Forum Klimatyzacja
Jak uzupełnic olej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Jak uzupełnic olej (/showthread.php?tid=2821)

Jak uzupełnic olej - maryś - 2009-09-10

Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj mam nadzieje ze uzyskam inf na moje zapytanie bez gromkiego śmiechu.
Z ciekawości zapytam jak dokonuje się uzupełnienia oleju w instalacji typu split pod ciśnieniem w układzie.
Znalazłem na www dozowniki oleju które po wytworzeniu próżni zasysany jest olej do instalacji.podejrzewam ze taki proces jest dość żmudny z względu na małe podciśnienie.
Mam w głowie dużą strzykawkę coś ala do odsysania w samochodowych skrzyniach biegów.Oczywiście po przerobieniu króćca na gwint standardowy połączeniu wężykiem z instalacją odciętą od skraplacza na zaworach.
Tyle ze olej byłby wciskany w instalację .
Czy jest jakiś inny tani sensowny sposób?
Dziękuje za info Marian

Jak uzupełnic olej - byniom - 2009-09-10

Dlaczego chcesz ten olej uzupełnić ? . Jeżeli miałeś otwarty obieg to trzeba było nalać do spręzarki lub jeżeli w układzie niema czynnika robisz próżnię pompką i wtedy zasysasz przez zawór serwisowy do układu . Jeżeli jest czynnik w układzie to nie usyskasz podciśnienia gdyż w normalnie pracującym układzie masz zawsze nadciśnienie .

Brałem udział w akcji montażu klimy po nie fachowym demontażu.Dokładnie to ekipa budowlańców przecieła rury nożycami i uradzenia wstawiła do magazynu w trakcie transportu przechyliła sie jednostka i duzo oleju ubyło.Próbowaliśmy zalać przez lejek ale powstała chyba poduszka powietrzna i za nic nie chciał sie nalać do otwartego układu.
Wersja z podcisnieniem wydaje się dość żmudna bo tak na oko to chyba by instalacja łykała po dwa gramy pomiedzy odpompowywaniem tak sie mi wydaje.
W przypadku zaworu tylko na rurze ssacej wtłaczanie i odsysanie było by cieżkie.

Jak uzupełnic olej - AS - 2009-09-10

Kolego w beijer możesz kupić ręczną pompkę, która umożliwia uzupełnienie oleju podczas pracy sprężarki. Niestety nie wiem ile takie cudo kosztuje.

Nie chwalą się na www tym.
Myślałem również nad wypchnięciem oleju azotem w jakieś butli po tlenie z dwoma przyłączami albo przez tłoczysko wyciśnięte azotem .

Jak uzupełnic olej - byniom - 2009-09-10

Robisz próżnię pompą i normalnie zassa olej do spreżarki . Tak się robi cały czas możesz jeszcze przed próżnią wykręcić wentyl lub jak masz przyżąd do wymiany wentli to go wyjąć w trakcie próżni i spokojnie zassać.

Jak uzupełnic olej - szk6 - 2009-09-10

r 12 jest coś takiego jak pompka do oleju można nią uzupełnić olej pod ciśnieniem przejżyj ofertę refco
w termo schiesslu kosztuje 109 euro

Jak uzupełnic olej - dominik486 - 2009-09-10

Wyciągnij pompą próznie z układu i w tym samym czasie wessij olej.
Nie potrzebujesz wlac do sprezarki chyba 5kg oleju wiec nie nalezy zakładac ze to bedzie długo trwało. W minute sie wyrobisz ;D
Kolega byniom dobrze pisze o tym wentylku - jezeli posiadasz taki złotawy za zwyczaj klucz do wentyli to odkrec i bedzie szybciej.
Pozdrawiam

Jak uzupełnic olej - boryspol - 2009-09-10

A tak na marginesie (lamerskie pytanie).
Jeśli nie macie w tych swoich splitach wzierników w sprężarkach to czym sie kierujecie w ilosci dodania oleju ?

Jak uzupełnic olej - barbie - 2009-09-10

dopełnianie oleju w sytuacji gdy nie wiadomo ile go uciekło -uciekł też czynnik,nie ma żadnego sensu.najlepiej w dolnej części wywiercić otworek 6 mm,wlutować tam serwisówkę,napełnić sprężarkę fabryczną ilością oleju.

Jak uzupełnic olej - maryś - 2009-09-11

Dziękuje za wypowiedzi kolegów z każdej coś tam się wyciągnie na przyszłość jak będę miał możliwość poeksperymentować.
Pozdrawiam

Jak uzupełnic olej - barbie - 2009-09-11

olej wypłucze opiłki.

Jak uzupełnic olej - boryspol - 2009-09-11

Czyli uważacie że wystarczy tylko do tak "przyjaranej" sprężarki wlać nowy olej i wszystko bedzie OK. ?
Nie bawilibyście sie w żadne "oczyszczenie" układu ?
Jaka dalsza procedura po wlutowaniu zaworka ?

Jak uzupełnic olej - barbie - 2009-09-11

można do woli wymieniać olej i czyścić układ.

Jak uzupełnic olej - boryspol - 2009-09-11

barbie napisał(a):można do woli wymieniać olej i czyścić układ.
OK.
Jak czyścić układ ? Smile

Jak uzupełnic olej - jurek01 - 2009-09-12

możesz spróbować sposobu bardzo prostego,,
zamykasz zawór wysokiego ciśnienia w trakcie pracy urządzenia ,wcześniej podłącz przewód do serwisówki , przygotuj olej w zbiorniku z podziałką żeby wiedzieć ile wchodzi oleju i po robocie.

przewód najlepiej krótki bo wtedy nie będzie błedu w ilości wciągnietego oleju.

Jak uzupełnic olej - barbie - 2009-09-12

są specjalne urządzenia i preparaty szczególnie stosowane w klimatyzacji samochodowej.