Forum Klimatyzacja
klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory (/showthread.php?tid=28)

klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - Guest - 2005-07-27

czy mógłby mi ktoś przedstawić za i przeciw , plusy i minusy klimatyzacji kanałowej i klimakonwektorów, chętnie nawiąże kontakt z kimś kto udzieliby mi mkilku cennych rad

chodzi o zainstalowanie klimatyzacji, wentylacji i ogrzewania w nowo powstającej restauracji (budynek z drewnianych bali)
zarówno kliatyzacja kanałowa jaki i klimakonwektory moga grzac w zimie i chłodzić w lecie ztym, że do klimakonwektorów trzeba doprowadzić jeszcze instałację, która dostarczałaby swieże powietrze
jesli chodzi o klimatyzacje kanałówą to obawiam sie, że w najbardziej oddalonym punkcie w budynku nie będzie tak dogrzane/schłodzone powietrze jak bym sobvie tego życzył
proszę rozwiać moje obawy i udzielić mi jakichś rad
pozdrawiam

klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - Guest - 2005-09-01

Cytat:czy mógłby mi ktoś przedstawić za i przeciw , plusy i minusy klimatyzacji kanałowej i klimakonwektorów, chętnie nawiąże kontakt z kimś kto udzieliby mi mkilku cennych rad

chodzi o zainstalowanie klimatyzacji, wentylacji i ogrzewania w nowo powstającej restauracji (budynek z drewnianych bali)
zarówno kliatyzacja kanałowa jaki i klimakonwektory moga grzac w zimie i chłodzić w lecie ztym, że do klimakonwektorów trzeba doprowadzić jeszcze instałację, która dostarczałaby swieże powietrze
jesli chodzi o klimatyzacje kanałówą to obawiam sie, że w najbardziej oddalonym punkcie w budynku nie będzie tak dogrzane/schłodzone powietrze jak bym sobvie tego życzył
proszę rozwiać moje obawy i udzielić mi jakichś rad
pozdrawiam

Dobrze zrobiona kanalowka jest zawsze lepsza od klimakonwektorow.
Dobrego projektu, koncepcji nie zastapi rozmowa i kims kto sie "zna"

klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - Guest - 2006-03-09

moim zdaniem lepsza jest kanałówka. W klimakonwektorze możliwa jest tylko obróbka powietrza grzanie-chłodzenie, w kanałowce mozna rózniez nawilżac i osuszac. Poza tym klimakonwektory są stosunko drogie. Co do obaw, że w którymś miejscu powietrze nawiewane bedzie o innych parametrach to sa niuzasadnione. Jezeli rodzielimy strumien powitrza na mniejsze strumienie to kazdy z tych strumieni bedzie mial te same parametry. nie ma czegos takiego, że np. pierwszy nawiewnik zmniejsza temperature wypływająca z kolejnego.

mail to: interieur@interia.pl

klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - williamosa - 2009-08-11

akurat tak sie zgrało w czasie ze ostatnio instalowałem i kanałówkęi i klimakonw... Jak na mój gust to kanałówka jest lepsza (ale i tak wszystko zależy od producenta-->czyli jakości urządzenia). pozdrawiam

klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - tommatiz - 2009-08-11

Ja też jestem za kanałówką. Prostrza w montażu i serwisie. Zawsze możesz doprowadzić świeże powietrze a kanałami prowadzisz chłód gdzie tylko chcesz. Dobry kanał nigdy nie jest zły. Pzdr

klimatyzacja kanalowa czy klimakonwektory - tommatiz - 2009-08-11

Właśnie mam 18 Klimakonwektorów TRANE i wiecznie jakieś pierdoły się dzieją. Nie wiem czy ten TRANE jest taki niedopracowany czy fabryka oszczędza HGW. Wolę kanał. Pzdr