![]() |
|
jak wygiąć rure? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: jak wygiąć rure? (/showthread.php?tid=3172) |
jak wygiąć rure? - CHŁODnick - 2010-02-21 Witam, jakie macie sposoby na wyginanie rur zasilających jednostke wewnętrzną podczas montażu. Z małymi nie ma problemu ale mam montować jakiegoś marketowca naściennego o mocy około 7kW, i muszę wyjść z rurami w prawą stronę. Mam te rury wyprostować i wygiąć w drugą stronę? czy może jakoś inaczej. ![]() Pozdrawiam jak wygiąć rure? - R-40 - 2010-02-21 Najlepiej było by dać nowe.Ale skoro niema takiej możliwości chociażby obcięcia i wlutowania nowej .to moja propozycja polega na wyżarzeniu odcinka rury palnikiem i użycie sprężyny do gięcia.Jeżeli takowej nieposiadasz pozostają mięśnie ,doświadczenie i wyobrażnia. jak wygiąć rure? - CHŁODnick - 2010-02-21 Tam fabrycznie jest nasunięta sprężyna ale czy tak gruba rura wytrzyma wygięcie o 180'. Palnik i lutowanie odpada. W DTR klimatyzatorów jest zaznaczona możliwość wyprowadzenia z drugiej strony ale jak to zrobić to nie widziałem. Chodzi o te rury które są w klimatyzatorze w jednostce naściennej i wygięte zawsze w lewo a mi pasuje wygiąć je w prawo. jak wygiąć rure? - R-40 - 2010-02-21 patusX. To samo możnazrobić bez wyginania.Tylko sa ścianą obciąć rurę obrócić ją o 180 stopni i polutować ponownie.Ale kolega ma chyba inny problem skoro pisze że tak musi zrobić. jak wygiąć rure? - CHŁODnick - 2010-02-21 Klima ma być na poddaszu możliwie blisko ściany po prawej stronie. Za klimatyzatorem jest dach, dlatego muszę wywinąć te rurki w drugą stronę i przejść przez ścianę zboku. jak wygiąć rure? - R-40 - 2010-02-21 Kolega trochę żle temat opisał bo ja też zrozumiałem w odniesieniu istniejącago rurociągu.Tak jak kolega patusX pisze gnij poto są te sprężyny. jak wygiąć rure? - CHŁODnick - 2010-02-21 Czyli producenci przewidują wyginanie rurek w tym miejscu o 180' ? jak wygiąć rure? - R-40 - 2010-02-21 Właśnie powoli jak z kobietą.Bo każde załamanie to brak wydajności. jak wygiąć rure? - Bogdan_New_Jersey - 2010-02-21 Jeżeli jest to rura 5/8 to pod tą sprężyną ta rura wygląda jak charmonijka. I tylko w tym miejscu można ją giąć o 180 stopni. Powinna miet taki sam wygląd jak niekture lejki do paliwa. nie wiem ile to jest 7KW ale po wielkosci pajpy jest to system pomiedzy 24tysBTU a 36tysBTU. te systemy są przystosowane do wyginania o 180 jak wygiąć rure? - R-40 - 2010-02-22 Ja robię wszystko i się mylę. jak wygiąć rure? - Bogdan_New_Jersey - 2010-02-22 Właśnie zaczynam się uczyć, może nie uczyc ale przestawić jak wygiąć rure? - tommatiz - 2010-02-22 Po to właśnie jest sprężynka aby nie zgiąć rury. Wiadomo że jak masz instalację np. 1/4 i 3/8 to przeginasz jednym palcem a w Twoim przypadku to robisz to troszkę delikatniej. pzdr jak wygiąć rure? - byniom - 2010-02-22 Nawet jak ci sprężyna zostanie i nie można jej zdjąć to daj sobie spokój , cena jej jest niewielka i zostawiasz ją na stałe. jak wygiąć rure? - Koritas - 2017-10-20 Najlepiej kupić sprężynę do gięcia rur z tym o wiele łatwiej wygiąć rurę. jak wygiąć rure? - coolmaker1 - 2017-10-20 Archeolog zarobił na premię odgrzebujac trupa |