![]() |
|
lennox - sprężarka nie rusza - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: lennox - sprężarka nie rusza (/showthread.php?tid=2333) |
lennox - sprężarka nie rusza - cool-went - 2009-05-09 Witam wszystkich mam problem ze splitem lennox GHM 09N tak jak napisałem w tytule sprężarka nie chce ruszyć, split jest nowy dopiero zamontowany, wentylator w skraplaczu i w parowniku uruchamia się a sprężarka nie. Może ktoś miał podobny problem i coś doradzi. lennox - sprężarka nie rusza - monterod2002 - 2009-05-09 jakby był trójfazowy to by wystarczyło fazy zamienić ale że jest jednofazowy to sprawdz połączenia . Ja kiedyś miałem przypadek z wetylatorem że się wsówka wypieła z płytki. pozdrowionka lennox - sprężarka nie rusza - Remik - 2009-05-09 Sprawdź czy wychodzi sygnał (napięcie) z jednostki wewnętrznej jeśli tak to czy dochodzi przewodem do jednostki zewnętrznej lennox - sprężarka nie rusza - monterod2002 - 2009-05-09 podstawowa sprawa jak kolega wyżej mówi trzeba sprawdzć czy dochodzi napięcie do sprężarki bo do zewnęcznej chyba dochodzi skoro wentylator rusza . Jak po kolei sprawdzisz sam dojdziesz co jest żle. pozdrowionka lennox - sprężarka nie rusza - cool-went - 2009-05-09 no to będzie trzeba sprawdzać połączenia. lennox - sprężarka nie rusza - Fujitsu Szczecin - 2009-05-10 cool-went napisał(a):Witam wszystkichWitam Ja miałem identyczny problem, klient zamontował sobie sam klimatyzator Akai z Castoramy. Klima chodziła tyle że nie chłodziła. Chciał żebyśmy uzupełnili czynnik. Manometry wykazywały że czynnik jest, a nie włącza się sprężarka, wiec nie ingerowaliśmy w urządzenie bo jest na gwarancji. Posprawdzaliśmy połączania i miał zgłosić usterkę. Facet reklamował je i dowiedział się że stracił gwarancje ponieważ, nie montowała tego wykwalifikowana firma. Jak kupował sprzedawca powiedział że można samemu zamontować, że on własnemu ojcu montował i wszystko chodzi .A co mówi dział techniczny Lennoxa w takich przypadkach jak urządzenie jest niesprawne? Pozdrawiam lennox - sprężarka nie rusza - byniom - 2009-05-10 Domniemam że jesteś serwisantem i dziwi mnie trochę to że tak podstawowych rzeczy jak prawidłowość połączeń nie sprawdziełeś do tej pory. To sa podstawowe rzeczy które sie sprawdza i jeżeli napięcie dochodzi a sprężarka nadal nie działa to wtedy można powiedzieć że jest problem. Na klapce przyłączeniowej na 99% masz schemat. Musisz sprawdzić czy napięcie przychodzi które steruje sprężarką lub czy np. w jedn zewn. nie mam stycznika na sprężarce który np. nie przenosi napięcia a potem sprawdzić czy dochodzi już do samej sprężarki. lennox - sprężarka nie rusza - radekklimat - 2009-05-10 sprawdz czy czujnik skraplacza jest podpiety w kostce lub temp. zewnetrznej czasem lubia sie same wypiac i wtedy sprezarka nie ruszy lennox - sprężarka nie rusza - monterod2002 - 2009-05-10 Ostatnio to coraz częściej pojawiają się pytania typu: Dlaczego klima nie chodzi??? Pojawia sie szereg podpowiedzi a potem ktoś pisze "zapomniałem włoczyć wtyczki" albo wcale nic nie pisze. Myśle że kolega w ten sposób się reklamuje bo nie wierze że jak prowadzi działalność w zakresie klimatyzacji i wetylacji nie sprawdził prawidłowości połączeń i czy dochodzi prąd do sprężarki czy nie . Przepraszam jeśli się myle ale tak to wygląda.. pozdrowionka lennox - sprężarka nie rusza - cool-went - 2009-05-10 no cóż reklama to nie jest tylko normalne pytanie. Pytanie było dlatego bo pierwszy raz montowałem LENNOXA a zdarza się że niektóre klimatyzatory mają częste wady. Klimatyzator montowałem osobiście i sprężarka nigdy się nie uruchomiła. Do sprężarki napięcie dochodzi ( nie pomyślałem o sprawdzeniu uzwojeń w sprężarce) Pozdrawiam wszystkich i tych którzy starają się pomóc i tych którzy myślą tylko o reklamie. lennox - sprężarka nie rusza - byniom - 2009-05-10 Może ci się wydawać że jesteśmy wrogo do ciebie nastawieni ale tu jest sporo ludzi którzy nie mają zielonego pojęcia a chca przez forum zdobyć nowy zawód dlatego jeżeli ktoś opisze to dokładnie i po fachowemu to jest o wiele lepiej zrozumieć ten problem. Mogłes napisać ż esprawdzięłś czy napięcie dochodzi wtedy wiemy że jesteś obeznany i wiesz co jak z czym się robi. Tak jak napisałeś sprwadź uzwojenia i kondenstaor.
lennox - sprężarka nie rusza - wogotto - 2009-05-10 Witam nie znam jakiej firmy jest tam kompresor ale sa modele sprezarek ktore posiadaja wewnetrzny termik ktorego nie zobaczysz z zewnatrz i sprawdzenie stanu uzwojen w takim wypadku mija sie z celem poprostu podales za malo szczegolow lennox - sprężarka nie rusza - cool-went - 2009-05-13 Problem rozwiązany. Serwis LENNOXA doradził mi (bardzo profesjonalnie) żeby użyć młotka. Okazało się że klima leżała na magazynie około 2 lat i sprężarka się zawiesiła i po stuknięciu ruszyła na szczęście hurtownia nie robiła problemów i komplet poszedł do wymiany. lennox - sprężarka nie rusza - monterod2002 - 2009-05-13 Jednym zdaniem nic na siłe tylko młotkiem
|