Forum Klimatyzacja
Konserwacja splitow - co jest grane? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Konserwacja splitow - co jest grane? (/showthread.php?tid=300)

Konserwacja splitow - co jest grane? - Romney - 2006-10-09

Przed chwila dowiedzialem sie od fachowca, ze zalozony split w mieszkaniu wymaga przegladu i konserwacji 2 x w roku. Kosztuje to 250,- do 400,- zl netto za kazdym razem :-(
Ale kiszka!
Czy jest to niezbedne i co tak drogo kosztuje? Przeciez za 2 lata bez konserwacji kupie sobie nowy klimatyzator! Co trzeba robic w czasie tej konserwacji? Dlaczego tak drogo?
Moj kolega od 3 lat nic nie robi - olał serwis i po 3 latach juz jest do przodu - a klimatyzator jak chłodził tak chłodzi.

Pozdrawiam
Rafal

Konserwacja splitow - co jest grane? - marcelon - 2006-10-10

niech Ci fachowiec poda podstawę prawną tego twierdzenia , z drugiej strony super sprawa dwa razy w roku wpadać do klienta przedmuchać kurz , popatrzeć fachowym okiem czy wszystko ok i skasować ze 300zł , chyba , że jest to wymóg gwarancyjny producenta w co wątpię ale pomarzyć można Smile) a może się mylę , czekam na opinię experta

Konserwacja splitow - co jest grane? - YN - 2006-10-11

Szanowni Panowie
Skoro zostałem "wywołany do tablicy" to chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami dotyczącymi serwisowania urządzeń klimatyzacyjnych, szczególnie tych małych i średnich mocy. Problem ten zawsze budził i budzi do dzisiaj wiele emocji i kontrowersji.
Ale po kolei. Serwisowanie urządzeń klimatyzacyjnych, podobnie jak innych maszyn, jest wręcz konieczne i to nie podlega dyskusji. Na pewno konieczne jest sprawdzenie:
- ciśnień w układzie (ulot czynnika powoduje zmniejszenie wydajności chłodniczej);
- czystości wymiennika główmie jednostki zewnętrznej - parowacza, którego zanieczyszczenia zewnętrzne powodują podwyższenie temperatur skraplania, co w efekcie powoduje zmniejszenie wydajnośi układu, a głównie bardzo poważnie przeciąża sprężarkę a to może spowodować jej awarię, (np. ostatnie lato);
- łożysk wentylatora wewnętrznego jak też zewnętrznego;
- prawidłowej pracy automatyki w pełnym zakresie nastaw;
- ogólnej oceny organoleptycznej.
A teraz sprawa częstości wykonywania prac serwisowych. Powinny być one uzależnione od warunków pracy urządzenia, jego obciążeń, casu pracy ,, agresywności i poziomu zanieczyszczeń powietrza. Jeśli klimatyzator pracuje tylko w cyklu chłodzenia, w przeciętnych warunkach, według mnie wystarczyłby wiosenny serwis raz w roku.
Jednak... Wiele renomowanych firm, podkreślam renomowanych, dających gwarancję 3-letnią, a są też takie, które dają gwarancję nawet 5-letnią, jednak w umowie gwarancyjnej jest zawarta klauzula warunkująca ważność gwarancji pod warunkiem serwisowania urządzenia 2 razy do roku - jesienią i na wiosnę (są to urządzenia w znacznej większości chłodząco-grzejące).
I teraz dochodzimy do chyba najbardziej drażliwej sprawy - pieniędzy. Na wstępie powiem, iż według mojego rozeznania podanie ceny za serwis 250-400 zł netto!!!!, to zwykłe, ordynarne naciągactwo - oczywiście mówimy tu o podstawowych pracach serwisowych. Za tego typu usługę, w Warszawie!!, serwisant firmowy bierze ok.150zł, chyba że wykonuje np. mycie wymiennika, uzupełnia czynnik chłodniczy it.p.
Warto jeszcze na cenę usługi spojrzeć z punktu relacji ceny urządzenia i kosztu serwisu. Jeśli kupuje się klimatyzator za 1200zł to cena za serwis, podana panu Romney, może spowodować zawał serca i epilepsję. Podobie jest z cenami montaży. Tani klimatyzator nei może być montowany przez profesjonalną firmę i na dobrych materiałach gdyż jest to cena rzędu 800 zł i więcej.
Na temat przepisów w tym zakresie naoiszę w następnym post'cie.
Pozdrawiam

