Forum Klimatyzacja
jaki zestaw do lutowania - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: jaki zestaw do lutowania (/showthread.php?tid=2917)

Strony: 1 2

jaki zestaw do lutowania - irroda - 2009-11-03

witam , co polecacie do lutowania dla początkującego lutmistrza Smile
- zestaw Turbo Set 90 na propan-butan i tlen w butlach jednorazowych
-sam propanbutan lub mapgaz -podobno trudniej jest tym sprzetem wypalic dziure
-acetylen-tlen
-do mniejszych robot ponoć jest dobry palnik na sam acetylen
-tlen - propan

takie kombinacje spotkałem po przeszukaniu forum, czy możecie wypowiedzieć się na temat tych mieszanek, jestem początkującym w branży lutowania, dlatego chcę zacząć od dobrego sprzętu i dobrej mieszanki Smile, o azocie wiem.

i może jeszcze kilka słów o pojemności butli, lutowania będzie mało więc poręczny zestaw byłby najlepszy.

pozdrawiam

jaki zestaw do lutowania - Shitashii - 2009-11-03

Ja mam przenośny mały zestaw propan-butan (0,5kg) + tlen (2l ?) (z Popularnej bodajże). Dałem za niego jakieś 900pln. Chyba. Tlen przetłaczam sobie z duzej butli, to samo robię z propan-butan'em. Do niedużych i szybkich prac jak znalazł. A do dużych być może też się nadaje, nie ma problemeu z ustawianiem temperatury płomienia. Oczywiście trzeba troche poćwiczyć.

jaki zestaw do lutowania - Fujitsu Szczecin - 2009-11-03

Witam

Najlepiej sprawdza się zestaw Propan-Tlen. Trzeba nabrać wprawy ale tym palnikiem można pracować we wszystkich warunkach. Mam również podręczny zestaw z butlą Mapp ale głównie używam go do hydrauliki, miękkie luty. Twardy lut idzie ciężko i niepewne połączenie zostaje na grubszych rurach od 15.

[Obrazek: 015d7edb368acb11.jpg]

Nie zapomnij o zestawie do osłony azotowej Big Grin który chroni oraz trochę wystudza, więc temperatura jest potrzebna konkretna.

Pozdrawiam

jaki zestaw do lutowania - VIVA - 2009-11-03

Stefanbud to ma wypas sprzęt , popieram tylko zestawy z tlenem , co do lutowania to spiwa nie podgrzewamy sam się ma wtopić.

jaki zestaw do lutowania - byniom - 2009-11-03

Ja używam taki sam co ma stefanbud , naprawdę warto kupić taki bo dobrze sobie radzi .

jaki zestaw do lutowania - bodzio - 2009-11-03

Ja też lutuje tlen + propan-butan ale zawsze mam też elektryczną lutownice do trudno dostępnych miejsc.

jaki zestaw do lutowania - elektromechanik - 2009-11-03

Dokładnie to co >stefanbud< nawet butle tej samej wielkości tylko <ramkowózek > własnego przemysłu.

jaki zestaw do lutowania - byniom - 2009-11-03

bodzio masz na myśli tą zgrzewarkę co produkuje gość pod wrocławiem ?

jaki zestaw do lutowania - bodzio - 2009-11-03

Tak, UTL7 czy coś takiego. Sprawdza się do małych prac w terenie i do CO.

jaki zestaw do lutowania - Fujitsu Szczecin - 2009-11-04

VIVA napisał(a):Stefanbud to ma wypas sprzęt...
Witam

Wydaje mi się że to podstawowy sprzęt a nie wypas. Taki zestaw jak powinien być na każdym wozie serwisowym. Jak i wiele innych narzędzi i różnych materiałów. Nie widzę wyjazdu w delegacje Big Grin bez kompletu.

[Obrazek: f78a409125e2f938.jpg]

Pozdrawiam

jaki zestaw do lutowania - byniom - 2009-11-04

Dokładnie tak jest , stefanbud nie ma się czym chwalić Big Grin to jest sprzet podstawowy i powinien sie znajdować na każdym samochodzie serwisowym .

jaki zestaw do lutowania - dominik486 - 2009-11-04

No, sprzęt naprawdę godny, mało kto wozi to wszystko na pace.
Mam pytanko: jak cenowo wygląda taka zabudowa i gdzie ją robiłeś, gdyż zamierzamy zmienić niedługo samochód serwisowy - na większy, bo vito się mały robi ;p Z tego co wiem, to te zabudowy są cholernie drogie, ale może masz sprawdzone zródło?
Co do zestawu do lutowania, to ojciec już daaawno kupił tanio 2 butle, wąż i wuzek, podobny jak na zdjęciu tyle że z castoramy i wyszło napewno taniej niz kupiony.

