![]() |
|
Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? (/showthread.php?tid=2757) Strony:
1
2
|
Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - rob33i - 2009-08-11 Jestem początkującym monterem klimatyzacji. Czy ktoś może pomóc mi w zagadnieniu z lutowaniem twardym. Jak dobrze polutować dwie rurki , jak używać topnika do lutów bez otuliny, jak powinien wyglądać dobrze polutowany przedmiot. Posiadam zestaw do lutowania twardego Turbo Set 90. Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - williamosa - 2009-08-11 Za wszelką cenę staraj się poprowadzić instalację bez łączenia. Szczególnie jeśli jesteś początkującym monterem. pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - łysy45 - 2009-08-11 kolego kup elektrody do lutowania twardego z malą domieszką srebra dwie rurki miedziane jedna z kielichem i próbój do skutku ,miedz z mosiądzem lub stalą elektroda srebna w otulinie i też próby do skutku bo najlepsza metoda nauki i jeszcze do kolegi patusx forum i do tego słuzy zobacz na motoryzacyjne tam kazdy dzieli się swoją wiedzą jezeli ją posiada pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 Może udaj się do jakiegoś warsztatu który się zajmuje spawaniem i lutowaniem i oni Cię przeszkolą za drobną opłatą czy flaszką. Nawet jak zrobisz lut to nie będziesz wiedział czy jest on dobry i taki jaki powinien być. W sumie nie jest to trudne ale lepiej zacząć pod okiem fachowca wtedy będzie łatwiej i z górki. Pamiętaj aby po lutowaniu od razu nie chłodzić rurki mokrą szmatą czy czymś innym. Pzdr Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - rob33i - 2009-08-11 łysy45 napisał(a):kolego kup elektrody do lutowania twardego z malą domieszką srebra dwie rurki miedziane jedna z kielichem i próbój do skutku ,miedz z mosiądzem lub stalą elektroda srebna w otulinie i też próby do skutku bo najlepsza metoda nauki i jeszcze do kolegi patusx forum i do tego słuzy zobacz na motoryzacyjne tam kazdy dzieli się swoją wiedzą jezeli ją posiada pozdrawiamDzięki za pomoc . Popiera w 100procentach uwagę co do roli forum. Pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - łysy45 - 2009-08-11 zgadza się ale myślę ze to nie jest nasz problem tylko tych ludzi którzy chcą korzystac z ich usług a jeżeli ktoś chce się uczyc niech się uczy przeciż my też latami nabieramy doswiadczenia bo awarie chłodnicze niemają żadnego schematu i prawie każda jest inna pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - rob33i - 2009-08-11 patusX napisał(a):kolego zauwaz ile jest tu ludzi którezy chca zamontowac klimatyzator a na oczy go nie widzialaKolego to że jestem początkującym monterem to nie znaczy że nie zamontowałem żadnego klimatyzatora, kilka już mam na swoim koncie . A wracając do lutowania to wiem że może szybko nie będzie mi to potrzebne aczkolwiek chcę być na to przygotowany i nauka tego na pewno się przyda. Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 Ja wolę chwilkę poczekać niż na jeszcze czerwone luty wodą lać. Większość z nas w sezonie się spieszy ale tu można uszkodzić lut i każdy spawacz powie że nie ma co na gwałt chłodzić. Przerwa na papieroska nie zaszkodzi a będziemy spać spokojniej. Pzdr
Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 Najlepszy lut jest po samoczynnym ostygnięciu wtedy jego struktura jest na 100% pewna. Ale to wymaga chwili odczekania. PZdr Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - barbie - 2009-08-11 najlepiej rozpoczac nauke od palnika na sam propanbutan lub mapgaz -trudniej jest tym sprzetem wypalic dziure.topnik ktory posiadasz jest zapewne przeznaczony do lutowania cyna przez hydraulikow.do profesionalnej pracy niezbedny jest zestaw acetylen-tlen,do mniejszych robot jest dobry palnik na sam acetylen-malo w polsce popularny ale bardzo przydatny. Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 Przy lutowaniu nie zapominajmy o Azocie to podstawa czystości układu lutowanego. Pzdr Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - barbie - 2009-08-11 filmy z poradami zobacz na stronie drzarkloff.usa Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - mister - 2009-08-11 nie ma takiej strony Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 Wpisz stronę w google ale tam są zwykłe filmiki nie do końca uczące bardziej obrazujące pewne teorie praktyczne. Pzdr Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - barbie - 2009-08-11 jest piekny film hvacworktruck pokazuje dobrze wyposarzony samochod serwisowy.ten ktory uzytkuje jest podobnie zaopatrzony tylko mniejszy. Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - KLIMABEST_Gdynia - 2009-08-11 propan butan i tlen. fosforobrąz albo srebro w żółtej otulinie,wiśniowy kolor i nagrzewamy wewnęczną rurke aby wciągneło lut i jakoś idzie. a czasem trzeba mokrą szmatą owinąć by nie nagrzać kolejnych elementów instalacji,różnie to bywa. Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - barbie - 2009-08-11 lutowanie twarde dziala na zasadzie wloskowatosci znanej ze szkoly podstawowej. Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - Fujitsu Szczecin - 2009-08-11 Witam Myślę że, powinieneś zacząć od zakupienia odpowiedniego sprzętu. Najważniejszy jest dobry palnik, najlepszym rozwiązaniem jest zestaw tlen-propan. ![]() Lutowanie w chłodnictwie powinno wykonywać się w osłonie azotu, więc drugim na liście powinien być zestaw: butla z azotem i reduktor 30bar którego również używa się do prób ciśnienia instalacji. ![]() Jak lutuje się gotowe kształtki, trójniki w systemie VRF to nie ma problemu, masz gotowe kielichy. Jeżeli chcesz zredukować liczbę połączeń polecam roztłaczak zamiast mufek do łączenia rur. Warto również posiadać lusterko na teleskopie do podglądu lutu w miejscach trudno dostępnych. Ja używam babskiego drutu srebrnego w otulinie, jest drogi ale bardzo ładnie zalewa łączenia. Nie jest to mistszostwo w lutowaniu ale mniej wiecej wygląda to tak: ![]() Pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - Fujitsu Szczecin - 2009-08-11 barbie napisał(a):jest piekny film hvacworktruck pokazuje dobrze wyposarzony samochod serwisowy.ten ktory uzytkuje jest podobnie zaopatrzony tylko mniejszy.Witam Mógłbyś porobić zdjęcia i pochwalić się swoim samochodem serwisowym? Szukam rozwiązań dla swojego. Pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 Ładny reduktor tylko ja go przerabiam na końcówkę 1/4 cala z gwintem na wyjściu gdyż zwykłe naciągnięcie przewodu i zaciśnięcie przewodu jest mało skuteczne i potrafi azot przepuszczać. Zrobił bym zdjęcie tylko nie wiem jak je w kleić tu. Pzdr Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - tommatiz - 2009-08-11 "Wystarczy chcieć, pracować a wynik sam przyjdzie" nawet w lutowaniu kapilary . Pzdr
Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - Fujitsu Szczecin - 2009-08-11 tommatiz napisał(a):Zrobił bym zdjęcie tylko nie wiem jak je w kleić tu. PzdrWitam Zaloguj się na fotosik.pl, wrzucasz tam zdjęcia i kopiujesz link do powiększonego zdjęcia i wklejasz w tekst[img]www.link do zdjęcia[/img] Pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - Fujitsu Szczecin - 2009-08-11 r12 napisał(a):Do Stefanbud. Wykręć tą końcówkę na wąż i wlutuj zaworek serwisowy 6 fiWitam Dobrze mi jest z tą końcówką ![]() Pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - Fujitsu Szczecin - 2009-08-11 barbie napisał(a):jest piekny film hvacworktruck pokazuje dobrze wyposarzony samochod serwisowy.ten ktory uzytkuje jest podobnie zaopatrzony tylko mniejszy.Witam http://www.youtube.com/watch?v=6eW9Bn_XS30 Fajny by był jakby porządek trzymał i lepiej wyposażony był.Pozdrawiam Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ? - barbie - 2009-08-11 moj samochod jest zaladowany po sufit na zdieciu wyszla by sterta smieci. |