Konserwacja splitow - co jest grane? - Romney - 2006-10-11

Nawiazujac do wypowiedzi Pana Miroslawa:
...Jeśli kupuje się klimatyzator za 1200zł to cena za serwis, podana panu Romney, może spowodować zawał serca i epilepsję. Podobie jest z cenami montaży. Tani klimatyzator nei może być montowany przez profesjonalną firmę i na dobrych materiałach gdyż jest to cena rzędu 800 zł i więcej...
chcialbym pokazac kilka liczb:
- maly klimatyzator split za ok 1200 zl
- instalator wycenil koszt instalacji na 1150 zl
- przez 2 lata gwarancji musze robic przeglady 2 x do roku po 400 zl(w skrajnym przypadku, a sadze, ze gdy stane sie zalezny od fimy montujacej, to beda to skrajne przypadki) daje przez 2 lata 1600 zl
- koszty eksploatacji: 2 lata po 4 miesiace daje: 8 x 150 zl = 1200 zl
- oblewanie klimatyzatora z kumplami: 200,- zl Big Grin (tak malo, bo zakladam, ze nie bedzie dziewczynek)
Sumaryczny koszt za 2 pierwsze lata to: 5350 zl

Czyli 1 miesiac chlodzenia wychodzi: 670 zl !!!!!!!!!
To jednak zabawa dla bogaczy Sad

Pozdrawiam
Rafal

Konserwacja splitow - co jest grane? - awax - 2006-10-11

Romney.
Nie ma problemu.Otwierasz firmę instalacyjną,montujesz pięć splitów i chłodzisz mieszkanko przez dwa latka.
Pozdrawiam
Na poważnie nikt chyba nie żąda tyle za konserwację takiego prostego splita.

Konserwacja splitow - co jest grane? - IK - 2006-10-12

Romney,
masz rację, to jest drogo (wg. twoich wyliczeńWink - ile wg. ciebie jest warta instalacja? ile konserwacja (nie chodzi o przejechanie obudowy ściereczką ale rozebranie nawiewnika, umycie skarplacza, może jakaś tabletka dezyfekcyjna)...
byłem kilka razy z dzieckiem u stomatologa za każdą wizytę płaciłem min. 50zł, a wizyta polegała na 5 minutowym malowaniu zębów przeciw próchnicy, przy każdej wizycie znajdowały się również uszkodzone zęby. w sumie wszystkie wizyty nie trwały dłużej niż godzine a koszty przekroczyły 500 zł. powiesz, że trzeba dbać o zęby. stomatolog zasze coś ci znajdzie.
dzieki takim jak wy ludzie uciekają za granice, bo niby dlaczego taki monter miał by normalnie zarabiać? doktor to jest ktoś on się uczył wiele lat a taki monter to młotek przecinak...
pzdr.

Konserwacja splitow - co jest grane? - YN - 2006-10-13

Szanowny Panie IK
Dzięki takim jak My.... , jest nadzieja , że polski rynek serwisowy a także montażowy do końca nie zwarjuje i będzie racjonalnie funkcjonował w naszych optymalnych realiach cenowych... Proponuję PRZECZYTAĆ!!! tekst, który napisałem powyżej i nawet, bez specjalnej jego analizy, oszczędziłby Pan Czytelnikom swoich wywodów.
Chyba, że Pan w ramach malowania zębów swojemu dziecku w tym czasie dokona profesjonalnego, zaznaczam profesjonalnego (ściereczka dla gospodyni domowej... może Pan tak pracuje) serwisu jednostki klimatyzacyjnej. Może będzie to bardzo korzystna wymiana barterowa...
Tak, na marginesie chciałbym wiedzieć, kto według Pana jest "wy", bo jak sądzę mógłbym z Panem podyskutować o rynku klimatyzacji w Polsce i jego relacjach tak technicznych jak również kosztowych.
Pozdrawiam