A właśnie apropo w trochę odbiegnięciu od tematu, jaki samochód polecacie: chodzi o wiadomo w naszym przypadku o małe spalanie i stosunkowo małą awaryjność.
Mercedesy się narazie u nas sprawdzają, jednak może macie inne godne polecenia auta?

dominik486 napisał(a):Mercedesy się narazie u nas sprawdzają, jednak może macie inne godne polecenia auta?
Witam

Jak to mówi mój szanowny kolega ,,bez gwiazdy nie ma jazdy''. Zabudowę wykonałem sam z pomocą załogi. W trzy dni. Proponowali mi zabudowy aluminiowe niby lżejsze z atestem itp. Ceny wahają się od 8000-14000zł/netto i w górę. Ale to gotowe zestawy i powiem Wam że żaden mnie nie zauroczył. Tu mam wszystko na miarę i pod ręką. Całkowity koszt wykonania z napojami Big Grin i narzędziami typu wyrzynarka, piła tarczowa to 2000zł. W sumie najwięcej to napoje kosztowały bo było gorąco Big Grin.

Pozdrawiam

Stefanbud podaj mi jeśli chciałoby Ci się oczywiście opisać dokłądniej tą zabudowę meila i na privat pogadamy. Bardzo mnie to zaciekawiło. A z gwiazdą to się jak już napisałem zgadzam Wink no niby gwiazda, ale taka mercedesowska trochę zmodyfikowana ;D

Witam

Jak znajdę chwile czasu utworze post, opisze pokrótce i wrzucę więcej zdjęć z nowymi rozwiązaniami. Sprawa jest prosta tylko trzeba chwile się zastanowić jak zacząć Big Grin

Pozdrawiam

Patrząc na to zdjęcie to mnie się wydaje że ty wogóle nie masz roboty bo wszystko nówka i nie ruszane czyli kupiłeś i się tylko chwalisz . Jak nie korzystawsz to przekaż może ten sprzet młodszym kolekom Big Grin

Witam

Jak ktoś dba, tak ma Big Grin mam porządek w głowie no i w samochodzie.

Pozdrawiam

Big Grin

jaki zestaw do lutowania - gadget - 2009-11-05

Troszke zboczylismy z tamatu , wiec i ja zapytam . Jakie ustawiacie cisnienie propanu na reduktorze ? Osatatnio "ktos" sie bawil moim palnikiem i niemoge ustawic takiego dlugiego blekitnego zadelka jak kiedys , a sam juz dokladnie nie pamietam na ile bylo ustawione .

jaki zestaw do lutowania - Fujitsu Szczecin - 2009-11-06

Witam

Reduktor od propanu przeważnie jest bez manometru i daje stałe bezpieczne ciśnienie. Z manometrami linia bezpieczeństwa jest na 4 bary. Więc myślę że ustawiając między 1-2bara uzyskasz dobre ciśnienia przy regulacji palnikiem. Pamiętaj że w tych palnikach najpierw odkręca się tlen a potem propan a przy zamykaniu odwrotnie. Zobacz czy nie trzeba przeczyścić dyszy. Wystarczy małe zabrudzenie i płomień wariuje.

Pozdrawiam

jaki zestaw do lutowania - irroda - 2009-11-06

dzięki za wskazówki, czyli wygrywa zestaw tlen-propan, rozumiem, że to to samo co tlen-propanbutan - tylko potocznie używane słownictwo.
a jeszcze pytanie o palnik, reduktor - czy są jakieś sprawdzone firmy,
wielkość dysz w palniku.

pozdrawiam

jaki zestaw do lutowania - Remik - 2009-11-06

Propan-butan jest to mieszanka propanu i butanu. Butan w minusowych temperaturach można nosić w wiadrze, propan zachowuje dłużej stan lotny. Jak Ci się trafi kiepska mieszanka to w mroźne dni nie odpalisz palnika. LPG do tankowania samochodów zimową porą ma więcej propanu. Szkopuł w tym, że na stacjach mają zakaz nalewania w butle.

jaki zestaw do lutowania - irroda - 2009-11-06

pytanie brzmi :
czy tlen-propan to potoczna nazwa tlen-propanbutan ,
czy są to dwa oddzielne zestawy :
jeden tlen-propan
drógi tlen-propanbutan

stefanbud pisał: Najlepiej sprawdza się zestaw Propan-Tlen
byniom pisał: Ja używam taki sam co ma stefanbud
bodzio pisał: Ja też lutuje tlen + propan-butan

remik dzięki za szybką odpowiedź, szkoda tylko że brak w niej odpowiedzi na moje pytania, masz u mnie 2 wiadra butanu Smile

pozdrawiam, wirtualny grzaniec dla wszystkich

jaki zestaw do lutowania - byniom - 2009-11-06

Chodzi o zestaw tlen-propanbutan a dokładniej to mam firmy thermocold tlen 5kg butla i propanbutan 1 kg