Forum Klimatyzacja
coś na temat R507 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: coś na temat R507 (/showthread.php?tid=3160)

Strony: 1 2

coś na temat R507 - Qba - 2010-02-17

Witam. Mam kilka urządzeń na ten czynnik ,głównie są to regały chł. i coś zaczyna się z nimi dziać .Jeszcze tam nie byłem ale zanim do nich zasiądę proszę o kilka informacji .
Jakiej skali manometrów używacie ( r 404 ?)
Czy ten gaz lubi płatać figle i jakie?
Ciśnienia dla urz.plusowych.
Może jakieś szczegóły o których powinienem wiedzieć .
Pozdrawiam

coś na temat R507 - barbie - 2010-02-17

te wynalazki np Mawi są zwykle zasilane kapilarą ,napełnienie jest wagowe .własności termodynamiczne znajdziesz w poradniku Ullricha ,lub na dnie kartonu od butli.

coś na temat R507 - byniom - 2010-02-17

Naprzykałd taki sówak [Obrazek: sowak_1.jpg]
[Obrazek: sowak_2.jpg]

coś na temat R507 - Remik - 2010-02-17

Są manometry ze skalą temperaturową dla czynnika r404. Możesz użyć suwaka jak pisał patusX.

coś na temat R507 - R-40 - 2010-02-17

No i moim zdaniem do odpowiedzi Byniom nic dodać nic ująć.I to wszystko powinno być na temat.

barbie napisał(a):te wynalazki np Mawi są zwykle zasilane kapilarą ,napełnienie jest wagowe .własności termodynamiczne znajdziesz w poradniku Ullricha ,lub na dnie kartonu od butli.
Urlich Fon Juningen bardzo waleczna osoba.Szkoda że nie w chłodnictwie.

R-40 napisał(a):
barbie napisał(a):te wynalazki np Mawi są zwykle zasilane kapilarą ,napełnienie jest wagowe .własności termodynamiczne znajdziesz w poradniku Ullricha ,lub na dnie kartonu od butli.
Na dnie czytam inic niewidzę.

R-40 napisał(a):
R-40 napisał(a):
Na dnie czytam inic niewidzę.
Napełnisz też wagowo po wymianie filtra o większej absorpcji.

coś na temat R507 - pawelek - 2010-02-17

Najlepiej napełnić wagowo. Można też na oko obserwując parownik.
A ile większy założysz filtr? Z reguły w takich urządzeniach są filtry 30-40g. Nie wielka zmiana nic wielkiego nie zrobi w układzie. Pracują one na kapilarze i z taką różnicą sobie poradzą.

Co nato twoja wiedza książkowa.Więcej mniej a może tak samo?

pawelek napisał(a):Najlepiej napełnić wagowo. Można też na oko obserwując parownik.
A ile większy założysz filtr? Z reguły w takich urządzeniach są filtry 30-40g. Nie wielka zmiana nic wielkiego nie zrobi w układzie. Pracują one na kapilarze i z taką różnicą sobie poradzą.
Nieważne o ile większy.Na oko podłanczam manometry i nie na oko napełniam znając wartości pracy urządzenia.

R-40 napisał(a):Nieważne o ile większy.Na oko podłanczam manometry i nie na oko napełniam znając wartości pracy urządzenia.
Dlaczego kolego R-40 jesteś taki zawzięty i traktujesz wszystkich z góry ?
Nie napisałem, ze należy napełniać na oko , ale niekiedy sytuacja to sprawi , że i tak musimy to zrobić. Swoją drogą napełniałem już taki układ mając do dyspozycji tylko butle z gazem i wężyk, bez manometrów. I wszystka pracuje do dzisiaj bez zarzutów.
Co do wymiany filtra to najlepiej wymienić na taki sam, ale sam dobrze wiesz, że sytuacja czasem zmusza nas do kombinowania. W tego typu urządzeniach to nie gra większej roli wielkość filtra. Oczywiście normach rozsądku.
A co w przypadku skrócenia kapilary ? Też nam się zmieni cisnienie odparowania. Czy w tej sytuacji napełnienie wagowe będzie prawidłowe ? Myślę, ze nie. Trzeba to skorygować.

pawelek napisał(a):
R-40 napisał(a):Nieważne o ile większy.Na oko podłanczam manometry i nie na oko napełniam znając wartości pracy urządzenia.
Dlaczego kolego R-40 jesteś taki zawzięty i traktujesz wszystkich z góry ?
Nie napisałem, ze należy napełniać na oko , ale niekiedy sytuacja to sprawi , że i tak musimy to zrobić. Swoją drogą napełniałem już taki układ mając do dyspozycji tylko butle z gazem i wężyk, bez manometrów. I wszystka pracuje do dzisiaj bez zarzutów.
Co do wymiany filtra to najlepiej wymienić na taki sam, ale sam dobrze wiesz, że sytuacja czasem zmusza nas do kombinowania. W tego typu urządzeniach to nie gra większej roli wielkość filtra. Oczywiście normach rozsądku.
A co w przypadku skrócenia kapilary ? Też nam się zmieni cisnienie odparowania. Czy w tej sytuacji napełnienie wagowe będzie prawidłowe ? Myślę, ze nie. Trzeba to skorygować.
Pawełek widzę że jesteś w temacie.Dialog z tobą podejmę .Wydłużając kapilarę co się stanie.Moim zdaniem spadnie wydajność układu ?

