Forum Klimatyzacja
Problem VW GOLF 4 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Problem VW GOLF 4 (/showthread.php?tid=2808)

Problem VW GOLF 4 - Sebeeee - 2009-09-03

Witam wszystkich mam problem z golfem po nabiciu gazem na wysokim ciśnieniu jest ciśnienie około 6 bar a na niskim niema ciśnienia gubi się gaz w układzie sprawdzałem osuszacz jest drożny wszystkie rurki sprawdziłem są drożne po wykręceniu zaworu rozprężnego gaz uciekł z parownika czy może zawór się tak zablokować żeby gaz był uwięziony w parowniku po załączeniu klimy zawór bezpieczeństwa wybija od razu zamówiłem na dziś nowy zawór i osuszacz zobaczymy (MACIE JAKIEŚ POMYSŁY CO MOŻE BYĆ INNEGO)

Problem VW GOLF 4 - matwik1 - 2009-09-03

ten golf ma jakąś przeszłość wypodkową po tym co piszesz zapchany powinien być filtr lub jakiś element na wysokim ciśnieniu sprawdz skraplacz

Wszystko drożne jest skraplacz i osuszacz dobry jest może się zamknąć zawór w dwie strony

Problem VW GOLF 4 - matwik1 - 2009-09-03

mam przed sobą taki zawór rozprężny do golfa i nie ma możliwości o zapchaniu niskiego ciśnienia

Witam ponownie z tego co widać samochód miał malowany przód chłodnica jest drożna zastanawia mnie jedno że po nabiciu klimy na niskim ciśnieniu niema gazu z tego wynika że zawór jest zamknięty ale po wymontowaniu daje się dmuchać przez niego.jak wymienię zawór i osuszacz dam znać czy działa czy nie

Problem VW GOLF 4 - tom17 - 2009-09-03

może masz uszkodzony manometr albo coś z przyłączem serwisowym. jeżeli piszesz że LP jest 0 to nie może wywalić zaworu bezp. ponieważ jest tam sprężarka ze zmienną wydajnością i nie będzie tłoczyła przy takim ciśnieniu (chyba że jest uszkodzona). do jakiego ciśnienia idzie HP po włączeniu klimy??

Problem VW GOLF 4 - Sebeeee - 2009-09-04

Witam było jednak uszkodzone przyłącze z niskiego ciśnienia i ktoś nabił 2kg gazu do golfa i temu wybijało pozdro...

Problem VW GOLF 4 - pawlo111 - 2010-04-05

Witam
Panowie mam pytanie : jakie powinno być prawidłowe ciśnienie LP i HP w VW golf IV 1,9TDI. U mnie po wymianie sprężarki (w starej rozsypało się sprzęgło a raczej objechał się wieloklin) mam ok 2bar na LP i ok 4,5bar na HP.
Nie mam zbytnio doświadczenia w VW ale czy nie jest to zbyt niskie HP. Np w Fiatach oscyluje między 10-15bar z tą różnicą że w golfie pracują cały czas na wolnych obrotach wentylatory a w Fiacie nie...
Proszę o odpowiedź.

PS
Czy obrobienie wieloklina na sprężarce SANDEN jest sprawą częstą?

Problem VW GOLF 4 - Tadeusz4321 - 2010-04-05

Ciśnienia mogą byc prawidłowe.zależą od temperatury jaka panuje aktualnie na zewnątrz.Przy wyższej temperaturze podniesie Ci sie HP.
Zazwyczaj nie ma regułu jeżeli chodzi o obrobienie wieloklina czy to będzie taka czuy inna sprężarka.

Problem VW GOLF 4 - R-40 - 2010-04-05

Tadeusz4321 napisał(a):Ciśnienia mogą byc prawidłowe.zależą od temperatury jaka panuje aktualnie na zewnątrz.Przy wyższej temperaturze podniesie Ci sie HP.
Zazwyczaj nie ma regułu jeżeli chodzi o obrobienie wieloklina czy to będzie taka czuy inna sprężarka.
Zgodzę się że ciśnienia na postoju układu zalezne od temperatury zewnętrznej.Natomiast podczas pracy układu zakładając że posiadamy czysty i dobrze dobrany skraplacz oraz sprawną automatykę sterującą ciśnieniami,to temperatyra zewnętrzna niema żadnego znaczenia ponieważ priorytetem utrzymania odpowiednich ciśnień w układzie jest automatyka powiązana z wentylatorem skraplacza załanczanym bądż wyłanczanym w zależności od temperatury zewnętrznej po to aby utrzymać zadane parametry pracy układu bez względu na temperaturę otoczenia.

Problem VW GOLF 4 - mg - 2010-04-05

Dodam tylko że ciśnienie LP oscylujące w granicach 2,5-3,0 bar w temperaturach otoczenia rzędu 28-35'C i wysokiej wilgotności nie jest rzadkością i to w pojazdach z mega wypasionymi układami stabilizacji ciśnienia sprężania.
Wiadomo jakie w tych warunkach występują ciśnienia na HP Smile

Problem VW GOLF 4 - Tadeusz4321 - 2010-04-06

Na postoju to beda równe