![]() |
|
Kilka pytan:)) - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Kilka pytan:)) (/showthread.php?tid=2918) |
Kilka pytan:)) - Skwara007 - 2009-11-03 Witam :) Jestem studentem 5 roku mechaniki i budowy maszyn, i opracowuje temat "budowa i diagnostyka układów klimatyzacji" ->praca pisemna i oraz budowa stanowiska. Prześledziłem juz większość tego forum, przeczytałem polecane tu przez Was książki a dokładnie: Klimatyzacja w samochodzie - Ulrich Deh Autoporadnik klimatyzacja - Piotr Kozak, Steve Rendle Klimatyzacja pojazdów samochodowych - praca zbiorowa pod redakcją Bolesława Gazińskiego Książki te pozwoliły mi poznać podstawy teoretyczne, jednakże nie znalazłem w nich odpowiedzi na niektóre zagadnienia...i stąd zwracam sie o pomoc do Was: Pytanie 1 W danych czy to z ksiazki, autodaty czy innych zródeł można znaleźc informacje na temat oleju sprezarkowego...sa to ilości od +-120 do +-300ml.Jednakże wypisane są tam nazwy handlowe zalecane przez poszczególnych producentów aut,m.in: sp10,sp20,dens oil 8,dens oil 9,ucon rl 488,seden ,g052 300 a2 -audi,g052 154 a2,BMW 81 22 9 407 724 PA,Ford WSH - M1C231 - B PAGSuniso 5 GS,FD46XG PAG,ZXL200PG PA,Dens Oil 9H-5,Atmos GU10 PAG,Sunpag 56 PAG,KLH00 - PAGR0,GM 19 49 871 PAG,90509933,Volvo 1161407-0 PAG W sprzedaży znalazłem m.in.takie oleje... Olej sprężarkowy SEZ 80 ![]() Olej sprężarkowy syntetyczny PAG 46,100,150 ![]() Olej sprężarkowy KES 100 Olej sprężarkowy PAG 46,100,150 z barwikiem UV ![]() Olej sprężarkowy Estrowy POE z UV ![]() Olej sprężarkowy PAG BLUE ![]() Olej sprężarkowy syntetyczny PAG 46,100,150 ![]() Jak rozpoznać po nazwie handlowej, jaki olej jest który...badz czy stosuje sie może którego jako uniwersalny?Jakie Wy stosujecie u siebie na serwisie?Czy ilość podana w tabeli jest własnie taka ilością oleju jaką podaje sie przy kazdorazowym napelnianiu klimatyzacji? Pytanie 2 Jak wygląda proces wymiany węży gumowych?Wiem ze używa się do tego specjalnej zaciskarki...i biorąc to przykładowe zdjecie: ![]() Dla przypadku nieszczelności w punkcie 2, znalazłem informacje,że wycina sie miejsce uszkodzone a przewód łaczy sie za pomoca skuwek: ![]() ![]() Czy tak sie wlaśnie robi czy wymienia sie cały przewód?? Jak dla nieszczelności w punkcie 1 rozpina sie zagnieciona zakuwke by moc sciagnąć kompletny przewód?Jest do tego jaki przyrząd czy poprostu sie to rozcina flexem,pilka reczna,jakimis obcażkami? Wpunkcie 3 przewód jest owiniety jakims tworzywem?w jaki celu? Pytanie 3 Czy nowe sprężarki sa napełnione olejem? Czy może należy go uzupelnic w trakcie wymiany?w jakich ilosciach? Pytanie 4 Gdzie występują połaczenia typu springlock? Czy to własnie chodzi o rozpinanie tych zakuwek? ![]() ![]() prosiłbym tu ewentualne zdjęcie tego połaczenia:) I poki co chyba tyle...pewnie dla Was te pytania sa banałami...ale dla mnie niestety sa zagadkami:P ...Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc...Pozdrawiam:) Kilka pytan:)) - Shitashii - 2009-11-03 Sam skończyłem studia kilka lat temu i wiem, że zupełnie nie przystosowują do życia. Uczą teori sprzed wielu lat. I tylko nudnych teori, których i tak nie potrafimy wykorzystać. Stąd też ta powyższa rada kolegi. Odp 1: Przeważnie napisane jest jaka wiskotyczność oleju jest zalecana 46, 100 ... I tyle. Ilosć w tabelach to ilość w układzie .... lub sprężarce - zależy jaka tabela :-) Odp 2: Nieraz się łączy przewody taką skuwką, ale przeważnie wymienia sięcały rozkręcany odcinek. Ale to wszystko zależy jakimi narzędziami się dysponuje. Odp 3: hm... a nie wyleje się przy transporcie? mimo zaślepek. Ale nie wiem. Odp 4: W niektórych modelach samochodów. I tu chodzi o specjalne połączenia odcinków przewodów - ale to nie w/w zakuwki. Rada 1: Zdobądź wiedzę empirycznie. Popracuj nawet za darmochę w jakimś zakładzie. Usmaruj ręce a to zaowocuje w przyszłości. Powodzenia Kilka pytan:)) - bodzio - 2009-11-03 Odp. 3 Nowe kompresory są napełniane olejem w ilości potrzebnej do smarowania sprężarki, jeśli układ potrzebuje więcej to dolewasz. Olej w transporcie się nie wyleje bo otwory są zabezpieczone korkami szczelnie przed wilgocią. Odp. 4 Połaczenia typu springlock spotkasz w samochodach marki Ford i nie tylko. Kilka pytan:)) - Skwara007 - 2009-11-03 )od tygodnia juz kminie sobie praktyke w serwisie...bo studia studiami,ale wiem co to co znaczy mechanika praktyczna i brudne" po pachy rece"...seniorbiovital - zadajac trafne i dobrze sformuowane pytania, mozna liczyc na trafne odpowiedzi )Shitashii - podziekował...i masz racje....studia a warsztat to niestety dwa inne światy ![]() bodzio - podziekował ...miejmy nadzieje ze dostane sie na tą praktyke... Dzieki panowie )
Kilka pytan:)) - wienio45 - 2009-11-04 naprawdę polecam praktykę w dobrym zakładzie |