Forum Klimatyzacja
klimatyzacja w przedpokoju - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: klimatyzacja w przedpokoju (/showthread.php?tid=2315)

klimatyzacja w przedpokoju - matys - 2009-05-03

Witam
Mam małe pytanko do specjalistów, czy cokolwiek zdziała klimatyzator zamontowany w przedpokoju w którym znajdują się wejścia bez drzwi do 4 pomieszczeń ?? Ogólna kubatura to 40m, w tym przedpokój 9m. Czy działający na max klimatyzator obniży chociaż trochę temperaturę w pozostałych pomieszczeniach.

klimatyzacja w przedpokoju - Carlos - 2009-05-03

Raczej nie zda to egzaminu.

klimatyzacja w przedpokoju - klimatom - 2009-05-03

Takie rozwiazanie widzialem na wczasach,efekt umiarkowany.To tak jakbys w zimie mial grzejnik tylko w przedpokoju.

klimatyzacja w przedpokoju - tommatiz - 2009-05-03

Kolego jak byś jakis rzut przedstawił tego przedpokoju to można coś więcej powiedzieć. Poprzednicy chyba przed wcześnie wyciągneli wnioski. Jeżeli z przedpokoju będzie swobodny przepływ powietrza do innych pomieszczeń to jest mozliwe chłodzenie. Pytanie tylko jak przeprowadzić instalację chłodniczą do skraplacza, ile trzeba ścian pokonać itd.... Zapodaj jakiś rysunek szkic to więcej coś napiszemy bo tak to kot w worku. Pzdr

klimatyzacja w przedpokoju - HVAC - 2009-05-03

osobiście mam w swoim mieszkaniu takie rozwiązanie i zdaje egzamin, myślę że nie będziesz narzekał, (40 m na cztery pomieszczenia to naprawdę niewiele)

klimatyzacja w przedpokoju - tomas - 2009-05-03

montowałem jedno takie urządzenie właśnie w przedpokoju. Jeden split obsługuje 2 sypialnie ale warunek był jeden - pokoje były obok siebie a jednostka zawieszona na przeciw ległej ścianie do wejścia do pokoi. Klient był bardzo zadowolony z efektu. Uważam że nie jest to profesjonalne rozwiąznie ale coż klient nasz pan Smile

klimatyzacja w przedpokoju - matys - 2009-05-04

Dzięki za pomoc. Podrzucę potem jeszcze jakiś rzut pomieszczeń, może podpowiecie wtedy jaką moc należało by zastosować... .

klimatyzacja w przedpokoju - tommatiz - 2009-05-04

Podrzuć jakiś rysunek i możliwość zainstalowania jednostki zewnętrznej. Może się okazać że da się zainstalować jed. wew. i będziesz miał chłód w pomieszczeniach ale aby problemu nie było z jed. zewnętrzną. Pzdr

klimatyzacja w przedpokoju - byniom - 2009-05-04

Mam zainstalowany klimatyzator w sypialni i jak otworzę drzwi do innego pokoju to temperatura w nim podniesie się o około 1 st po 1,5 godziny. Fakt że drzwi do następnego pokoju sa w tej samej ścianie co wisi klimatyzator więc wentylator jednostki wewnętrznej nie może tego schłodzonego powietrza przepchnąć . Jeżeli w pokoju obok temperatura podniesie sie o 1 stopień to w pomieszczeniu w którym jest zainstalowany jest juz bardzo zimno i przechodząc z pokoju do pokoju bardzo odczówalna jest zmiana temperatury. W twoim przypadku gdzie to jest przedpokój i nadmuch by był na drzwi do pomieszczeń osciennych moze to być inaczej odczówalne niż u mnie gdzie w jednym pomieszczeniu mam zimno a wdórgim delikatnie się ochładza. Big Grin