Forum Klimatyzacja
klimatyzacja sali na przyjecia - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: klimatyzacja sali na przyjecia (/showthread.php?tid=2804)

klimatyzacja sali na przyjecia - mn27 - 2009-09-01

witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne
dwa kasetonowe 14 kv i dwa scienne 7 kv
przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem choc z klima mam doczynienia juz 3 sezon głownie samochodową
chciałbym abyscie mi udzielili jakis wskazówek , uwag
mam takie pytania 1 czy te 14kv są zasilne 230v i czy robic odzielne zasilanie i jaki dać bezpiecznik
2 jednostka zewnetrzne bedą na dachu odległośc do jednostki wewnętrznej ok 10 m czy musze robic syfony na ssącej
3 ile bierzecie za montaz takiej kasety

klimatyzacja sali na przyjecia - barbie - 2009-09-01

klimatyzacja 14 KW zwykle jest trójfazowa przewód 5*2,5 mm2 bezpiecznik potrójny C16,zasilania do jednostki zewnętrznej muszą być oddzielne.syfony muszą być co 4 do 5 metrów różnicy wysokości.

klimatyzacja sali na przyjecia - radekklimat - 2009-09-01

kaseta ma pomke skroplin wiec z odpływem sobie poradzisz

klimatyzacja sali na przyjecia - dominik486 - 2009-09-01

Syfony zrób najlepiej na ok. 5 metrze(jezeli sytuacja pozwoli) oraz na samej górze przy agregacie.
Co do ceny to koledzy dobrze to ujeli - nie rób za grosze bo sie napewno trochę z tym pobawisz.

klimatyzacja sali na przyjecia - mn27 - 2009-09-01

dzieki jescze jedna sprawa zasilanie przy kasetonowym jak to jest ,tak jak przy zwykłym splicie ze jest przewód zasilajacy w zestawie przy jednostce wewnetrznej

klimatyzacja sali na przyjecia - HVAC - 2009-09-01

OMG!
Dominik486 jaki ty badziew montujesz, że tyle syfonów dajesz!
mn27 - podaj jakiś typ urządzeń jaki chcesz montować, to może mniej bzdur będzie w odpowiedziach
LOL

klimatyzacja sali na przyjecia - irroda - 2009-09-01

po pierwsze te 10m to przewyższenie, czyli różnica w pionie czy 10 m to długość instalacji, jeżeli to pierwsze to syfon koniecznie, jeżeli np 9 m w poziomie i na końcu metr do góry na dach to ja syfonu bym nie zakładał.

---> r12 o co chodzi z "Kompensacje mocy ", syfony to chyba pułapki olejowe ?

klimatyzacja sali na przyjecia - dominik486 - 2009-09-02

HVAC montuj sobie po swojemu, ale wiesz dobrze, że wszystko zależy od sytuacji jak np. irroda napisał Wink

klimatyzacja sali na przyjecia - mn27 - 2009-09-02

jest to klimatyzator Midena mca 48 hrn1
bede montowal go u goscia który ma sklep z hydraulika i pytanie czy rury miedziane od hydrauliki mogą być do klimatyzacji bo on takie rury posiada w swoim sklepie

klimatyzacja sali na przyjecia - dominik486 - 2009-09-02

A masz jakiś atest na te rury?
Znowu sie zaczyna - a moze 2 a moze 1 syfon i to jest pytanie!!!
Wg ksiązek i naszej wiedzy bo tak zakładamy ze nie znamy szczegółów powinny byc 2 syfony( na tych 10m), ALE w teorii doskonale wiecie jak to bywa, nieraz potrzeba a nieraz nie zalezy od urządzenia oraz innych czynników.

klimatyzacja sali na przyjecia - HVAC - 2009-09-02

nie przejmuj się dawaj rury hydrauliczne i izolacje też...
będą cie ganiać jak nie będzie działać to się wtedy nauczysz.

ps. ucz się montować na pożądnym sprzęcie.

klimatyzacja sali na przyjecia - boryspol - 2009-09-02

mn27 napisał(a):witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne
przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem ...
Najważniejsze jest w czym ty te kasety schowasz.
Nie piszesz, że tam jest sufit podwieszany.

