![]() |
|
klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? (/showthread.php?tid=2685) |
klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - safelock - 2009-07-24 Witam. Mam problem z jednym klimatyzatorem. Jak przyjechałem do klienta to rury były bez czynnika puste wręcz (jakas nieszczelnosc w obwodzie ktora juz została wyeliminowana). Klimatyzacja jest na czynniku R410 i jego moc to 3,5kW. Po uruchomieniu działa przez okolo 10 min (cisnienie spada do okolo 0.8-0,9MPa). Po tym czasie cisnienie wchodzi do okolo 1 ,5-1,7MPa mimo iż ewidentnie słychać iż pompa działa (następuje tak jakby wyrównanie ciśnienia). Dodam iż z czynnikiem przy odkrecaniu manometrów wyleciała zielona substancja przypominająca olej o dość specyficznym zapachu. moja wstępna diagnoza to problem z sprężarką (nie potrafi przez dłuższy czas utrzymać ciśnienia - tak jakby utracił swoja szczelność). Myślę, iż ta substancja zielona to olej który wyciekł do obwodu z sprężarki i dlatego teraz nie potrafi utrzymać przez dłuższy czas ciśnienia i po około 10minutach następuje rozszczelnienie miedzy obwodem ssącym a toczącym. Da się to jakoś naprawić bez wymiany sprężarki?? Dobrze myśle co do uszkodzenia? Klimatyzacja to samsung neoforte teoretycznie na gwarancji lecz klienci olali przeglądy. klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - byniom - 2009-07-24 Myślę że ta substancja to barwnik który ktoś kiedyś może wpuścił bo miał podejżenie o wycieku i w ten sposób chciał zlokalizować. klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - safelock - 2009-07-24 A kwestia problemu inny serwisant mi doradził iż może być w środku wilgoć. Zalecił zabudowanie filtr wilgoci oraz dla pewności pozbycie się czynnika chłodniczego i danie na nowo (bąbel powietrzny) co myślicie o tym?? klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - monterod2002 - 2009-07-24 Jak dlamnie to masz wilgoć w układzie i kończącą sie sprężarke miałem kiedyś podobny przypadek jak ktoś mi poluzował nakrętke na rurze ssącej przy jedn zewnęcznej i zaciągneło deszczówke klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - Przemonter - 2009-07-24 zgadza sie tez jestem za wilgocią,przedmuchaj uklad azotem i nastaw proznie na pare godzin moze jeszcze cos z tego bedzie...? klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - byniom - 2009-07-25 Co do koloru oleju to ja wilgoć się dostanie do estrowego to się robi zielonkawy . klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - andrewrc - 2009-07-29 witam Podłącz manometry, włącz klimę i sprawdź jaki prąd pobiera aż do momentu gdy ciśnienie zacznie się podnosić. Jak prąd zacznie ci się zmniejszać to masz uszkodzoną sprężarkę. Czy w grzaniu działa poprawnie? klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic? - byniom - 2009-07-29 Jle czasu musi stać sprężarka zeby pracował ponownie ? . |