![]() |
|
pytanie o poprawność napełnienia układu - opel astra f 1.6 96r. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: pytanie o poprawność napełnienia układu - opel astra f 1.6 96r. (/showthread.php?tid=2692) |
pytanie o poprawność napełnienia układu - opel astra f 1.6 96r. - xflash - 2009-07-25 Witam wszystkich użytkowników forum. (Jestem świeży w temacie klimatyzacji więc wybaczcie mi być może banalne pytania). Na początku lipca zleciłem napełnienie układu klimatyzacji (po uprzednim ustaleniu że w ogóle nie ma czynnika w układzie). Po tym -na początku dobrze działała, jednak z czasem coraz słabiej. Teraz z kratki po lewej stronie wylatuje jeszcze dosyć zimne powietrze, ale z prawej wręcz letnie. Facet, który to robił najpierw napełnił układ powietrzem (-chyba) pod wysokim ciśnieniem i po 10min stwierdził że (na manometrze) ciśnienie pozostało takie samo jak na początku więc układ powinien być szczelny (poza tym sprawdził mydlinami jakiś zawór elektryczny(lub wyłącznik) i też OK). Jego butla z czynnikiem na początku ważyła 8,0kg, a po napełnieniu mojego układu waga pokazała z tego co pamiętam 7,8kg. Wyczytałem na necie, że ten układ ma 650g czynnika. Dodam, że rurka idąca z kabiny do sprężarki ma temperaturę jak... dywan w pokoju -czyli ani ciepła ani zimna. Zatem pytania: 1. Czy ewidentnie gość napełnił za małą ilością i dlatego teraz coraz słabiej chłodzi? 2. Czy z 200gramami klima będzie działać czy w ogóle nie? (pytam gdyby gość zaczął się tłumaczyć że napełnił więcej, a z 200gr nie będzie w ogóle działać i że np musi być nieszczelność...) 3. Jak się mierzy ilość (wagę) czynnika przy napełnieniu -tzn skąd wiadomo, że już układ dostał odpowiednią ilość i można przerwać napełnianie? pozdrawiam pytanie o poprawność napełnienia układu - opel astra f 1.6 96r. - radekklimat - 2009-07-25 1 ewidentnie za mało gazu 2z ta iloscia nie bedzie dzialac wogole 3 stawia sie butle na wadze, taruje sie ja, napełniajac waga odmierza ilosc czynnika i w koncowym rezultacie powinna pokazac -650g pytanie o poprawność napełnienia układu - opel astra f 1.6 96r. - xflash - 2009-07-25 radekklimat napisał(a):1 ewidentnie za mało gazuok, rozumiem, że jeżeli było sprawdzenie szczelności podciśnieniem i nie wykazało nieszczelności, to jeżeli układ zostałby napełniony odpowiednią ilością gazu (650g) to nie mogło już go ubyć na tyle (nawet przy jakiejś małej nieszczelności) żeby w ciągu miesiąca wyczuwalnie coraz słabiej chłodziło -i dlatego przyczyną może być że było właśnie za mało gazu napełnione(ale więcej niż 200) -? -w dobrą stronę kminię? A czy te różne temperatury powietrza z nawiewów przy włączonej klimie (z lewej strony przy drzwiach i lewego środkowego leci zimne, a prawego środkowego i prawego przy drzwiach letnie) to typowy objaw nie wydajnej już klimy, czy coś ze sterowaniem nawiewów jest nie tak? -Bo moje proste myślenie laika mówiłoby mi, że gdy klima słabnie to ze wszystkich kratek leci jednakowe słabiej schłodzone powietrze. i dzięki za odp. pozdrrr |