![]() |
|
lg 24 ahp nie gżeje - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: lg 24 ahp nie gżeje (/showthread.php?tid=2887) |
lg 24 ahp nie gżeje - tomba28 - 2009-10-18 witam wszystkich użytkowników mam problem .nie dawno zamontowałem klimę lg s24ahp.klimatyzator w porze letniej pracował bez zażutu po przejściu na ogrzewanie klima chodzi ale z jednostki wewnętrznej leci letnie powietrze.ciśnienie w opcji chłodzenia wynosi 5 barów .proszę o pomoc przypuszczam że sprężarka ma za małe ssanie ale nie jestem pewny.klimatyzator jest na czynniku 410a ,jeszcze jedno sprężarka po przejściu z opcji chłodzenia na grzanie czasami nie morze ruszyć ,dopiero za kturymś razem lg 24 ahp nie gżeje - byniom - 2009-10-18 Na jaki czynnik to chodzi ? bo jeżeli na 410 to masz za mało czynnika w obwodzie. lg 24 ahp nie gżeje - popeye - 2009-10-18 Cisnienie faktycznie jest male ,powinno byc 6,5 - 7 barow przy obecnej temperaturze zewnetrznej.Sprawdz cewke na zaworze. lg 24 ahp nie gżeje - Fujitsu Szczecin - 2009-10-18 Witam Podaj temperaturę przegrzania na chłodzeniu będzie nam łatwiej określić ilość czynnika w obiegu. Włącz klimę na chłodzenie, odczekaj do stabilnego wyniku na manometrze, zmierz temperaturę rury gazowej wylicz przegrzanie. Pozdrawiam lg 24 ahp nie gżeje - barbie - 2009-10-18 zmierz cęgami pobór prądu przez sprężarkę,sprawdź czy śrubunki nie są zaoliwione. lg 24 ahp nie gżeje - Rześki LUFT - 2009-10-18 po co dalej wymyślać jak ma po prostu za mało gazu sprawdzić przegrzanie i juz
lg 24 ahp nie gżeje - tomba28 - 2009-10-18 tomba28 napisał(a):witam wszystkich użytkowników mam problem .nie dawno zamontowałem klimę lg s24ahp.klimatyzator w porze letniej pracował bez zażutu po przejściu na ogrzewanie klima chodzi ale z jednostki wewnętrznej leci letnie powietrze.ciśnienie w opcji chłodzenia wynosi 5 barów .proszę o pomoc przypuszczam że sprężarka ma za małe ssanie ale nie jestem pewny.klimatyzator jest na czynniku 410a ,jeszcze jedno sprężarka po przejściu z opcji chłodzenia na grzanie czasami nie morze ruszyć ,dopiero za kturymś razemjak rusza to z jednostki wewnętrznej leci przez minutę gorące powietrze a puzniej coraz chłodniejsze i wentylator zwalnia (jednostki wew) lg 24 ahp nie gżeje - tomba28 - 2009-10-18 byniom napisał(a):Na jaki czynnik to chodzi ? bo jeżeli na 410 to masz za mało czynnika w obwodzie.tak 410 lg 24 ahp nie gżeje - tomba28 - 2009-10-18 cewka sprawna popeye napisał(a):Cisnienie faktycznie jest male ,powinno byc 6,5 - 7 barow przy obecnej temperaturze zewnetrznej.Sprawdz cewke na zaworze. lg 24 ahp nie gżeje - byniom - 2009-10-18 Na grzaniu jeżeli jednostka wewnętrzna nie uzyska odpowiedniej temperatury to nie będzie działal wentylator .Masz za mało czynnika w układzie. lg 24 ahp nie gżeje - tomba28 - 2009-10-21 byniom napisał(a):Na grzaniu jeżeli jednostka wewnętrzna nie uzyska odpowiedniej temperatury to nie będzie działal wentylator .Masz za mało czynnika w układzie.Witam ponownie po naładowaniu klimy do 6,5bara ma objawy jakby była przeładowana na chłodzeniu słabo chłodzi a na grzaniu wystartowała i po chwili sprężarka zwalnia i po chwili wyżuca bezpiecznik lub klikson. lg 24 ahp nie gżeje - Shitashii - 2009-10-21 1. Jeśli brakowało freonu to poszukaj nieszczelnosci i ją usuń. 2. Czynnik uzupełniasz na wagę, masz na tabliczce znamionowej, a nie na ciśnienie (to nie opona) 3. Mierz pobór prądu i ciśnienie (jeśli możliwe to LP i HP) oraz przegrzanie. 4. Grzanie w jedn.wewn. uruchamia się z opóźnieniem. lg 24 ahp nie gżeje - barbie - 2009-10-21 jeśli uzupełniasz czynnik to zawsze zważ butlę przed i po napełnieniu .w klimatyzatorze który jest zasilany kapilarą musi być tyle czynnika ile na tabliczce znamionowej plus minus 5 %. lg 24 ahp nie gżeje - p.obelix - 2009-10-21 Trochę to głupie co napisał barbie. Bo ilość czynnika jest zależna również od długości rurociągów. I każda marka ma swoje zalecenia odnośnie przekroczonej długości przewodów miedzianych. Średnio to 20 gram na metr powyżej 10m lub 15m zależy to od marki klimy. lg 24 ahp nie gżeje - poniedzialkowski - 2009-10-22 Jak na mój gust to go "przeładowałeś". Przy takiej pogodzie może się zdarzyć jeśli ładujesz "na ciśnienie". Ja, nie znając ilości czynnika w układzie ani długości rurociągu, zazwyczaj dobijam czynnik małymi porcjami, max. po 40 g i czekam. Dobrze jest widzieć sprężarkę co by jej nie zalać. No i manometr. Zwykle trochę czasu trzeba na to poświęcić. lg 24 ahp nie gżeje - barbie - 2009-10-22 wiem doskonale ile trzeba dodać ,ale po co młodemu mącić w głowie. lg 24 ahp nie gżeje - p.obelix - 2009-10-22 To tak jak uczyć mnożenia a później dodawania :-) lg 24 ahp nie gżeje - barbie - 2009-10-22 najpierw dzieci uczą się dodawania.jeśli podać im zbyt dużo wiedzy nie przyswoją sobie prawie nic. lg 24 ahp nie gżeje - byniom - 2009-10-23 Panowie odbiegacie od tematu
lg 24 ahp nie gżeje - barbie - 2009-10-23 tomba 28 zgłoś się na bezpłatne szkolenie w akademi LG w Warszawie. lg 24 ahp nie gżeje - tomba28 - 2009-10-25 byniom napisał(a):Panowie odbiegacie od tematuwitam po spuszczeniu czynnika do butli i zrobieniu ponownie prużni okazało się że sprężarka nie ma ssania.ale dziękuję za pomoc.pozdrawiam. |