![]() |
|
Klimatzacja do malej serwerowni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: EXPERT RADZI (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Klimatzacja do malej serwerowni (/showthread.php?tid=2965) |
Klimatzacja do malej serwerowni - outlaw - 2009-11-30 Witam! W pracy zlecono mi wybranie klimatyzacji do serwerowni (pomieszczenie 1,90m/2,60m/3,20m(dł/szer/wys)). Do dyspozycji mam 2500zł i w tym musi się zmieścić montaż. Kierownictwo skłania się w kierunku klimatzacji przenośnej (z blizej mi nie znanych powodów) nawet jeśli będzie to klimatyzator przenośny rura odprowadzająca będzie wyprowadzona specjalnym kanałem na zewnątrz. Jaki klimatyzator byłby odpowiedni do takiego miejsca? (nie koniecznie przenośny), albo ewentualnie czym się kierować przy wyborze takiej instalacji. Jestem osobą, która z klimatyzacją miała wcześniej do czynienia tylko w samochodzie dlatego zwracam się z prośbą o opinie do expertów. Pozdrawiam Klimatzacja do malej serwerowni - byniom - 2009-11-30 Ciekawe czy kierownictwo lub inwestro chciało by jeździć rowerem zWarszawy do Gdańska do pracy . Przy przenośnym jest jeszcze sprawa skroplin bo gdy zapełni się zbiornik to klimatyzator sie wyłaczy. Moż eposzukać jakiegoś taniego markieciaka i będzie to lebszym rozwiązaniem niż ten przenośny a z drugiej strony to takie oszczędności na zdrowie potem nie wychodzą. Klimatzacja do malej serwerowni - outlaw - 2009-11-30 ze względu na serwery i urządzenia tam umieszczone będzie to zarazem biuro informatyka, więc zawsze będzie tam ktoś kto te skropliny będzie mógł usunąć, ale pozostaje problem zdrowia Klimatzacja do malej serwerowni - dominik486 - 2009-11-30 Jeżeli chcesz coś taniego to ok, jednak nie wiesz czy to pochodzi rok czy krócej a może te parę lat. Klimatyzator przenośny, do tak małego pomieszczenia, gdzie jak napisałes ciagle ktos bedzie to tylko miejsce zagraci. Powiedz kierownictwu, że albo do lata zbierają na klimę, która pochodzi dłużej i oczywiscie profesjonalny montaż a nie od kogos przypadkowego, co gwarancji na piśmie nie pokarze; albo kupuj tanią klimę z jakiegos marketu i powodzenia
Klimatzacja do malej serwerowni - dominik486 - 2009-11-30 I jak do serwerowni, to będzie chodzić cały rok rozumiem? Jak tak to oczywiście jeszcze pakiet całoroczny... Klimatzacja do malej serwerowni - outlaw - 2009-11-30 będzie chodzić cały rok, z tym, że zimą nie ma większego problemu z nagrzewaniem się pomieszczenia, do tej pory latem nawet cale pomieszczenie było chłodzone przez jeden mały wentylator wdmuchujący powietrze z zewnątrz. Czy jeżeli w związku z tym zastosuję urządzenie o wydajności teoretycznie 2, 3 razy wiekszej niz wymagana to będzie ono chodzić na "niższych obrotach" to jest szansa, że pociągnie troche dłużej? np cos takiego: http://klimatyzacja.istore.pl/pl,product,378444,klimatyzator,przenosny,desa,ac,140,e,4,2kw.html Klimatzacja do malej serwerowni - dominik486 - 2009-11-30 Podaj jeszcze chyba najbardziej istotne dane: 1) ile osób będzie przebywać w pomieszczeniu? 2)nasłonecznienie(czy sa okna) i z ktorej strony 3) moc innych zródeł ciepła (W) Klimatzacja do malej serwerowni - tommatiz - 2009-11-30 Witam. Kolego chyba kierownictwo chce Ciebie w trąbę załadować. Serwerownie czytaj pomieszczenie techniczne telekomunikacyjne są sercem firmy a komputery serwery tam pracujące to najważniejsza część firmy. Jak Tobie będzie za gorąco to włożysz głowę pod kran a z komputerem tak się nie da. Budżet o którym piszesz jest hmm.. skromny. Najlepszym rozwiązaniem które mogę zaproponować to zaproszenie do firmy kogoś z naszej branży kto bezpośrednio opowie o klimatyzacji danego pomieszczenia. Lepiej będzie jak dostaniesz pisemną ofertę i kilka opcji klimatyzacji i dasz to do zapoznania się swojemu kierownictwu i niech oni podejmują decyzję. Jak jesteś z Mazowieckiego to mogę pomóc. Napisz skąd jesteś a ktoś od nas podjedzie i pomoże Tobie. Dobrze będzie jak do tego czasu informatyk określi bilans cieplny z urządzeń komputerowych to będzie dla nas pomocne. Pzdr Klimatzacja do malej serwerowni - outlaw - 2009-11-30 w pomieszczeniu bedzie przebywac jedna osoba, nie ma okien, Firma to niewielki urząd w Wielkopolsce. pracują tu 3 serwery 400W, 2x500W do tego jeden ups 600W i jeden praktycznie nie uzywany monitor tylko w razie potrzeby, no i doszedl by do tego laptop 90W Klimatzacja do malej serwerowni - tommatiz - 2009-11-30 To dalej podtrzymam swoją opinię i radzę byś zaprosił fachowca od klimatyzacji być może on Ciebie przekona do splita a Ty będziesz kryty u dyrekcji. Oględziny na ogół nic nie kosztują a o wielu sprawach się dowiesz. Choćby to że urządzenia typu split mają restart na wypadek zaniku prądu np. podczas weekendu. Pzdr Klimatzacja do malej serwerowni - barbie - 2009-11-30 najtaniej i najprościej jest zainstalować otwierane okno-2500 złotych wystarczy. Klimatzacja do malej serwerowni - outlaw - 2009-12-01 otwierane okno latem niewiele da Klimatzacja do malej serwerowni - barbie - 2009-12-01 ta serwerownia ma niewielką moc . Klimatzacja do malej serwerowni - boryspol - 2009-12-02 outlaw napisał(a):...do tej pory latem nawet cale pomieszczenie było chłodzone przez jeden mały wentylator wdmuchujący powietrze z zewnątrz...Może wobec tego wystarczy obrócić wentylator aby wydmuchiwał powietrze z pomieszczenia. Wykonać otwory w drzwiach i ewentualnie zastosować filtr zasysanego powietrza. Na zimę oczywiście nawiewać powietrze. Czyli mogą być dwa wentylatory pracujące sezonowo. outlaw napisał(a):ze względu na serwery i urządzenia tam umieszczone będzie to zarazem biuro informatyka, więc zawsze będzie tam ktoś kto te skropliny będzie mógł usunąć, ale pozostaje problem zdrowiaSzkoda chłopa ![]() outlaw napisał(a):w pomieszczeniu bedzie przebywac jedna osoba, nie ma okien,Mam nadzieję, że są tam klamki ![]() ############################ Przepraszam, trochę żartowałem ![]() Musicie zaprosić fachowca. Serwerownia musi być serwisowana. Klimatzacja do malej serwerowni - RoliX - 2009-12-05 Gośc który będzie tam siedział dostanie chopla z przekładką od chalasu. |