![]() |
|
Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje (/showthread.php?tid=3039) |
Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 Witam Jestem nowym użytkownikiem forum i jest to mój pierwszy post więc proszę wyrozumiałość. Mam problem z klimatyzatorem typu Split model K09AH zamontowanym 2 tygodnie temu. Kiedy z mieniamy funkcje na grzanie ma miejsce bardzo dziwna sytuacja : -zawór zmienia swoją pozycje (słychać charakterystyczny dźwięk oraz pomiar miernikiem pokazuje ze faza dochodzi) -sprężarka załącza się z nierównomierną pracą po 15 sekundach staje z bardzo głośnym warkotem -ciśnienia na manometrach podczas startu sprężarki bardzo powoli rosną, a w pewnym momencie wskazówka zaczyna drgać i kiedy urządzenie przestaje pracować ciśnienie skacze ponad 50 bar -ponowny star możliwy jest dopiero po ponownym przełączeniu w tryb grzania Dodam że na chłodzeniu sprężarka pracuje cicho i równo a klimatyzator chłodzi ładnie Pozdrawiam i proszę o pomoc Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 Czy ciśnienia gazu są prawidłowe? czu urządzenie pracuje na fabrycznym gazie czy zostało cos dopuszczone? Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - byniom - 2009-12-28 Kiedy sprężarka sie zatrzyma po tych 15 sekundach to z powodu zadziałania kliksona w uzwojeniach ? czy np. zadziałał bezpiecznik ? Ciśnienie na manometrze będziesz miał wysokie bo w trybie grzania na tym krućcu masz wysokie ciśnienie. Piszesz że ponowny start dopiero jest możliwy jak przełączysz w tryb grzania ale po jakim czasie od wyłączenia sie sprężarki ? poza tym i tak masz już w tryb grzania. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 tommatiz napisał(a):Czy ciśnienia gazu są prawidłowe? czu urządzenie pracuje na fabrycznym gazie czy zostało cos dopuszczone?Ciśnienie gazu w trybie chłodzenia na ssaniu przy uruchomieniu urządzenia było 6,5bara i nic po za tym nie było dopuszczane Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 To możesz mieć problem z zaworem4drogowym. cewka działa bo przełącza ale zawór możę do końca nie otwierać i stąd te wysokie ciśnienie. czy Ty wykonywałes montaż tego urządzenia? Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - barbie - 2009-12-28 czy przy zmianie z chłodzenia na grzanie występuje ok.3 minutowa programowa przerwa w pracy sprężarki ? . Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 tommatiz napisał(a):To możesz mieć problem z zaworem4drogowym. cewka działa bo przełącza ale zawór możę do końca nie otwierać i stąd te wysokie ciśnienie. czy Ty wykonywałes montaż tego urządzenia?Tak ja je montowałem. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 Czy linia chodnicza była 100% czysta?? Czy istnieje szansa że dostał się syf piasek do rury chłodniczej i stąd ten problem. zabezpieczasz rury po ucięciu np. zaizolowaniem tasmą? gdzie masz ten problem jak Warszawa to mogę pomóc. napisz skąd jesteś. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 tommatiz napisał(a):Czy linia chodnicza była 100% czysta?? Czy istnieje szansa że dostał się syf piasek do rury chłodniczej i stąd ten problem. zabezpieczasz rury po ucięciu np. zaizolowaniem tasmą?Rury zawsze po ucięciu były zaklejane taśmą izolacyjną. Przed uruchomieniem zostawiłem układ na próżni ponad 1h. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 Głupie pytanie ale czy do końca odkręciłeś zawory ampulowe?? czy one dobrze działają?? Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 Tak do końca 2 razy sprawdzałem
Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 Czy w tym miejscu gdzie jest ten LG zamontowany jest jeszcze jakiś inny tego samego modelu celem sprawdzenia wnętrzności urządzenia? Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - byniom - 2009-12-28 Też stawiam na zawór czterodrogowy . Może weź i podawaj co chwila napięcie na niego z innego obwodu żeby spreżarki nie załączać i może sie coś poprawi a jak nie to go wylutować i wstawić nowy a jak nie jesteś pewnien to wylutować zawór i zrobić przepinki rurkami itak żeby na stałe było ustawienie na grzanie i wtedy sprawdzić . Trochę roboty ale bedzie miał pewność zanim kupisz zawór Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 Zamontowałem jeszcze 4 takie same w pomieszczeniach obok więc jest taka możliwość Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 A skąd jesteś?? Gdzie te montaże? Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 Z Inowrocławia montowałem na takim małym biurowcu Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 byniom napisał(a):Też stawiam na zawór czterodrogowy . Może weź i podawaj co chwila napięcie na niego z innego obwodu żeby spreżarki nie załączać i może sie coś poprawi a jak nie to go wylutować i wstawić nowy a jak nie jesteś pewnien to wylutować zawór i zrobić przepinki rurkami itak żeby na stałe było ustawienie na grzanie i wtedy sprawdzić . Trochę roboty ale bedzie miał pewność zanim kupisz zawórZ tym podawaniem napięcia to spróbuje, a jeżeli chodzi o prze lutowanie na stałe to nie bardzo mi się to podoba (2 piętro )
Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - byniom - 2009-12-28 Tak tylko napisałem bo niewiem w jakich warunkach on pracuje, wiadomo że nie zawsze można takie coś zrobić Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 jeżeli urządzeni na gwarancji to domagaj się wymiany skraplacza całego. dobrze opisz problem i powinieneś dostać nowy skraplacz. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - byniom - 2009-12-28 Zgadza sie Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 tommatiz napisał(a):jeżeli urządzeni na gwarancji to domagaj się wymiany skraplacza całego. dobrze opisz problem i powinieneś dostać nowy skraplacz.Jak rozmawiałem z dostawca urządzenia (dodam ze nie ja je kupowałem ) to twierdzi ze "bardzo łatwo jest wymacać czy zawór pracuje poprawnie " wiecie coś na ten temat Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - byniom - 2009-12-28 Można wymacać pod warunkiem że sie do niego dostaniesz i patrzeć w którym miejscu robi się gorące i które wyjścia. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - tommatiz - 2009-12-28 Chodzi o jego pracę czy do końca przerzuca pracę gazu. To tak musisz wyczuć i obserwować manometry. dlatego sugerowanie byniom o jego odpięciu elektrycznym i załączaniu na krótko. Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - Liopp - 2009-12-28 Z dostępem nie powinno być problemu (z okna go sięgnę ) jutro po popróbuje i moje obserwacje opisze dzięki za pomoc
Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje - barbie - 2009-12-28 w tym klimatyzatorze są 2 kapilary-jedna do chłodzenia,druga do grzania (w jednostce zewnętrznej) może być zapchana kapilara do grzania. |