Konserwacja splitow - co jest grane? - awax - 2006-10-14

Witam.
Pragnę odnieść się jedynie do ceny za konserwacje.
Mamy podobno wolny rynek i on winien kształtować ceny.Jeżeli znajdą się chętni na płacenie np.1000 zł.za konserwacje to w żadnym wypadku nie należy tego nazywać żdzierstwem gdyż klient może poszukać tańszej firmy.
Nie jest to sytuacja porównywalna n.p.z notariuszami,adwokatami,lekarzami i innymi "zamkniętymi"profesjami.
Dlaczego nie nazywamy otwarcie żdzierstwem sytuacji w jakiej n.p.ja w dniu wczorajszym zapłaciłem adwokatowi 2000 zł.i notariuszowi 1800 (wszystko netto)za przygotowanie i zawarcie wstępnej umowy kupna nieruchomości.
Ja nie jestem chorobliwie skromny i uważam,że moje studia i następnie 22 lata pracy nie są mniej warte od wiedzy w.w.
Na marginesie znam w okolicach wielu adwokatów natomiast specjalistów w dziedzinie chłodnictwa z pewnością mniej.
Mając powyższe na uwadze nie widzę powodu aby sprzedawać swą wiedzę taniej i póki co znajdują się chętni i nie narzekają.
Nie piszcie ,że konserwacje nie przeprowadza super specjalista ,moją umowę również powieliła z gotowych wzorów sekretarka.
Należy uwzględnić również inne chwyty marketingowe.Bywa np sprzedaż z montażem za 1 zł.,może tu ma miejsce sprzedaż bez marży i wysoka opłata za konserwacje.
Pozdrawiam i tak jak kiedyś pisałem sądzę ,że forum nie jest miejscem do podawania i komentowania konkretnych cen i stąd biorą się klienci,którzy żądają montażu splita za 100 zł.gdyż tyle podaje się w internecie .
Kończąc mam propozycję aby skalkulować wydatki n.p.osób bezrobotnych na utrzymanie i eksploatacje samochodu,a okaże się ,że klimatyzacja nie jest dla bogatych.
Pozdrawiam.

Konserwacja splitow - co jest grane? - YN - 2006-10-16

Szanowny Panie Romney
Proponuję trochę zweryfikowąć podaną kalkulację cen, kosztów i miesięcznego kosztu korzystania z klimatyzatora. Chyba nie jest to tak drogo ... a jak przyjemnie !!!???
Pozdrawiam

Konserwacja splitow - co jest grane? - Qnaro - 2006-11-02

Panie Ekspercie. Jeżeli jednostka ZEWNĘTRZNA to PAROWACZ, to jak nazwie Pan jednostkę WEWĘTRZNĄ? SKRAPLACZ? No cóż, człowiek uczy się całe życie... A w końcu portal ten powstał po to aby poszerzać wiedzę. Pozdrawiam.

Konserwacja splitow - co jest grane? - Qnaro - 2006-11-02

Przez uprzejmość nie odniosę się, przy okazji, do nazwania mojej wypowiedzi z innego topica BEŁKOTEM.

Konserwacja splitow - co jest grane? - YN - 2006-11-02

Qnaro
Wytrzeźwiej, życzę Ci tego z całego serca!!!

Konserwacja splitow - co jest grane? - Qnaro - 2006-11-03

Ekspert MirosławJankowski napisał(a):Szanowni Panowie
Ale po kolei. Serwisowanie urządzeń klimatyzacyjnych, podobnie jak innych maszyn, jest wręcz konieczne i to nie podlega dyskusji. Na pewno konieczne jest sprawdzenie:
- ciśnień w układzie (ulot czynnika powoduje zmniejszenie wydajności chłodniczej);
- czystości wymiennika główmie jednostki zewnętrznej - parowacza, którego zanieczyszczenia zewnętrzne powodują podwyższenie temperatur skraplania, co w efekcie powoduje zmniejszenie wydajnośi układu, a głównie bardzo poważnie przeciąża sprężarkę a to może spowodować jej awarię, (np. ostatnie lato);
Od kiedy czynnik SKRAPLA się w PAROWACZU?
Może Pan wytrzeźwieje Panie Ekspercie? Pozdrawiam.
Przepraszam Wszystkich za tą nie wnoszącą nic do tematu wymianę "grzeczności".
Proszę mnie poprawić jeżeli jestem w błędzie. :-)