No cóż kapilarę powinno się dobierać optymalnie. Robi się to zazwyczaj metodą prób i błędów.
Czy mam spadnie wydajność układu ? Zależy kiedy wydłużymy. Tą samą wydajność uzyskamy przy różnej długości kapilary. Jeżeli wydłużymy, chcąc mieć ta samą wydajność możemy to uzyskać poprzez doładowanie czynnika. Ale to też w pewnych granicach. Po pierwsze podnosi się nam ciśnienie skraplania i w dalszej konsekwencji okazuje się ze mamy za mały skraplacz, więc możemy dać większy tylko, że idziemy w koszty.
Długość kapilary zależy również jakimi sprężarkami dysponujemy. Chodzi mi o zakres temperatury pracy.

I o to mi chodzilo.Niewzioleś po uwagę przekroju kapilary do jej długości.Raczej zemną sobie niezapolemizujesz.Jak zdąbędziesz wiedzę to pisz o stosunku przekroju kapilary do stosunku jej długości i wydajności.Ale moim zdaniem jesteś ambitny.

coś na temat R507 - Artic - 2010-02-18

R507 jest mieszaniną azeotropową dlatego można dopełniać czynnik jak sobie tylko zażyczysz płynem gazem jak sobie chceszBig Grin

ponadto jest najlepszym jak dotąd czynnikiem z jakim mam okazję współpracować. od 2002 roku stosuje ten czynnik i nie miałem z nim problemów. każdy stosował lub stosuje 404 ale szczerze powiem 507 jest o 110% lepszym czynnikiem i ma dużo lepsze własnośći

coś na temat R507 - barbie - 2010-02-18

niestety R507 to jest mieszanina podobna jak R404 .w R 507 jest dodatkowo kilka procent R134.

coś na temat R507 - Remik - 2010-02-18

Sory. Odnosiłem się do 404, tutaj występuje mały poślizg temperaturowy, w 507poślizg jest równy zero

coś na temat R507 - Artic - 2010-02-18

sorry ale nie zgadzam sie. w tej sprawie mnie nie przekonasz. barbie idź do szkoły bo głupoty gadasz i robisz wode z mózgu ludziom. mój bląd że nazwałem go jednorodnym przyznaję ale to nie zmienia faktu że można operować nim jak tylko sobie chcesz

Cytuję:
,,,Mieszaniny azeotropowe, są to mieszaniny o określonym składzie kilku substancji jednoskładnikowych, zachowujące się podczas wrzenia i skraplania, jak czynniki jednorodne. Do takich mieszanin należy np. czynnik R507

Technika Chłodnicza Tom1 Hans-Jurgen ULLRICH strona 270

pozdrawiam

PS: usuń sam swoją wypowiedź a ja wtedy usune swój tekst do Ciebie Big Grin

a jednak to jest mieszanina .507 jest ponoć tańszy,dlatego go stosują w biedniejszych okolicach .

coś na temat R507 - szk6 - 2010-02-18

gdzie masz tańszą od 404 507 biorę tonę

byłem kilka lat temu w Ostrowie Wielkopolskim .zapytałem się miejscowego chłodniarza dlaczego stosują 507-odpowiedział że jest tańszy-być może po kilku latach jest inaczej .producenci mebli chłodniczych częściej stosują 507 niż 404,moim zdaniem z powodu ceny ,bo te czynniki są podobne .

coś na temat R507 - R-40 - 2010-02-18

barbie napisał(a):a jednak to jest mieszanina .507 jest ponoć tańszy,dlatego go stosują w biedniejszych okolicach .
Jaka jest różnica pomiędzy mieszaniną azeotropową jakim jest 507 a mieszaniną zeotropową.Barbie w 1410 o tym pisali.

coś na temat R507 - R-40 - 2010-02-18

barbie napisał(a):a jednak to jest mieszanina .507 jest ponoć tańszy,dlatego go stosują w biedniejszych okolicach .
Masz rację ale się nieznasz bo azeotropowe są mieszaniną przynajmniej 2 czynników wrzących przy stałej temperaturze bez zmiany składu obu faz.Podaj adres Urlicha a Cię pomszczę.To ja ci mówię Jagiełło dział 17 podstawy chłodnictwa. Z Polakami nie wygrasz.

coś na temat R507 - pawelek - 2010-02-18

R-40 napisał(a):Niewzioleś po uwagę przekroju kapilary do jej długości.
dzięki R-40 za uznanie. Masz racje zapomniałem o przekroju kapilary, która tez oczywiście ma wpływ na wydajność urządzenia. Nie wiem jeszcze dostatecznie dużo i nie zamierzam z tobą polemizować. pozdrawiam.

Co do tematu to uważam, że R570 jest lepszym czynnikiem niż R440. Ma lepsze właściwości, uzyskujemy większą wydajność urządzenia. Nie zgadzam się z tym , iż niektóre firmy go stosują bo jest tańszy. W rzeczywistości to R440 jest tańszy, przynajmniej w moich okolicach.