![]() |
|
Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. (/showthread.php?tid=2061) |
Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - kondzio85 - 2009-02-14 Jak w temacie. Chodzi mi o instalacje hydrauliczna między chillerem a odbiornikiem tzn. jakie podstawowe elementy powinny sie znależć w instalacji. A może ktoś z was podłączał może chillera do chłodzenia rezonansu magnetycznego? Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - Shitashii - 2009-02-15 Na pewno zawory kulowe przy chillerze i urządzeniu chłodzonym. Filtr, dopust cieczy chłodzącej (pewnie glikol), odpowietrzniki, spust cieczy, prawdopodobnie zawór trójdrożny do mieszania ( z siłownikiem), zawory umożliwiające odcięcie ewentualnie wymienianych elementów (jeśli np instalacja jest objętościowo duża itp), by-pass z zaworem. Tyle na razie przyszło mi do głowy. Pompa jest prawdopodobnie w chillerze, to nie piszę. Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - kondzio85 - 2009-02-15 Ale po co zawór 3-drożny jeśli jest tylko jeden odbiornik, a chiller ma wszystko w sobie tj. pompę , reflex, automatyka i wymiennik. Czy można wrzucić w układ regulacje przepływu jeśli by były dwa odbiorniki? Czy powinien być dodatkowy zbiornik na glikol zamontowany? Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - byniom - 2009-02-15 ja czesto spotykałem się z układami gdzie woda lodowa szła na centralę klimatyzacyjną pezpośrednio a gdy na centrali zawór trójdrogowy przymykał chłodnicę to wtedy woda szła na zbiornik buforowy. Widziałem też odwrotne układy ze szło na zbiornik a potem na centrale ale w tym pierwszym lepsze warunki były utrzymywane na chłodnicy Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - kondzio85 - 2009-02-15 Tylko czy w przypadku układu 2-stopniowego do chłodzenia rezonansu magnetycznego potrzebny jest zbiornik i siłownik? schemat wygląda tak: chiller wymieniik pośredni -------------- ------------------ HEL ----------------------------------- ----| --------->----|---- ---|--------->----|------ rezonans \ | woda | / \ | | / / | | \ / | | \ \ | | / \ | | / / | | \ / | | \ ----|---------<-----|---- ---|------<------- |------ -------------- ------------------ -------------------------------- Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - Shitashii - 2009-02-15 Hm... Nie widziałem nigdy rezonansu magnetycznego :-) Muszą być dwa stopnie? Może trójdrożny nie jest potrzebny, ale zbiornik na chłodziwo zwiększy bezwładność układu, a tym samym dokładność utrzymania temperatury (zmniejszą się wahania). NIe wiem na ile jest to tutaj ważne. No i sprężarka będzie pracowała dłużej ale będzie miała rzadsze załączenia. Dobrze mówię? Gdzie budujesz ten układ? Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - kondzio85 - 2009-02-19 Sorki za pomyłke ale chodziło w wymiane woda<-->hel ![]() Urządzonko juz podłączone : agregat Technibel 25kW. Tylko narazie pracuje bez zbiornika i często się włącza i temp strasznie skacze, ale myślę że jak będzie zbiornik to się ustabilizuje. Jeszcze jedno pytanie: Standardowo próg temp. przeciwodmrożeniowy ustawiony jest na 4 stopnie, a ile można zjechać jeśli w układzie jest glikol 50% . Czy 0 stopni można ustawić bez obaw? Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - radekklimat - 2009-02-19 woda z koncentratem glikolu do -35 stopni 50/50% Poszukuję przykładowych schematów instalacji wody lodowej. - Shitashii - 2009-02-19 Chyba, że jest to kupiony już rozcieńczony glikol, a Ty go jeszcze raz rozcięczysz 1:1 to wtedy będzie .... patrz ulotka producenta :-) To będzie np do -10*C. |