![]() |
|
Programowanie klimatyzatora - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Programowanie klimatyzatora (/showthread.php?tid=2342) |
Programowanie klimatyzatora - kubast - 2009-05-07 Witam Wszystkich Jestem użytkownikiem Splita Galanz 6,5kW. Nie do końca jestem zadowolony z możliwości ustawień parametrów pracy. Ustawienia ręczne: nawiew na początku (ok 10min) pracuje na max prędkości (pomimo ustawienia na poziom 1), a w przypadku schłodzenia pomieszczenia wyłącza się tylko sprężarka a nawiew pracuje cały czas. Ustawienia Auto: tutaj po schłodzeniu pomieszczenia wyłączają sie i sprężarka i nawiew (OK), ale temperatura jest ustawiona na stałe (21stopni) i rodzinka narzeka, że jest za zimno. Przyzwyczajony do obecnych możliwości programowania urządzeń elektronicznych, mam pytanie; czy mozna coś pozmieniać w fabrycznych nastawach sterownika? Czy można np zaprogramować, aby w trybie auto temperatura była nastawiona np na 22 stopnie? Czy są w ogóle możliwe jakiekolwiek ingerencje w storownik z poziomu instalatora? Programowanie klimatyzatora - byniom - 2009-05-07 Jeżeli jest w trybie auto to będzie pilnował temperatury zadanej i w zależności jaka będzie w pomieszczeniu to będzie dogrzewał lub schładzał natomiast jak masz ustawione na chłodzenie to będzie tylko schładzał do temperatury zadanej a potem wyłaczy samą sprężarkę Programowanie klimatyzatora - tommatiz - 2009-05-07 Jeżeli masz sterownik na podczerwień to nic nie zrobisz chyba że masz pilota stacjonarnego naściennego to wtedy można coś kombinować np. ustawić czytanie temperatury z poziomu pilota a nie jed. wew. wtedy jest bardziej miarodajna temperatura w pomieszczeniu. Pzdr Programowanie klimatyzatora - monterod2002 - 2009-05-07 jak wiadomo galanz nie jest klimą z górnej półki więc wiele od niego nie wymagaj . jeżeli masz włączoną klime to sprężarka co jakiś czas się wyłacza i załacza a wentylatylator w jednostce wewnęcznej chodzi cały czas takie jest jego zadanie i tego nie radze zmieniać . A jeżeli chodzi o opcje auto to wetylator może co jakiś czas się wyłaczać . Wopcji auto zmień na wyższą temperaturke i rodzice zacznie być cieplej. pozdrowionka Programowanie klimatyzatora - kubast - 2009-05-08 monterod2002 napisał(a):... A jeżeli chodzi o opcje auto to wetylator może co jakiś czas się wyłaczać . Wopcji auto zmień na wyższą temperaturke i rodzice zacznie być cieplej.Gdyby to był miożliwe to nie było by problemu, ale w trybie auto temperatura ustawiona jest na 21 i nie można tego zmienić. Programowanie klimatyzatora - kubast - 2009-05-08 tommatiz napisał(a):...chyba że masz pilota stacjonarnego naściennego to wtedy można coś kombinować np. ustawić czytanie temperatury z poziomu pilota a nie jed. wew... PzdrCiekawy pomysł. A czy Galanz ma opcję podłączenia "pilota stacjinarnego", czy poprostu niektóre modele mają to w standardzie a w innych opcja ta jest w ogóle niedostępna? Programowanie klimatyzatora - tommatiz - 2009-05-08 Są modele ale to wyższa półka typu Mitsubishi Heavy Industries, Toshiba gdzie w standardzie jest pilot na podczerwień a w większych jednostkach tkz. komercyjnych jest możliwy wybór pilota czy to nascienny czy na podczerwień. Twój klimatyzator jest z niskiej półki ajjjjj z ziemi po prostu więc w Twoim przypadku nie masz możliwości ingerencji. pzdr Programowanie klimatyzatora - monterod2002 - 2009-05-08 kubast napisał(a):to tym mnie zaskoczyłeś montowałem troche galanzów ale nigdy nie zwróciłem uwagi na tomonterod2002 napisał(a):... A jeżeli chodzi o opcje auto to wetylator może co jakiś czas się wyłaczać . Wopcji auto zmień na wyższą temperaturke i rodzice zacznie być cieplej.Gdyby to był miożliwe to nie było by problemu, ale w trybie auto temperatura ustawiona jest na 21 i nie można tego zmienić. pozdrowionka Programowanie klimatyzatora - Remik - 2009-05-09 Witam Spróbuj popstrykać przełącznikiem awaryjnym, bo to co piszesz to przypomina mi pracę klimatyzatora w trybie obsługiwanym przy pomocy przełącznika awaryjnego Programowanie klimatyzatora - boryspol - 2009-05-09 Może zrób mu po prostu "twardy reset". Wyłącz wszystko na wyłaczniku głównym (zrzuć zabezpieczenie). I włacz na nowo. Zobacz czy niema też możliwości zresetowania pilota. Często pomaga. |