![]() |
|
mitsubishi VRF - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: mitsubishi VRF (/showthread.php?tid=2019) |
mitsubishi VRF - max75 - 2009-01-29 Witam wszystkich forumowiczów serdecznie Czy istnieje możliwość ustawienia systemu w stan testu chłodzenia z poziomu j.zew. Problem polega na tym że na 16 j.wew. mam tylko dwa piloty strefowe a całością steruje centralny który tej funkcji nie posiada (chyba):/ mitsubishi VRF - tommatiz - 2009-01-29 Witam. Aby w ogólę wystartować jednostkę zewnętrzną musisz mieć podłączone jednostki wewnętrzne. Nie dasz rady wysterować i załączyc jednostki zewnętrznej bez wewnętrznej. Główny sygnał musi "start" musi wyjść z parownika. mitsubishi VRF - tommatiz - 2009-01-29 Jaki masz dokładnie problem z tym urządzeniem? Pzdr mitsubishi VRF - max75 - 2009-01-29 Problemu technicznego to nie mam, ale muszę zdjąć wartości temperatur i ciśnień j.wew, rozdzielacza i zewn. w dwóch trybach pracy.A wszystko to wpisać w w odpowiedni protokół. Sprawa grzania rozwiązana : na głównym sterowniku ustawiam temp. max ale chłodzenie kiszka. Poza tym sprawdzenie prawidłowej wartości doładowanego czynnika najlepiej wychodzi w fazie chłodzenia. Cały system jest już uruchomiony z tą jednostką zewn to myślałem że znajdę coś jak w daikinie. Pzdr i dzięki za odpowiedź. mitsubishi VRF - tommatiz - 2009-01-29 Czy mierzyłeś całkowitą długość orurowania? Na jej podstawie i prostego obliczenia możesz sprawdzić czy jest wymagane doładowanie czynnika czy wręcz przeciwnie odessanie. Miałem problem tego typu że firma zainstalowała KX 224 jak się nie mylę na 9 jed. wew. i na oko dodala gazu niby ok 2kg. Efekt był taki że jednostka blokowała się na grzaniu bo miała zbyt wysokie ciśnienie. Odessałem poniżej fabrycznego załadowania prawie 4 kg i wszystko ok. Morał taki: jak się robi układ VRF to trzeba precyzyjnie mierzyć całkowitą długość orurowania prawie że co do centymetra potem drobna matematyka i wszystko będzie ok.Pzdr mitsubishi VRF - max75 - 2009-01-29 Tak wszystko się zgadza no może z tymi centymetrami to lekka przesada. Rurociąg zawsze mierzę do 0,1 m i wychodzi dobrze ale nie zawsze osobiście natomiast za uruchomienie odpowiadam własną....... Jakiś czas temu popełniłem błąd w pomiarach ciśniń przy daikinie vrv (nie wszystkie wew odpaliły). Okazało się że jedna z zewn. przyjechała prawie bez czynnika (RYQM10+12) bałaganu co niemiara spuszczanie ważenie próby ciśnieniowe. Teraz pewnie przesadzam ale wszystko musi grać. No i te protokoły. Nie cierpie biurowej. a gdyby tak pod M-net podpiąć zwykły sterownik (pilot) i potraktować cały system jako grupę. Stary G-50 był chyba trochę lepszy. mitsubishi VRF - Fujitsu Szczecin - 2009-01-29 max75 napisał(a):Problemu technicznego to nie mam, ale muszę zdjąć wartości temperatur i ciśnień j.wew, rozdzielacza i zewn. w dwóch trybach pracy.A wszystko to wpisać w w odpowiedni protokół.Witam Jeżeli nie zainstalowałeś na rurze cieczowej wziernika to niema za bardzo metody sprawdzenia poprawnej ilości czynnika w VRF. W systemach tych czynnik uzupełnia się według wyliczonej długości instalacji, trójników przed uruchomieniem systemu. System VRF ma w swoich funkcjach pracy pomiar przegrzania i na jego podstawie reguluje przepływem czynnika. System dąży do jak najbardziej optymalnej pracy. Próbowałem mierzenia przegrzania, dziwne pomiary wychodzą. Możesz jedynie przy sprzyjających warunkach, włączyć wszystkie jednostki i mierzyć temperaturę wylotu j.w. W Saunier Duval VRF jest przycisk włączający test pracy w trybie chłodzenia, w j. z. a w Fujitsu też jest to może w Twoim systemie też przewidzieli. W Fujitsu wydaje mi się że można go uruchomić z poziomu sterownika przewodowego. Pozdrawiam mitsubishi VRF - max75 - 2009-01-29 witam No właśnie tych warunków brak a kartę trzeba wypełnić ten system to mitsu pury-ep500 + sterownik ag-150 i za cholerę nie moge tego znaleźć a swoją drogą pomijając mój problem takie urządzenie takiej firmy bez funkcji test dla całego systemu ???? mitsubishi VRF - Fujitsu Szczecin - 2009-01-30 max75 napisał(a):witamWitam No pochwal się, ile Ty masz j.w. na tym cacku? (45/50kW) Szkoda niedługo już nie będzie można montować takich urządzeń bez projektu i nadzoru, a może to i dobrze, sprawdzi się w praktyce zamierzenie ustawodawcy. Jestem ciekawy czy ustawodawca też wyszkoli kadrę projektowo-nadzorczą? To ona powinna odpowiadać na takie pytania i wypełniać papierki. Mniej głowa będzie boleć. Pozdrawiam 16 jednostek jest co serwisować, pisałeś w pierwszym poście. Musisz zdobyć jakiś serwisowy opis systemu, wątpię że nie przewidzieli takich funkcji test trybu chłodzenia czy też odzysk oleju czy też odzysk czynnika. To są podstawowe funkcje serwisowe w takich systemach. Forma w jakiej te funkcje wprowadzasz to indywidualna sprawa producenta. Widzę że mają rozbudowane sterowniki centralne. Bez dokumentacji nie wymyślisz. mitsubishi VRF - max75 - 2009-01-30 Witam Uuuuf znalazłem drania. Okazuje się że ta funkcja jest dostępna w sterowniku ale z poziomu inicjacji. Pewnie dlatego umknęło to mojej uwadze. No nic w poniedziałek zaczynam zabawę. Dziękuję wszyskim za pomoc i pozdrawiam |