Forum Klimatyzacja
Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje (/showthread.php?tid=3039)

Strony: 1 2 3 4

Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28

Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum i jest to mój pierwszy post więc proszę wyrozumiałość.
Mam problem z klimatyzatorem typu Split model K09AH zamontowanym 2 tygodnie temu.

Kiedy z mieniamy funkcje na grzanie ma miejsce bardzo dziwna sytuacja :
-zawór zmienia swoją pozycje (słychać charakterystyczny dźwięk oraz
pomiar miernikiem pokazuje ze faza dochodzi)

-sprężarka załącza się z nierównomierną pracą po 15 sekundach
staje z bardzo głośnym warkotem

-ciśnienia na manometrach podczas startu sprężarki bardzo powoli
rosną, a w pewnym momencie wskazówka zaczyna drgać i kiedy urządzenie
przestaje pracować ciśnienie skacze ponad 50 bar

-ponowny star możliwy jest dopiero po ponownym przełączeniu w tryb
grzania

Dodam że na chłodzeniu sprężarka pracuje cicho i równo a klimatyzator chłodzi ładnie

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28

Czy ciśnienia gazu są prawidłowe? czu urządzenie pracuje na fabrycznym gazie czy zostało cos dopuszczone?

Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - byniom - 2009-12-28

Kiedy sprężarka sie zatrzyma po tych 15 sekundach to z powodu zadziałania kliksona w uzwojeniach ? czy np. zadziałał bezpiecznik ? Ciśnienie na manometrze będziesz miał wysokie bo w trybie grzania na tym krućcu masz wysokie ciśnienie. Piszesz że ponowny start dopiero jest możliwy jak przełączysz w tryb grzania ale po jakim czasie od wyłączenia sie sprężarki ? poza tym i tak masz już w tryb grzania.

tommatiz napisał(a):Czy ciśnienia gazu są prawidłowe? czu urządzenie pracuje na fabrycznym gazie czy zostało cos dopuszczone?
Ciśnienie gazu w trybie chłodzenia na ssaniu przy uruchomieniu urządzenia było 6,5bara i nic po za tym nie było dopuszczane

To możesz mieć problem z zaworem4drogowym. cewka działa bo przełącza ale zawór możę do końca nie otwierać i stąd te wysokie ciśnienie. czy Ty wykonywałes montaż tego urządzenia?

Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - barbie - 2009-12-28

czy przy zmianie z chłodzenia na grzanie występuje ok.3 minutowa programowa przerwa w pracy sprężarki ? .

tommatiz napisał(a):To możesz mieć problem z zaworem4drogowym. cewka działa bo przełącza ale zawór możę do końca nie otwierać i stąd te wysokie ciśnienie. czy Ty wykonywałes montaż tego urządzenia?
Tak ja je montowałem.

Czy linia chodnicza była 100% czysta?? Czy istnieje szansa że dostał się syf piasek do rury chłodniczej i stąd ten problem. zabezpieczasz rury po ucięciu np. zaizolowaniem tasmą? gdzie masz ten problem jak Warszawa to mogę pomóc. napisz skąd jesteś.

tommatiz napisał(a):Czy linia chodnicza była 100% czysta?? Czy istnieje szansa że dostał się syf piasek do rury chłodniczej i stąd ten problem. zabezpieczasz rury po ucięciu np. zaizolowaniem tasmą?
Rury zawsze po ucięciu były zaklejane taśmą izolacyjną. Przed uruchomieniem zostawiłem układ na próżni ponad 1h.

Głupie pytanie ale czy do końca odkręciłeś zawory ampulowe?? czy one dobrze działają??

Tak do końca Smile 2 razy sprawdzałem

Czy w tym miejscu gdzie jest ten LG zamontowany jest jeszcze jakiś inny tego samego modelu celem sprawdzenia wnętrzności urządzenia?

Też stawiam na zawór czterodrogowy . Może weź i podawaj co chwila napięcie na niego z innego obwodu żeby spreżarki nie załączać i może sie coś poprawi a jak nie to go wylutować i wstawić nowy a jak nie jesteś pewnien to wylutować zawór i zrobić przepinki rurkami itak żeby na stałe było ustawienie na grzanie i wtedy sprawdzić . Trochę roboty ale bedzie miał pewność zanim kupisz zawór

Zamontowałem jeszcze 4 takie same w pomieszczeniach obok więc jest taka możliwość

A skąd jesteś?? Gdzie te montaże?

Z Inowrocławia montowałem na takim małym biurowcu

byniom napisał(a):Też stawiam na zawór czterodrogowy . Może weź i podawaj co chwila napięcie na niego z innego obwodu żeby spreżarki nie załączać i może sie coś poprawi a jak nie to go wylutować i wstawić nowy a jak nie jesteś pewnien to wylutować zawór i zrobić przepinki rurkami itak żeby na stałe było ustawienie na grzanie i wtedy sprawdzić . Trochę roboty ale bedzie miał pewność zanim kupisz zawór
Z tym podawaniem napięcia to spróbuje, a jeżeli chodzi o prze lutowanie na stałe to nie bardzo mi się to podoba Sad (2 piętro )

Tak tylko napisałem bo niewiem w jakich warunkach on pracuje, wiadomo że nie zawsze można takie coś zrobić

jeżeli urządzeni na gwarancji to domagaj się wymiany skraplacza całego. dobrze opisz problem i powinieneś dostać nowy skraplacz.

Zgadza sie

tommatiz napisał(a):jeżeli urządzeni na gwarancji to domagaj się wymiany skraplacza całego. dobrze opisz problem i powinieneś dostać nowy skraplacz.
Jak rozmawiałem z dostawca urządzenia (dodam ze nie ja je kupowałem ) to twierdzi ze "bardzo łatwo jest wymacać czy zawór pracuje poprawnie " wiecie coś na ten temat

Można wymacać pod warunkiem że sie do niego dostaniesz i patrzeć w którym miejscu robi się gorące i które wyjścia.

Chodzi o jego pracę czy do końca przerzuca pracę gazu. To tak musisz wyczuć i obserwować manometry. dlatego sugerowanie byniom o jego odpięciu elektrycznym i załączaniu na krótko.

Z dostępem nie powinno być problemu (z okna go sięgnę Smile ) jutro po popróbuje i moje obserwacje opisze dzięki za pomoc

Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - barbie - 2009-12-28

w tym klimatyzatorze są 2 kapilary-jedna do chłodzenia,druga do grzania (w jednostce zewnętrznej) może być zapchana kapilara do grzania.