Forum Klimatyzacja
Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... (/showthread.php?tid=2813)

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - pawcio0094 - 2009-09-07

Witam,
mam pytanie odnośnie klimatyzacji w zakładzie stolarskim. Mianowicie mam klienta, któremu sanepid nakazał założenie klimatyzacji w jego zakładzie stolarskim. Nie jestem jednaK przekonany, czy to ma sens, zważając na ogromne ilości kurzu w takich pomieszczeniach... Co sądzicie na ten temat?

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - tommatiz - 2009-09-07

Ale ku czemu ma służyć klimatyzacja?? Zakłady stolarskie mają bardzo dobre wyciągi ze swoich urządzeń typu piła taśmowa czy heblarki. Czy jest za gorąco?? czy wymysł szatański sanepidu? O kurzu nie ma co pisać bo jest go tony. Szczerze mówiąc to nie spotkałem się z klimatyzowaną w pełni profesjonalną stolarnią!!! Dla mnie to jakaś ściema a dla tego kto zamontuje klimatyzację w stolarni gratuluję serwisu co tydzień Smile. pzdr

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - barbie - 2009-09-07

najlepiej założyć jednostkę kanałową na zewnątrz i wdmuchiwać do stolarni czste chłodne powietrze.

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - Fujitsu Szczecin - 2009-09-08

Witam

Big Grin

Pozdrawiam

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - HVAC - 2009-09-08

a co jak będzie na zewnątrz +30C lub więcej
ciekawe czy stolarnia zarobi na klimę?

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - barbie - 2009-09-08

to jest bajer dla sanepidu.

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - barbie - 2009-09-14

jesli interesujesz się wentylacją stolarni polecam książkę Wentylacja i klimatyzacja Podstawy,Aleksander Pełech ,Oficyna Politechniki Wrocławskiej.

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - boryspol - 2009-09-14

Tylko wentylacja.
Czerpnie powietrza na północnej stronie budynku.

Rekuperacja powietrza w okresie zimowy - to może mogoby mieć sens.

Próbowałem kiedyś dogrzewać piecem stolarnię.
Niestety w momencie włączenia wentylatora wyciągowego zasysało dym z pieca do stolarni Sad
Wykonałem wtedy dodatkowe kanały którymi było zasysane powietrze z zewnątrz i leciało (na przeciwległy koniec hali) ludziom na głowę.
Nie wiedziałem wtedy co to jest rekuperacja.
Teraz wiem że można samemu zrobić rekuperator za pareset złotych.

A tak na marginesie to stolarnię trzeba dzielić kilka sektorów.
Tak jak pisał tommatiz wiele urzadzeń posiada wyciągi (pod warunkiem, że worki wyciagowe zlokalizowane są na zewnątrz).

Dużą firmę to moze być stać na takie bajery, ale mały warsztat to nie zarobi na to przez rok albo i wiecej.

Trzeba by to wyłożyć na piśmie inspektorowi sanepidu który nakazał założenie klimatyzacji w zakładzie stolarskim

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - boryspol - 2009-09-14

Podzielę się.
Kiedyś Smile

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - byniom - 2009-09-15

Można zrobić z poliwęglanu Big Grin

Klimatyzacja w zakładzie stolarskim... - boryspol - 2009-09-15

Dokładnie o tym myślałem Smile
Materiały ogólnie dostępne na rynku.
Każdy może zrobić takie rekuperatory.