![]() |
|
klimatyzacja sali na przyjecia - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: klimatyzacja sali na przyjecia (/showthread.php?tid=2804) |
klimatyzacja sali na przyjecia - mn27 - 2009-09-01 witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne dwa kasetonowe 14 kv i dwa scienne 7 kv przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem choc z klima mam doczynienia juz 3 sezon głownie samochodową chciałbym abyscie mi udzielili jakis wskazówek , uwag mam takie pytania 1 czy te 14kv są zasilne 230v i czy robic odzielne zasilanie i jaki dać bezpiecznik 2 jednostka zewnetrzne bedą na dachu odległośc do jednostki wewnętrznej ok 10 m czy musze robic syfony na ssącej 3 ile bierzecie za montaz takiej kasety klimatyzacja sali na przyjecia - barbie - 2009-09-01 klimatyzacja 14 KW zwykle jest trójfazowa przewód 5*2,5 mm2 bezpiecznik potrójny C16,zasilania do jednostki zewnętrznej muszą być oddzielne.syfony muszą być co 4 do 5 metrów różnicy wysokości. klimatyzacja sali na przyjecia - radekklimat - 2009-09-01 kaseta ma pomke skroplin wiec z odpływem sobie poradzisz klimatyzacja sali na przyjecia - dominik486 - 2009-09-01 Syfony zrób najlepiej na ok. 5 metrze(jezeli sytuacja pozwoli) oraz na samej górze przy agregacie. Co do ceny to koledzy dobrze to ujeli - nie rób za grosze bo sie napewno trochę z tym pobawisz. klimatyzacja sali na przyjecia - mn27 - 2009-09-01 dzieki jescze jedna sprawa zasilanie przy kasetonowym jak to jest ,tak jak przy zwykłym splicie ze jest przewód zasilajacy w zestawie przy jednostce wewnetrznej klimatyzacja sali na przyjecia - HVAC - 2009-09-01 OMG! Dominik486 jaki ty badziew montujesz, że tyle syfonów dajesz! mn27 - podaj jakiś typ urządzeń jaki chcesz montować, to może mniej bzdur będzie w odpowiedziach LOL klimatyzacja sali na przyjecia - irroda - 2009-09-01 po pierwsze te 10m to przewyższenie, czyli różnica w pionie czy 10 m to długość instalacji, jeżeli to pierwsze to syfon koniecznie, jeżeli np 9 m w poziomie i na końcu metr do góry na dach to ja syfonu bym nie zakładał. ---> r12 o co chodzi z "Kompensacje mocy ", syfony to chyba pułapki olejowe ? klimatyzacja sali na przyjecia - dominik486 - 2009-09-02 HVAC montuj sobie po swojemu, ale wiesz dobrze, że wszystko zależy od sytuacji jak np. irroda napisał
klimatyzacja sali na przyjecia - mn27 - 2009-09-02 jest to klimatyzator Midena mca 48 hrn1 bede montowal go u goscia który ma sklep z hydraulika i pytanie czy rury miedziane od hydrauliki mogą być do klimatyzacji bo on takie rury posiada w swoim sklepie klimatyzacja sali na przyjecia - dominik486 - 2009-09-02 A masz jakiś atest na te rury? Znowu sie zaczyna - a moze 2 a moze 1 syfon i to jest pytanie!!! Wg ksiązek i naszej wiedzy bo tak zakładamy ze nie znamy szczegółów powinny byc 2 syfony( na tych 10m), ALE w teorii doskonale wiecie jak to bywa, nieraz potrzeba a nieraz nie zalezy od urządzenia oraz innych czynników. klimatyzacja sali na przyjecia - HVAC - 2009-09-02 nie przejmuj się dawaj rury hydrauliczne i izolacje też... będą cie ganiać jak nie będzie działać to się wtedy nauczysz. ps. ucz się montować na pożądnym sprzęcie. klimatyzacja sali na przyjecia - boryspol - 2009-09-02 mn27 napisał(a):witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselneNajważniejsze jest w czym ty te kasety schowasz. Nie piszesz, że tam jest sufit podwieszany. A tak naprawde taka sala na przyjecia z klimatyzacją, a bez wentylacji to w/g mnie jest do kitu. Podstawa to wentylacja i tam widział bym wentylację z klimatyzacją kanałową + rekuperację. W przeciwnym wypadku bedziesz chłodził "kupę smrodu" ![]() A jak ci otworzą okna to całe twoje misterne obliczenia wezmą "w łeb" i miej w opiece te twoje pompy skroplin i syfony. No chyba że chcesz się "załapać" na każde przyjęcie
klimatyzacja sali na przyjecia - HVAC - 2009-09-02 boryspol napisał(a):albo ja czegoś nie zrozumiałem albo ty piszesz jakieś bzdury.mn27 napisał(a):witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselneNajważniejsze jest w czym ty te kasety schowasz. po co w lokalu o zapotrzebowaniu na chłód w ilości ok. 40 kW rekuperacja czyli odzysk ciepła? wg. mnie rozwiązanie optymalne to free cooling na kanałówkach + trochę automatyki. brak doświadczenia niestety jest twoim wrogiem... klimatyzacja sali na przyjecia - boryspol - 2009-09-02 HVAC napisał(a):albo ja czegoś nie zrozumiałem albo ty piszesz jakieś bzdury.Po prostu za rzadko chodzisz na wesela. Kod: I po kopiejkę car się schyli, a po rubla nawet przyklęknie ![]() W zasadzie jeśli nie wiadomo co z tym sufitem to cała ta gadka psu na budę. klimatyzacja sali na przyjecia - boryspol - 2009-09-02 patusX napisał(a):... nie potrzebna rekuperacja za duzy wydatek wystarcza jakies wentylatory wyciagowe na dachu albo grawitacyjny wyciag jakies nasadyZawsze myślę o całorocznej exploatacji obiektów. Klient bedzie zadowolony jeśli to bedzie wszystko funkcjonować latem i zima. klimatyzacja sali na przyjecia - HVAC - 2009-09-02 jeżeli usuwam z pomieszczenia powietrze o temp ok. 24C a na zewnętrz mam w nocy ok. 18C, biorąc pod uwagę odzysk ciepła, raczej nie będziemy tu mieli odzysku chłodu ponieważ na zewnątrz będzie często chłodniej niż wewnątrz i usuwane ciepło będzie nam podgrzewać (np. do 20C) a nie dochładzać powietrze nawiewane. owszem zimą może przydać się recylkulacja. co do jednego masz rację - mało bywam na weselach ![]() brak sufitu to żaden problem. zależy na ile rozsądny jest investor i instalator/dostawca urządzenia czy chce poprostu sprzedać urządzenia czy chce rozwiązać problem. klimatyzacja sali na przyjecia - irroda - 2009-09-03 moim skromnym zdaniem jeżeli inwestor kupuje klimatyzatory typu split firmy midea, to o żadnym z waszych rozwiązań nawet nie będzie chciał słuchać, ta klima to pewnie tylko poto aby w ulotce wpisać lokal klimatyzowany, a jak sie goście uprą to nawet i włączy. moim zdaniem kanałówka z podmieszaniem, dla oszczędnych dołożyć rekuperacje-zależnie ile dni w okresie zimy będą przyjęcia, jeżeli tylko weekendy to niewarto. |