Forum Klimatyzacja
Wybuch butli z tlenem (filmik) - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wybuch butli z tlenem (filmik) (/showthread.php?tid=3084)

Strony: 1 2

Wybuch butli z tlenem (filmik) - gadget - 2010-01-13

Witam

Znalalem w w necie filmik polecam obejrzec wszystkim lutujacym na twardo . Wrzucam go tu ku przestrodze (BHP ! ) co moze sie stac z butla tlenowa, fakt ze gosc sie prosil o wypadek ...

http://www.youtube.com/watch?v=9lw_fhNAIQc

Wybuch butli z tlenem (filmik) - byniom - 2010-01-13

Pytanie co zrobił że do tego doszło ?

Wybuch butli z tlenem (filmik) - SerwisantCr - 2010-01-13

A wiesz może co on zrobił ze wybuchła? A tak wogóle to przetaczacie tlen? i co moze pojść nie tak przy takiej akcji? Miał ktos złe doswiadczenie?

Wybuch butli z tlenem (filmik) - byniom - 2010-01-13

ja byłem świadkiem tylko jak węże tlenowe zaciągneły do środka i spawacz co kawałek je odcinał co kawałek ale na koniec doleciał inny spawacz i zkręcił butlę . Nawet niewiedzieliśmy co się dzieje na warsztacie. Potem on stwierdził ze nie było takiego niebezpieczeństwa bo w reduktorze jest bezpiecznik . Na tym to się skończyło . Wąż strzelał co kawałek tak jak by ktoś w nim dziurkę zrobił małą.

Ja mam małe spawanie propan tlen i czasami mi palnik strzela czy to wtedy może pociągnąc ogien do tlenu? Albo do propanu?

Wybuch butli z tlenem (filmik) - tommatiz - 2010-01-13

Strzela czasm jak któryś zawór pierwszy zamkniesz ale zapominam który Smile

Wybuch butli z tlenem (filmik) - Artic - 2010-01-13

najpierw gaz później tlenBig Grin

A jest jakieś duże niebezpieczeństwo? ze cos Wybuchnie?

Powiedzcie jak z przetaczaniem tlenu??

Artic napisał(a):najpierw gaz później tlenBig Grin
Jak tak się zakreca to jest poprawnie??

Wybuch butli z tlenem (filmik) - pawelek - 2010-01-13

Jaki problem z przetaczaniem
Z butli do butli, jak naczynia połączone

pawelek napisał(a):Jaki problem z przetaczaniem
Z butli do butli, jak naczynia połączone
Ja wiem ze tak tylko czy jest jakieś niebezpieczeństwo? Prócz pekniecia rurki

Wybuch butli z tlenem (filmik) - szk6 - 2010-01-14

są do tego tzw. przetoczki z certyfikatem cena ok 150pln nie ma wtedy żadnego niebezpieczeństwa przy przetaczaniu

Wybuch butli z tlenem (filmik) - hanys - 2010-01-14

na filmiku widać efekty próby szczelności wykonanej tlenem. w polsce kilka lat temu też był taki przypadek

Wybuch butli z tlenem (filmik) - byniom - 2010-01-14

Do takiego przypadku o mało nie doszło w mojej byłej firmie. Gość chciał tlenem przedmuchać instalację i czujniki pneumatyczne do których dostała się woda z pewnymi ilościami oleju. Stałem i patrzyłem co on robi i oczy wychodziły mi z orbit. Pracownik był młody i nie miał żadnego doświadczenia . Szef kazał mu to przedmuchać więc chciał przedmuchać ,Powiedziałem mu czym to grozi i koleś zdębiał bo myślał że tlen tio to samo co powietrze i nie szkodliwy.

Wybuch butli z tlenem (filmik) - Steff - 2010-01-14

Mistrzostwo byniom i brawo za czujność. Jak przedmuchiwać to azotem, a żeby tlenem to jeszcze nie słyszałem takiej opcji Smile

Wybuch butli z tlenem (filmik) - barbie - 2010-01-14

trzech majstrów i sklepowa było poszkodowanych w Bydgoszczy po próbie szczelności za pomocą tlenu ,kilka lat temu .większość firm chłodniczych nie widziała butli z azotem czy reduktora azotu na oczy .

Jak zobaczyłem co on robi to nawet w pierwszej chwili mi do głowy nie przyszło że on che to przedmuchać tlenem ale że zawsze zwaracam uwagę na to co kto robi a nie powienien sie do tego dotykać to jak zobaczyłęm że butlę z tlenem bierze to się spytałem po co ? no i się wyjaśniło .

