![]() |
|
LG chłodzi nie grzeje :/ - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: LG chłodzi nie grzeje :/ (/showthread.php?tid=2444) |
LG chłodzi nie grzeje :/ - MeluS - 2010-02-19 Witam Mam spory problem z urządzeniem, męcze sie z nim juz od jakiegoś czasu i nic mu nie pomaga a podobnego wątku nie widziałem na forum. Mianowicie po załączeniu chłodzenia urzadzenie działa idealnie, ale kiedy przełącze je w tryb grzania nic sie nie dzieje sprężarka stoi wentylator tez. Jedynie w kasecie wentylator sie kreci i mieli powietrze w pomieszczeniu. Dziwna sprawa wczesniej naprawa tego urzadzenia zajmowała sie ktos inny ale wiem ze płytka sterowania w agregacie była wymieniana juz 2 razy, zawór trójdrogowy tez jest wymieniony na nowy. Ja po swojej wizycie wymieniłem czujki temperatury w jednostce zew i tez nic to nie dało. Sprawdziłem prąd na elektro zaworze i i przy włączaniu chłodzenia nie dostaje zadnego pradu i chłodzi elegancko a przy uzyciu grzania dostaje napiecie ale jak pisałem wyzej nic sie nie dzieje. Resetowałem urzadzenie, resetowałem pilota, czujke w kasecie trzymałem przez jakis czas w sniegu zeby zbic temperature i nic to nie daje. Macie moze jakis pomysł? LG chłodzi nie grzeje :/ - Shitashii - 2010-02-19 Może agregat nie jest przystosowany do współpracy z kasetą? Bo na grzaniu wentylator kasety powinien stać i czekać na nagrzanie parownika (tu: skraplacza). A może nie ma funkcji grzania Jedna laleczka miała problem ze sprawdzeniem tego ![]() ![]() Jeżeli dochodzi napięcie na cewkę zaworu, a on nie przełącza to tu już jest coś nie tak. LG chłodzi nie grzeje :/ - MeluS - 2010-02-19 Heheh ma funkcję grzania bo wczesniej grzało cisnienie na chłodzeniu ma idealne r410. Dziwi mnie własnie sprawa z wentylatora ze startuje w kasecie i smiga. Zastanawiam sie nad czujka temp wewnętrznej. Bo gdyby była uszkodzona mogła by podawac ciągle za wysoką temperature przez co załacza sie tylko wentylator na grzaniu a na chłodzeniu bedzie chodził normlanie. Personel powiedział mi ze serwisanci którzy byli wczesniej podczas przegladu przesadzili z chemia i zrobiła sie bąbolada hehe moze wilgoc uszkodziła wewnętrzna płytke?
LG chłodzi nie grzeje :/ - byniom - 2010-02-19 Może faktycznie z czujką coś sie dzieje i wentylator wewnętrzny odczytuje że jest już ciepło i dlatego nie włącza sprężarki , czujnik powienien mieć 25Kohm przy 25 stopniach a czujniki na rurkach po 5Kohm przy 25st. LG chłodzi nie grzeje :/ - bartek2700 - 2010-02-19 ...spróbuj moze odpalić ją w trybie Auto na np.30 stopni,może pojdzie,ale jeśli piszesz ze piana była to możliwe ze elektronika zjarana:-)powodzenia LG chłodzi nie grzeje :/ - tommatiz - 2010-02-19 Po opisie Twoim i kolegów wymienił bym elektronikę jed. wew (padła na 99%). LG ma i tak słabe elektroniki a jeżeli doszła wilgoć z chemii to mogła narobić bigosu. Ewentualnie zostaje wymiana czujki w parowniku jak będzie miała złe parametry o których pisał kolega byniom. Pzdr LG chłodzi nie grzeje :/ - bartekyogico - 2010-02-19 A jak sprawdzales na chlodzeniu to sprezarka sie wylacza po osiagnieciu temp lub zmianie nastawow? Albo czujka albo plytka. LG chłodzi nie grzeje :/ - wogotto - 2010-02-19 Witam.Może ta stronka będzie pomocna WWW.MYLG.CO.UK LG chłodzi nie grzeje :/ - Bogdan_New_Jersey - 2010-02-21 Witam Napisz jakie masz cicnienia na wejsciu i wyjsciu przy condensorze (jak bys mógł to prosił bym w PSI) i temperature moze byc w celcjuszach . przy klimatyzacji i ogrzewaniu (Superheat Subcooling). Klimatyzacja moze pracowac prawie dobrze jezeli brakuje gazu ale ogrzewani nie wystartuje bo sensory nie pozwolą sie wlączyc kompresorowi bo stwierdzaja za niski stan cisnienia a co zatym idzie jest za niskie cisnienie oleju.Pewnie jak bys latem probował wlaczyc to ogrzewanie to by pracowało, bo temperatura zewnetrzna podniesie cisnienie wenatrz ukladu. Wentylator w LG przy wlaczonym systemie czy tojest heat lub cooling zawsze pracuje na niskich obratach poniewaz sensor odczytu temperatury jest wewnątrz jednostki wewnetrznej a nie w pilocie. LG tak poprostu jest zbódowane. W jednostce zewnetrznej (condensor) w srodku jest plytka elektroniczna na tej plytce jest mikro przelacznik sprobuj go w sisnac pierwsze nacicniecie go to jest klimatyzacja drugie nacisniecie jest ogrzewanie. jezeli manualnie sie właczy mozesz mie problem z polaczniem low voltage to jes ten kabel co laczy jednostke wewnetrzna i zewnetrzna sa tam cztery kabelki 36volt. napisz jaki jest model tych jednostek Jeżeli użyłem jakis złych nazw lub okreslen to prosze o sprostowanie ja pracuje w stanach i tutaj nazwy sa inne jeszcze nie nauczylem sie polskich nazw. Pozdrawiam Bogdan LG chłodzi nie grzeje :/ - Fujitsu Szczecin - 2010-02-23 Bogdan_New_Jersey napisał(a):WitamWitam Bratnia dusza, ja też lubię nazwy Superheat & Subcooling ![]() Pozdrawiam LG chłodzi nie grzeje :/ - bartekw - 2010-03-05 robert nie wiem co ty sie tak czepiasz daj pogadac dlaczego wszystkich tak szybko sprowadzasz na ziemie??
|