A tak naprawde taka sala na przyjecia z klimatyzacją, a bez wentylacji to w/g mnie jest do kitu.
Podstawa to wentylacja i tam widział bym wentylację z klimatyzacją kanałową + rekuperację.
W przeciwnym wypadku bedziesz chłodził "kupę smrodu" Sad
A jak ci otworzą okna to całe twoje misterne obliczenia wezmą "w łeb" i miej w opiece te twoje pompy skroplin i syfony.

No chyba że chcesz się "załapać" na każde przyjęcie Smile

boryspol napisał(a):
mn27 napisał(a):witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne
przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem ...
Najważniejsze jest w czym ty te kasety schowasz.
Nie piszesz, że tam jest sufit podwieszany.

A tak naprawde taka sala na przyjecia z klimatyzacją, a bez wentylacji to w/g mnie jest do kitu.
Podstawa to wentylacja i tam widział bym wentylację z klimatyzacją kanałową + rekuperację.
W przeciwnym wypadku bedziesz chłodził "kupę smrodu" Sad
A jak ci otworzą okna to całe twoje misterne obliczenia wezmą "w łeb" i miej w opiece te twoje pompy skroplin i syfony.

No chyba że chcesz się "załapać" na każde przyjęcie Smile
albo ja czegoś nie zrozumiałem albo ty piszesz jakieś bzdury.
po co w lokalu o zapotrzebowaniu na chłód w ilości ok. 40 kW rekuperacja czyli odzysk ciepła?

wg. mnie rozwiązanie optymalne to free cooling na kanałówkach + trochę automatyki.

brak doświadczenia niestety jest twoim wrogiem...

HVAC napisał(a):albo ja czegoś nie zrozumiałem albo ty piszesz jakieś bzdury.
po co w lokalu o zapotrzebowaniu na chłód w ilości ok. 40 kW rekuperacja czyli odzysk ciepła?
Po prostu za rzadko chodzisz na wesela.
Kod:
I po kopiejkę car się schyli, a po rubla nawet przyklęknie
-mówi stare rosyjskie przysłowie.
Jeśli nie potrafisz stosowac najnowszych technologii to zawsze bedziesz tylko zwykłym montażystą Smile

W zasadzie jeśli nie wiadomo co z tym sufitem to cała ta gadka psu na budę.

patusX napisał(a):... nie potrzebna rekuperacja za duzy wydatek wystarcza jakies wentylatory wyciagowe na dachu albo grawitacyjny wyciag jakies nasady
Zawsze myślę o całorocznej exploatacji obiektów.
Klient bedzie zadowolony jeśli to bedzie wszystko funkcjonować latem i zima.

jeżeli usuwam z pomieszczenia powietrze o temp ok. 24C a na zewnętrz mam w nocy ok. 18C, biorąc pod uwagę odzysk ciepła, raczej nie będziemy tu mieli odzysku chłodu ponieważ na zewnątrz będzie często chłodniej niż wewnątrz i usuwane ciepło będzie nam podgrzewać (np. do 20C) a nie dochładzać powietrze nawiewane.

owszem zimą może przydać się recylkulacja.

co do jednego masz rację - mało bywam na weselach Smile

brak sufitu to żaden problem.

zależy na ile rozsądny jest investor i instalator/dostawca urządzenia czy chce poprostu sprzedać urządzenia czy chce rozwiązać problem.

klimatyzacja sali na przyjecia - irroda - 2009-09-03

moim skromnym zdaniem jeżeli inwestor kupuje klimatyzatory typu split firmy midea, to o żadnym z waszych rozwiązań nawet nie będzie chciał słuchać,
ta klima to pewnie tylko poto aby w ulotce wpisać lokal klimatyzowany, a jak sie goście uprą to nawet i włączy.

moim zdaniem kanałówka z podmieszaniem, dla oszczędnych dołożyć rekuperacje-zależnie ile dni w okresie zimy będą przyjęcia, jeżeli tylko weekendy to niewarto.