![]() |
|
Nissan almera JP klima chodzi non stop - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Nissan almera JP klima chodzi non stop (/showthread.php?tid=2101) |
Nissan almera JP klima chodzi non stop - luk__ - 2009-03-06 Witam, samochód nissan almera 1,8 2001 wersja japońska, manualna klimatyzacja. Byłem na dobiciu czynnika, w układzie było 0,080kg, dobito 0,470kg. Po włączeniu AC kompresor pracuje non stop, nie ma charakterystycznych przerw w jego pracy. Proszę o pomoc gdzie ewentualnie szukać problemu. pozdrawiam Nissan almera JP klima chodzi non stop - Alpak - 2009-03-06 yyy ja tu nie widze problmu
Nissan almera JP klima chodzi non stop - luk__ - 2009-03-06 Mam toyotę i micrę i tam kompresor co chwilę włącza się i wyłącza... a tu jest praca ciągła Czyżby w tym aucie tak miało być?
Nissan almera JP klima chodzi non stop - tom17 - 2009-03-06 tak ma pracować. kompresor ma zmienną wydajność więc dostosowuje się do warunków bez rozłączania sprzęgła Nissan almera JP klima chodzi non stop - tom17 - 2009-03-06 luk__ napisał(a):Mam toyotę i micrę i tam kompresor co chwilę włącza się i wyłącza... a tu jest praca ciągławszystko zależy od konstrukcji kompresora. podaj więcej danych (silnik, rok prod) to sprawdzę. cykliczne wyłączanie tez może byc spowodowane zbyt małą ilością czynnika w układzie Nissan almera JP klima chodzi non stop - luk__ - 2009-03-06 Nissaan Almera sedan prod. Japonia 2001 silnik 1,8i, kompresor Calsonic, pozdr. Nissan almera JP klima chodzi non stop - tom17 - 2009-03-06 luk__ napisał(a):Nissaan Almera sedan prod. Japonia 2001 silnik 1,8i, kompresor Calsonic,chodzilo mi o micre i toyote. w almerze jak napisalem wczesniej ciagla praca jest ok. Nissan almera JP klima chodzi non stop - awax - 2009-03-06 Alpak napisał(a):yyy ja tu nie widze problmuJa natomiast widze problem .Gdzie się podziało te brakujące 470 gram czynnika : ) ???
Nissan almera JP klima chodzi non stop - luk__ - 2009-03-06 Auto było kupione od 1 właściciela, który ponoć nigdy nie dobijał klimy. Układ niby jest szczelny bo maszyna to sprawdzała, dobiła olej i czynnik. A inne auta to avensis D4D 2002 i micra 1.0 K11 1997. W nich na 100% kompresory włączają się i wyłączają. pozdr. Nissan almera JP klima chodzi non stop - tom17 - 2009-03-06 micra i avensis mają sprężarki o stałej pojemność stąd różnica w działaniu w porównani do almery Nissan almera JP klima chodzi non stop - awax - 2009-03-06 luk__ napisał(a):Auto było kupione od 1 właściciela, który ponoć nigdy nie dobijał klimy. Układ niby jest szczelny bo maszyna to sprawdzała, dobiła olej i czynnik.Ośmioletnie autko z takim ubytkiem czynnika? To oznacza,że np w zeszłym roku klimatyzacja nie była używana bo nie mogła prawidłowo działać. Nie chciałbym byc złym prorokiem,ale prawdopodobieństwo,że układ jest nieszczelny jest wysokie. Na marginesie,każdy producent w homologacji samochodu określa dopuszczalny roczny ubytek czynnika w gramach.W projekcie Ustawy znajduje się zapis zabraniający napełniania układu bez uprzedniego usunięcia nieszczelności w przypadku ubytku powyżej .....i tu problem ,są propozycje 10% ,30%. Nissan almera JP klima chodzi non stop - luk__ - 2009-03-06 dziękuję wszystkim za pomoc! Nissan almera JP klima chodzi non stop - Alpak - 2009-03-06 awax napisał(a):Tzn. myslalem ze jesli dopelnili to usuneli ta nieszczelnoscAlpak napisał(a):yyy ja tu nie widze problmuJa natomiast widze problem .Gdzie się podziało te brakujące 470 gram czynnika : ![]() Ale jak widac nie zawsze tak jest ;p |