Forum Klimatyzacja
Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / (/showthread.php?tid=2233)

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - Hiewont - 2009-04-15

Szanowni! Nurtuje mnie od dawna, czy jest możliwe podłączenia do istniejącej instalacji CO/ogrzewanie podłogowe/urządzenia obniżającego temperaturę wody.
Wyobrażam sobie to tak: w okresie letnim w miejsce pieca Co podłączam np. sprężarkę,pompę cieplną lub inne urządzenie obniżającego temperaturę wody,krążącą w obiegu pod podłogą przez co obniżam temperaturę powietrza Stan aktualny: W systemie jest zainstalowana pompa wymuszająca obieg wody,jak również w czasie wykonywania instalacji/było to lata temu /zamontowane zostały zawory odcinające piec i ślepe gałązki rurek/miedziane/z myślą o takim przeznaczeniu.
Dodatkowo przeciągnięte mam rurki miedziane na strych,miałem podłączyć kolektory słoneczne być może do wykorzystania np.ciepła woda.
Proszę Was o opinię, czy taka instalacja miałaby sens i czy są urządzenia które można by zainstalować.
Z góry dziękuje za każdą poradę !

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - senior - 2009-04-15

trochę będzie Ci się woda wykraplać na podlodze...

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - thermo - 2009-04-15

Ciepłe powietrze podąża do góry więc efekt był by taki, że po nogach by chłód się rozchodził a do góry gorąco.

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - Piotr - 2009-04-15

witam

Takie rozwiązanie o które pytasz jest dostępne w niektórych pompach ciepła,zimą PC
grzeje oraz ładuje zasobnik,latem chłodzi obieg podłogi i ładuje zasobnik.Koszt pompy od 25 000 do ok.80 000 w zależności od mocy urządzenia.

pozdrawiam
Piotr

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - kondzio85 - 2009-04-16

Dokładnie , chłodzenie przy pomocy podłogówki nie ma sensu. Miałbyś wodę na podłodze. Ale podobne układy buduje się przy użyciu klimakonwektorów przypodłogowych zamiast tradycyjnych grzejników i zimą grzeją a latem chodzą.

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - Hiewont - 2009-04-16

Serdecznie Dziękuję ! Dziękuję za tak szybką odpowiedz.Widzę że dobrze zrobiłem pytając na Forum,brałem różne przeciwwskazania do tego pomysłu,ale nie pomyślałem o skraplającej się wodzie.Dzięki za otwarcie mi oczów.myślałem że obniżenie temperatury wody o kilka stopni poprawi komfort w upalne dni. W związku z Waszymi sugestiami nie będę inwestował w "utopię", pozostawię tą instalacje bez zmian, szczególnie że dom jest dobrze izolowany usytuowany na kierunku północ-południe,bez okien na południe. Zajmę się ciepła woda z konwektorów dla amatora bezpieczniejszy temat.
Pozdrawiam M.G znany jako Hiewont

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - senior - 2009-04-16

Twoja wiedza może się przydać, napisz chociaż skąd jesteś i co robisz

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? / - Hiewont - 2009-04-25

Do Seniora! Przepraszam,że tak długo nie odpisywałem,ponieważ nie zaglądałem na forum.
Połaskotałeś mnie przyjemnie,ale moja wiedza jest ogólna techniczna nie związana z budownictwem,nie mogę się równać i nie chcę z Wami Fachowcami w temacie klimatyzacji a mogę tylko słuchać,co też uczyniłem z powyższym projektem.Chociaż, gdyby obniżył temperaturę wody tylko o kilka stopni.......żartuje,definitywnie zamykam ten temat.Brak czasu to jest problem, a w piwnicy jest zrobienia perpetum mobile,ale to już wykracza poza forum klimatyzacji. Serdecznie Pozdrawiam Życzę dużo zdrowia i czasu na hobby.
P.S.Jędrzejów-Świetokrzyskie