Forum Klimatyzacja
KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM (/showthread.php?tid=2356)

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - WOLFps - 2009-05-15

Witam, bardzo prosze o odpowiedź na pytanie:
Nie dawno kupiłem vw new beetel 2.0 benz i okazało sie że klimatyzacja nie załancza sie.
Dziś napełniłem czynnik w klimie ( 725ml) oraz olej (50gr). Klimatyzacja stała od kilku miesiecy .Po napełnieniu,podczas testu cisnienie wysokie pokazywało 6 atm i powietrze w srodku osiągneło 6 st. c. Nagle po ok. 5min klima staneła i przestała działać. Takie zachowanie jest cały czas .Jak auto jest zimne to dział 5min. po tym czasie nie mozna jej uruchomić.
Prosze o podanie przyczyny lub podpowiedzi co gdzie szukać???
DziekiSmile

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - radekklimat - 2009-05-16

jaki rok produkcji oraz pojemnosc i rodzaj silnika(diesel, benzyna)

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - WOLFps - 2009-05-16

Faktycznie roku nie podałem 1999,a co do silnika to 2.0 benz ale to juz podawałem..Smile

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - radekklimat - 2009-05-16

moze byc za mało gazu bo te cisnienie na tłoczeniu troche za niskie
moze byc uszkodzony czujnik chlodnicy i nie załaczaja sie wentylatory bo jak silnik sie nie zagrzeje to czujnik jest zwarty
a zkad jestes?

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - WOLFps - 2009-05-16

jak załanczam silnik zimny to wentylatory działają,jestem ze Zgorzelca

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - radekklimat - 2009-05-17

ten czujnik obsługujacy klime

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - WOLFps - 2009-05-17

Jeśli tak to mam pytanie.....czy mozna wymienić ten czujnik samemu czy trzeba opróznić klime?????
Gdzieś wyczytałem że powinien być zawór pod tym czujnikiem? Ja mam taki duzy czujnik jak "cewka " i szczerze powiem, ze nie widze tam miejsca na zaworek.

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - radekklimat - 2009-05-17

ten czujnik o ktorym pisałem to ac engine coolant temperature switch i znajduje sie na silniku gdzies przy termostacie i jak silnik jest zimny to powinien byc zwarty, moze to on powoduje problem
podaj e-mail to wysle ci schemat, nie jest trudny układ i z miernikiem powinienes sobie poradzic
w razie pytan 500 236 866 dzwon

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - WOLFps - 2009-05-17

WOLF.P.S@interia.pl

Bardzo dziękuję .......zapamętam nrSmile

Spróbuje sie przymierzyc do wymiany jak go tylko namierzę.
Ale to w tygodniu moze byc trudneSmile

Pozdrawiam i czekam na schematSmile

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - WOLFps - 2009-05-18

WITAM.....radekklimat świetna rada !!!!! Wymieniłem czujnik i wszystko działa . Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Znalazłem ten czujnik przy silniku po stronie kierowcy. Idzie tam główna rura do chłodnicy a na niej są dwa czujniki biały bliżej przodu i niebieski bliżej kabiny. Wymieniłem ten biały i zaczeło dziłać prawidłowo.(wcześniej spinałem na krótko i dawało rade)
Świetna rada radekklimat!!!!!!!!!!!! Polecam tego człowieka. Dobry fachowiec!!!

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - radekklimat - 2009-05-18

Smile

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - madrcom - 2014-06-14

radekklimat napisał(a):Smile
Witam
Mam niemal identyczne objawy jak wyżej tyle, że klima działa nieco dłużej.
Z tego co zrozumiałem czujnik powinien mieć dwa stany:?
"jak silnik jest zimny to powinien być zwarty"
czyli jak jest ciepły - obwód otwarty, czy jakiś zakres wartości?

radekklimat jeśli możesz podeślij ten schemacik i ewentualną procedurę testową.
Z góry wielkie dzięki
PS
Nie demontowałem tego czujnika więc jeśli możesz podesłać krótką instrukcje również będę wdzięczny.

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - LDR - 2014-06-15

Obwód powinien być cały czas zwarty do momentu, aż chłodnica się przegrzeje (powyżej 100 - 115 stopni zależy od samochodu) wtedy się rozwiera i klima nie działa. Jeśli są chłodnice zespolone to jest to po to, żeby w skrajnych warunkach ochronić silnik przed przegrzaniem kiedy chłodnica nie daje rady.

Wyciągnij kostkę z tego wyłącznika termicznego i zewrzyj przewody drutem. Jeśli klima ruszy to ten wyłącznik termiczny jest do wymiany.

KLIMATYZACJA NEW BEETEL ...PROBLEM - madrcom - 2014-06-17

dizęki Smile