Forum Klimatyzacja
Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska (/showthread.php?tid=2911)

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - tomas - 2009-11-05

Witam kolegów.

Otrzymałem dzisiaj pismo z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska o zamiarze wszczęcia kontroli działalności gospodarczej w zakresie "przestrzegania przepisów dot. ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 o substancjach zubożających warstwę ozonową"

Czy ktoś miał już podobną kontrole u siebie ? czego mogę się spodziewać po takiej kontroli ? jak się przygotować ?.

Pozdrawiam

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - Shitashii - 2009-11-05

Myślę, że musisz mieć sensowne wyjaśnienie zakupionego / zużytego HCFC. No i papiery na to oczywiście.

Hm.... sam muszę coś spreparować, hm....

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - dominik486 - 2009-11-05

Skoro masz wszystkie potrzebne papiery, to nie powienieneś się tym martwić.
Jednak powinni Ci, którzy działają na lewo, a przecież jak ktoś bierze z hurtowni kilkadziesiąt albo kilkaset kilo freonu r12 to inspektorzy wymuszą od hurtowni, dla kogo ten gaz sprzedali. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - barbie - 2009-11-05

w której hurtowni można kupić R12 ? .

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - Artic - 2009-11-05

barbie dobre pytanie Big Grin jestem ciekaw

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - dominik486 - 2009-11-06

No dobra, przesadziłem Big Grin Ale ogólnie to wszystko da isę kupić Wink
Pzd

Znaczy już się nie da, ale cóż Big Grin Dla chcącego to i r22 się znajdzie...

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - elektromechanik - 2009-11-06

dominik486 napisał(a):Znaczy już się nie da, ale cóż Big Grin Dla chcącego to i r22 się znajdzie...
No akurat R22 to bez większych problemów i legalnie. Tyle tylko ze puźniej musisz główkować aby się z tego rozliczyć >sensownie<.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - byniom - 2009-11-06

Napisz ile kupujesz czynników i jakie ?

No właśnie, ale jednak gazy, które wycofali bardziej stosuje sie w chłodnictwie w naszym przypadku...
O takiej kontroli to pierwszy raz słyszę, ale napisz o co sie pytali i co dokładnie chcieli?
Najwięcej schodzi 507 a r22 to zostaje teraz z odzysku, ponieważ trzeba instalacje przerabiać.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - hanys - 2009-11-06

jeśli nie umiesz się rozliczyć z jakiejś ilości r22, to taką ilość 507 wtłaczasz do pustej butli, na której piszesz- R22-. nikt przecież nie sprawdzi co jest w butli.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - elektromechanik - 2009-11-06

hanys napisał(a):jeśli nie umiesz się rozliczyć z jakiejś ilości r22, to taką ilość 507 wtłaczasz do pustej butli, na której piszesz- R22-. nikt przecież nie sprawdzi co jest w butli.
Oj żebyś się nie przeliczył.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - barbie - 2009-11-06

to prawda,jeszcze przez 4 lata można będzie używać freon z odzysku.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - tomas - 2009-11-06

Witam. Co do pisma to tak jak napisałem -o zamiarze wszczęcia kontroli działalności gospodarczej w zakresie "przestrzegania przepisów dot. ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 o substancjach zubożających warstwę ozonową"

Z tego co się doczytałem to muszę potwierdzić w ciągu 30 dni termin kontroli i w przypadku gdyby mnie nie było wskazać osobę która będzie mnie reprezentować.

Co do kwestii uprawnień i wyposażenia warsztatu nie mam obaw .
Obawiam się kwestii czynnika R-22 który kiedyś kupowałem i braku jego ewidencji.

Na dzień dzisiejszy używam jedynie R-407, R-410A, R-404 i R-134a.

Kontrola z Inspektoratu Ochrony Środowiska - tomas - 2009-11-17

Witam Kolegów.

13 w piątek odwiedził mnie Pan z Ochrony Środowiska Smile

Kontrola przebiegła w miłej atmosferze. Pan dużo pytał i notował.
Sprawdzał - posiadanie uprawienien na F-gazy , REGON , wpis do ewidencji, wyposażenie warsztatu (stacja do odzysku, butle na czynnik itp.) Oglądał też butle z R-22 - czy są w odpowiedni sposób oznakowane jak i pochodzenie czynnika -czyli gdzie kupuje R-22-ke. Sprawdzał rówież ewidencje czynnika R-22 czyli roczne zużycie.
Zostałem poinformowany o mandatach w przypadku braku uprawnień czy ewidencji.( Za brak uprawnień 200 lub 300 nie pamiętam i 300 zł za brak ewidencji /rok)
Ogólnie wiecej strachu niż to wszytsko warte. Tak więc jeśli macie wszystko co wymieniłem to bez obaw Panowie.

Pozdrawiam