Forum Klimatyzacja
Parownik do sharana - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Parownik do sharana (/showthread.php?tid=2702)

Parownik do sharana - darcio.75 - 2009-07-27

Witam. Mam pytanie,mam nieszczelność w układzie klimatyzacji, podobno czynnik wycieka rurką skraplacza. Chcą mi wymienić cały parownik. Czy to może być inna przyczyna? A czy przy wymianie parownika konieczny jest demontarz całej konsoli?

Parownik do sharana - radekklimat - 2009-07-27

to jak wycieka ze skraplacza to po co wymieniac parownik
zmien lepiej warsztat z naciagaczy na powaznych mechanikow

No a parownik nie jest w jakiś sposób połączony ze skraplaczem?

Parownik do sharana - Tadeusz4321 - 2009-07-27

darcio.75 napisał(a):No a parownik nie jest w jakiś sposób połączony ze skraplaczem?
Parownik masz pod kokpitem a skraplacz przy wentylatorze chłodnicy więc zrób tak,jak ci radzi Radek

Parownik do sharana - zielak1979 - 2009-07-27

Co dla nie których skraplacz czy parownik to to samo Smile
Powymieniają wszystko,a na końcu stwierdzą że rozrząd w sprężarce się przestawił Smile

Nie chciał bym bronić moich mechaników, ale to chyba ja namieszałem z tym skraplaczem. Wyciek faktycznie jest z pod kokpitu jakąś rurką, którą wydobywa się woda gdy klima jest włączona.

Parownik do sharana - radekklimat - 2009-07-27

woda bedzie wyciekac podczas pracy klimatyzacji ot takie zjawisko fizyczne gdy zimne styka sie z ciepłym i wilgotnym

Parownik do sharana - czarunio - 2009-07-27

W sharanach przeważnie gnije cieńka rurka (ta przy podłużnicy)pod uchwytem mocującym.

I w końcu doszliśmy do sedna sprawy. Bo właśnie ta woda pod ultra fioletem świeci to chyba nie jest normalne. Chyba, że co niektóży tak mają w domach.

Parownik do sharana - darcio.75 - 2009-07-28

Jeszcze raz zapytam, czy przy wymianie parownika, konieczny jest demontarz kokpitu?

Parownik do sharana - matwik1 - 2009-07-28

Niestety tak demontaż deski jest nieunikniony

Parownik do sharana - darcio.75 - 2009-07-28

Dzięki serdeczne matwik1.

Parownik do sharana - magic235 - 2009-08-18

mam pytanie przy napełnianiu klimatyzacji w moim sharanie mechanik stwirdził nieszczelnosc na parowniku klimatyzacji jak sprawdzic czy to napewno prownik jest nieszczelny ?dodam ze przed nabijaniem było wszystko oki

Parownik do sharana - tom17 - 2009-08-18

magic235 napisał(a):dodam ze przed nabijaniem było wszystko oki
to dlaczego nabijałeś klimę?

Parownik do sharana - darcio.75 - 2009-08-19

Miałem ten sam przypadek. Przed było ok po nabiciu zaczą uciekać czynnik i też przez parownik. U mnie mechanik to stwierdził bo olej który świeci wydobywał się razem z wodą która wypływa z parownika. Ale dlaczego przed było dobrze a póżniej już nie tego nie wiem. Wiem tylko że kosztowało mnie to parownik + robota 1050zł. Teraz jest ok. Oglądałem stary parownik i jest w paru miejscach utleniony. Tak że to chyba była kwestia czasu. Pozdro, czym się za portwel:-))