![]() |
|
Podłączenie dwóch klimatyzatorów do jednego nawiewu ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Podłączenie dwóch klimatyzatorów do jednego nawiewu ? (/showthread.php?tid=2979) |
Podłączenie dwóch klimatyzatorów do jednego nawiewu ? - mlody2009 - 2009-12-08 Witam serdecznie, proszę o Waszą opinie: mam w firmie zastanowić się nad klimatyzacją serwerownii... czytam i czytam już o tym, między innymi przyłożyłem się do Waszego forum.... ( Dzięki za cenne wskazówki , już nie pytam o moc urządzeń itd. itp. ) moje pytanie polega na koncepcji : dwa klimatyzatory kanałowe, po przeciwnych ścianach serwerownii, nawiew doprowadzony od nich rurami do kratki wentylacyjnej/puszki rozprężnej. i tak : mamy dwa klimatyzatory po 4 wyjścia = 8 rur. Chciałbym je podłączyć naprzemiennie do tych puszek - dwie duże, widziałem takie 4-ro przyłączowe od góry. ( czyli na jedną puszkę dwa przyłącza z jednego klimatyzatora a dwa z drugiego ) Do tego na rurach klapa zwrotna, żeby się nie przedmuchiwały <-- to wkład kolegi . Tylko co o tym Panowie sądzicie ?? będzie to działać ? Gdy z 4rech przyłączy będą działać tylko 2 w danej chwili bo to praca naprzemienna / Nie chce mnożyć 8-miu kratek nawiewnych bo to małe pomieszczenie a takie dwie większe byłyby ok. Z góry Dzięki za wasze Opinie
Podłączenie dwóch klimatyzatorów do jednego nawiewu ? - tommatiz - 2009-12-08 Witam. Hmm... ogólnie nic się nie powinno dziać tylko nie za bardzo wiem jak chcesz instalowac klapy na rurach? Chodzi Tobie o to aby podczas chłodzenia jednym klimatyzatorem powietrze nie zostało wdmuchane do drugiego niepracującego po przez puszkę rozprężną? To może lepiej puszkę w środku przegrodzić? Spotkałem się już z takimi rozwiązaniami że klimatyzatory kanałowe było podwieszone pod sufitem podwieszonym z braku miejsca po wyżej . Tylko pamiętaj że puszki jak i kanały muszą być izolowane na nawiewie. Czy powrót powietrza robisz z puszką powrotną i rurami czy tylko rozszczelnienie sufitu? Jak już będziesz wieszał kanałówki to dobrze jest je tak powiesić aby w razie awarii np. cieknącej skropliny nie lecialo nic na serwery czy inne komputery. Jak potrzebujesz oględzin i rady przez fachowca to w Warszawie i okolicach mogę pomóc. Napisz skąd jesteś to najwyżej ktoś z kolegów podjedzie jak będzie z Twojej okolicy. Czy masz dużą przestrzeń miedzy głównym sufitem a podwieszanym? Czy będziesz mieć możliwość sterowania temperaturą z czujki np.pilota czy z kanałówki? Wyżej pytałem o powrót powietrza bo może mieć to wpływ na prawidłowa pracę urządzenia. Pzdr
Podłączenie dwóch klimatyzatorów do jednego nawiewu ? - mlody2009 - 2009-12-15 Dzięki tommatiz ![]() Instalacja ruszyła z uwzględnieniem Twoich wskazówek , zasys powietrza bez obudowy, spod klimatyzatora. Rozprowadzony tylko nawiew. W tym układzie o którym pisałem. Jeszcze raz dzięki za Pomoc . Swoją drogą urządzenia to TOSHIBA RAV, mam nadzieje, że to dobry wybór. / Już tak ogólnie co do forum to polecam tu posprzątać troszkę.... , według mnie nie potrzebnie nie które osoby mają za wiele do powiedzenia i kłócą się o byle co. A przecież najważniejsze żebyśmy tylko zdrowi byli..... |