienie agrergatu bez j. WEWNĘTRZNEJ.
W innym przypadku będę musiał zainstalować 4 jednostki zewnętrzne np. MC QUEY albo LG. w celu odpowiedniego wyregulowania temperatury za parownikiem.

dodam jeszcze że parownik będzie zamontowany w kanale wentylacyjnym gdzie niema żadnych wymienników ciepła względem powietrza wyrzucanego. To nie mój projekt. Ja tylko klimę dorzucam.

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - monterod2002 - 2009-01-28

na jednostce zewnęcznej nie inwerterowej robiłem taki numer ale iwerterowej to ąż ja się zastanowie ciekawy temat.

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - tommatiz - 2009-01-28

Zależy, jak masz mały inverter a małej mocy to raczej lipa ale jak masz coś na 380V to powinien wystartować kompresor po wciśnięciu stycznika.

Jak uruchomić agregat inverter bez jednostk zewnetrznej - monterod2002 - 2009-01-28

mam pomysła daj model a burza mózgów coś wymyśli

Jeszcze nie zdecydowałem się na model lub jakąś konkretną markę. Coś co będzie najłatwiejsze do wykonania. zapotrzebowanie mocy to +/- 40 kw.