Wybuch butli z tlenem (filmik) - mg - 2010-01-14

Wiele razy sprawdzałem szczelność tlenem. Nigdy nic się nie stało. Widocznie nie dopuściłem do zaistnienia ostatniego warunku inicjacji. Tlen+tłuszcz+? Big Grin

Niewiem czy przy kontakcie tlenu z tłuszczem następuje samozapłon bo nie prowadzięłm takich badań Big Grin ale kiedyś w TV pokazywali coś takiego że komorę wypełnili tlenem i natłuścili manekina i nic się nie zadziało dopuki nie spowodowali celowej iskry i wtedy było bum i manekin się przypalił.

Wybuch butli z tlenem (filmik) - dominik486 - 2010-01-14

byniom napisał(a):Niewiem czy przy kontakcie tlenu z tłuszczem następuje samozapłon bo nie prowadzięłm takich badań Big Grin ale kiedyś w TV pokazywali coś takiego że komorę wypełnili tlenem i natłuścili manekina i nic się nie zadziało dopuki nie spowodowali celowej iskry i wtedy było bum i manekin się przypalił.
Czyżby chodziło o breiniaca ? Big Grin

Wybuch butli z tlenem (filmik) - SerwisantCr - 2010-01-14

mg. Ale chyba robiłeś to przy małym ćisnieniu bo jakby to było duże ćisnienie to by było żle.

To było w programie pogromcy mitów

Wybuch butli z tlenem (filmik) - hanys - 2010-01-14

robiłem takie doświadczenia z tlenem i olejem. do 10atm. nic się nie działo, ale więcej nie próbowałem.

Wybuch butli z tlenem (filmik) - Shitashii - 2010-01-14

Był już kiedyś taki temat. Ktoś jako przykład dawał silnik Diesla: tlen + olej + ciśnienie = bum. Ale było to ładniej wyjaśnione.
Osobiście już kilka razy przetaczałem tlen do małej butli, ale zawsze robię to ostrożnie i z pewną niepewnością, lecz skoro piszę ten post, to widać iż na razie skutecznie.

Wybuch butli z tlenem (filmik) - wit - 2010-01-14

przetaczanie tlenu.
specjalna atestowana przetoczka.... (różnie bywa... czasem są samoróbki ale to "nieprawomyślne przetaczanie))

1 - ZAWSZE ABSOLUTNA CZYSTOŚĆ -ani kropli oleju tłuszczu itp -nigdy nie dotykać łapami (zwłaszcza brudnymi) do złączek uszczelek itp. elementów które stykają się z tlenem pod ciśnieniem.
2 -dobre uszczelki z odpowiedniego NIEPALNEGO materiału. NIGDY żadnych natłuszczanych klingerytów czy papierowych......
olej (nawet plamka po dotknięciu tłustą łapą ) plus sprężony tlen = samo zapłon pożar i wybuch... w czystym tlenie stal także butla jak i miedziane rurki palą się jak benzyna... a guma lub ludzkie ciało nawet lepiej...

po przypadkowym dotknięciu zatłuszczoną ręką przetoczkę metalową -lub złączkę pustej zakręconej butli czy złączkę reduktora -myjemy kolejno czystą szmatką lekko nasączoną czystym spirytusem (nie denaturat) suszymy -i kilkakrotnie płuczemy wodą destylowaną. suszymy.
absolutnie nie wolno używać rozpuszczalników pozostawiających jakiekolwiek ślady tłustości.

w przypadku zatłuszczenia -przed przetarciem spirytusem ewentualnie można przetrzeć przetoczkę CZYSTYM acetonem (odtłuszczacz) -wycieramy suszymy i potem spirytus. ani spirytus ani aceton nie mogą zetknąć się z tlenem...
poza wodą środki myjące nie mogą mieć kontaktu z tlenem -muszą zostać usunięte

3 -przetoczki -mocne grubościenne miedziane rurki z małym otworem... np otworek 2 do 3 mm a ścianka ze 2mm co najmniej . generalnie dla rurek miedzianych grubość ścianki przetoczki powinna być wieksza od średnicy otworu w rurce...

4- przetaczamy powoli otwierając zawór tylko odrobinkę... kontrolując temperaturę małej (napełnianej butli) może być letnia -nigdy gorąca...

a co do pęknięcia rurki przetoczki "grozi jedynie pęknięciem rurki" -przy ciśnieniach 150 bar pęknięta rurka tnie jak brzytwa.... -i potrafi chlasnąć z siłą pocisku...
a w miejscu pęknięcia może być trochę brudu iskra... tlen w wężu od palnika -i wąż przy nieostrożności solidnie się pali... ale tu tlen ma tylko 3-5 bar...

przed reduktorem -oraz w przetoczce tlen ma 150 bar... ewentualny zapłon brudu w tym tlenie to solidna bomba...

przetaczanie... czystość i z ostrożna... to wszystko można. bardzo z ostrożna.