Forum Klimatyzacja
samsung nie chce sie wylaczyc - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: samsung nie chce sie wylaczyc (/showthread.php?tid=2040)

Strony: 1 2

samsung nie chce sie wylaczyc - maroo - 2009-02-06

Witam mam taki problem zostal zalozony nowy multi split, wszystko bylo dobrze kilka odpalen ale ktoregos dnia jedna z trzech wewnetrznych odmowila posluszenstwa. Klimatyzator mozna wylaczyc przyciskiem z panelu zamknie sie obudowa zamknie sie pioro ale turbina nadal pracuje z takimi samymi obrotami.... reset bezpiecznikiem i ciagle to samo. Nie wiem co to moze byc nie spotkalem sie z czyms takim. Prosze o rade.

samsung nie chce sie wylaczyc - Carlos - 2009-02-06

jak długo resetowałeś urządzenie?

no nawet pare dni byl bezpiecznik zrzucony, bo to ogolnie budowa remont jeszcze

samsung nie chce sie wylaczyc - tommatiz - 2009-02-06

przekaźnik na płytce jed. wewnętrznej uległ uszkodzeniu. Na 99% jest zwarty na stałe i dlatego zawsze będzie turbina chodziła

hmmm ten przekaznik mozna samemu wymienic? czy jakos w prosty sposob usunac usterke? czy jak jest sprzet z gwarancja to inaczej to mozna zalatwic??

jak masz na gwarancji to domagaj się nowej elektroniki. jak po gwarancji to najtaniej będzie znaleźc dobrego elektronika co znajdzie taki przekaźnik i go przelutuje. jeżeli klient ma kase to po prostu niech kupi nową płytkę. Takie rzeczy bywaj w klimach gorszej marki. Pzdr

Miałem takie usterki w Tadiranie i chyba LG. Pzdr

samsung nie chce sie wylaczyc - kondzio85 - 2009-02-06

dokładnie na 99,99% przekaźnik Smile
a na 0,01% coś więcej np. procesor sterujący

Jeżeli dobrze opisałeś awarię to 99.999% przekaźnik Smile.

samsung nie chce sie wylaczyc - maroo - 2009-02-07

no tak nic innego sie nie dzieje..... bleh jest ktos z okolic warszawy kto by mi w tym pomogl ?

samsung nie chce sie wylaczyc - tommatiz - 2009-02-07

W czym chcesz pomocy? Wymiana elektroniki to 5 min. Nie zapomnij o zdjęciu napięcia przed naprawą. Smile

hmmmm powiem szczerze klime montuje od jakiegos czasu, montaz to nie problem mam połapane, ale jezeli chodzi o awarie to problem, plytke o ktorej mowa to jest ta plytka co sie podlacza sterowanie?? oczywiscie zeby wyciagnac musze zdjac obudowe?? prosze o rady i wyrozumialosc

samsung nie chce sie wylaczyc - tommatiz - 2009-02-07

Tak. w 99.999% jest ona z prawej strony. Odłączasz zasilanie zdejmujesz obudowę kilka wkręcików. Potem to zupełne klocki lego najpierw odkręć sterowanie powinny być 4 kabelki czasem 5 i najlepsza zabawa z wtyczkami. Tu nic nie pomylisz bo wszystko jest w kolorach i tylko jedna wtyczka pasuje do jednego wtyku.Tak więc nie wciśniesz czegoś w nie swoje miejsce. To prosta sprawa.

dziekuje Ci bardzo, powiniennem sobie poradzic, musze teraz zobaczyc o co chodzi z gwarancja inwestro kupil ja mialem zalozyc, czyli sciagne plytke wypisze mu gwarancje i niech sobie radzi

samsung nie chce sie wylaczyc - Przemonter - 2009-02-07

a najlepiej podlacz plytke od jednego z tych dwoch dzialajacych urzadzen jesli sa takie same i sprawa sama sie wyjasni czy wina jest plytki ale tak jak koledzy pisali na 99 procent to przekaznik powodzenia

hehe no tak wlasnie stwierdzilem ze zrobieSmile poprostu nie chcialem narazac klienta na nie potrzebne koszty czy cos bo przeciez nie o to chodzi.

samsung nie chce sie wylaczyc - tommatiz - 2009-02-08

Przemonter - bardzo dobre stwierdzenie aby zamienić płytki w parownikach ale.... te próby można śmiało dokonywać w konwencjonalnych urządzeniach ze stałą prdkością sprężarki. Wszelkie instrukcje nie zalecają takich prób w inverterach. Ze względu na cenę podzespołów do invertera ja bym takich prób nie robił. Pzdr

samsung nie chce sie wylaczyc - Przemonter - 2009-02-08

ja czasem tak robie jak jest potrzeba i nigdy mi sie nie zdazylo zebym dodatkowo cos uszkodził:-)wydaje mi sie ze jak sie do tego podejdzie z głowa to wszystko mowinno byc ok

Głowa głową ale nie zapominaj że elektroniki w inverterach są bardzo zaawansowane a przy skraplaczu to nic innego jak płyta głowna która zapamiętuje wszystkie błędy. Pzdr

samsung nie chce sie wylaczyc - maroo - 2009-02-08

a jezeli to nie jest inverter to prosciej to bedzie zamienic ??

Jak to nie inverter?? Nie ma znaczenia czy zwykły czy inverter. Ale nam nie zadawaj pytania czy to inverter, sam powinienes wiedzieć Smile. pzdr

samsung nie chce sie wylaczyc - maroo - 2009-02-09

hmmm wiem wiem kolego ale padlo stwierdzenie "elektroniki w inverterach są bardzo zaawansowane " stad moje pytanie z czystej ciekawosci czy elektronike trudniej zmienic w inverterze czy w zwyklym splicie, wydaje mi sie ze to bez znaczenia i tu trzeba uwazac i tu... ale kto pyta ten wieSmile dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi

samsung nie chce sie wylaczyc - gadget - 2009-02-09

Z tego co tu przeczytalem wynika ze kreci sie wentylator w j. wewnetrznej ? To Panowie tam niema przekaznika tam sa trenzystorki IGBT . A poza tym klimatyzator usiluje poprawnie dzialac ? Czyli chlodzi/grzeje ? Tylko wentylator caly czas dziala ?

samsung nie chce sie wylaczyc - maroo - 2009-02-10

no tak jednostka pracuje prawidlowo, tylko jak chcem calkiem wylaczyc nawet z przycisku na obudowie to sie zamyka gasnie ale turbina dalej chodzi, jak sie wylaczy i wlaczy bezpiecznik to odrazu chodzi ten wentylator nie czekajac na zaden sygnal....

samsung nie chce sie wylaczyc - tommatiz - 2009-02-10

PRZEKAŹNIK- Skoro działa cały czas turbina to znaczy że jest zwarty. To tak jak stycznik który załącza bądź wyłącza układ !!!.