Forum Klimatyzacja
cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej (/showthread.php?tid=3199)

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - williamosa - 2010-03-01

Witam. Moj problem wyglada nastepująco:
Mam okazje naprawiac klime firmy GENERAL 6.5kW. Gdy przyjechalem układ był prawie pusty. Właściciel mowi, ze zdjął zasilanie jak tylko sie zorientował, ze z klimy cieknie freon. Rzeczywiscie - sprezarka niezatarta, ale po nabiciu ok 1,2 kg czynnika (na tabliczce znamionowej 1,7kg) chciałem ją odpalic i dobijac pomalutku te pozostałe 500g- odpaliłem i cisnienie na niskim 9 barów. Kolejny problem to to, że nie chce pobierac wiecej czynnika. Klima nie chłodzi i nie grzeje.
Proszę o pomoc
Wszelkie sugestie się przydadzą

Pozdrawiam

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - barbie - 2010-03-01

jeśli ta klima jest na R410 to jest przeładowana .

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - byniom - 2010-03-01

Kolego williamosa trochę słabo to opisałeś bo ja nic z tego nie rozumię. Do tego czynnika który był w układzie dobiłeś te 1,2 kg czy układ opróżniłeś i dopiero napełniłeś 1,2 kg ? bo to jest ważne . Jeżeli nie opróżniałes układu to niewiesz ile jego tam jest po napełnieniu 1,2 kg a jeżeli opróżniłeś i napełniłeś 1,2 kg to układ jest gdzieś zapchany , może to być zawór rewersyjny albo gdzieś dalej . Podaj czy pobiera prawidłowy prąd czy zwiąkszony od znamionowego. Nie napisałeś też w którym miejscu był ten wyciek , tak z ciekawości pytam

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - awax - 2010-03-01

Koledzy,autor robi sobie chyba z Was jaja,albo nie ma zielonego pojęcia o klimatyzacji.

"sprężarka niezatarta"-kto widział zatartą?i niby dlaczego miałaby się zatrzeć?
"nie chce pobierać więcej czynnika"-przy 9 barów powinna przecież połykać jak smok...
itd
itd

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - tommatiz - 2010-03-01

Witam. Też mi coś nie pasuje. Skoro była nieszczelność to czy najpierw ją odnalazłeś i naprawiłeś?? Jak klient widział że cieknie to powinna być wielka dziura i klima nawet po zdjęciu zasilania opróżniła się z czynnika i powinieneś najpierw zrobić próżnię a nie od razu czynnik ładować bo tam mogło być powietrze.... Jakoś tak od drugiej strony zacząłeś albo źle nam to opisałeś.... Podaj bardziej szczegółowy opis. Pzdr

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - R-40 - 2010-03-01

Jak będzie miała uszkodzoną płytę zaworową to nie będzie połykać jak smok.Ale tego niejestem pewien .Bo nieopisane ciśnienie tłoczenia.W tym przypadku powinno być podobne do ssania.

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - SerwisantCr - 2010-03-01

SPrawdz to co koledzy wyżej pisali zawór reversyjny przedmuchaj to azotem i pomysl dobrze jak to zrobiłes z tym napełnieniem. A niechce ci wciagnąc wiecej bo jest chłodno i masz w butli mniej cisnienia niż w klimie.

Podaj cisnienie tłoczenia.

A czasami bywa tak że niepołyka jak zamocno węże serwisowe się przykręci.

Aby lepiej połknął jak tak piszecie to włożyć butlę pod prysznic z gorącą wodą. Pzdr

Bez przesady.To nie te mrozy.

Nie zaszkodzi a będziesz miał większe ciśnienie w butli. Zrobi jak zechce.

tommatiz napisał(a):Nie zaszkodzi a będziesz miał większe ciśnienie w butli. Zrobi jak zechce.
Jak kobieta niezechce to jej niewpkakujesz.

Do kobiet mam inne podejście Smile ale to moja prywatna sprawa i nie zmieniajmy tematu......

Sprężarka ssie dopuki może.To mi wygląda na błąd zdewociałej belki pomiarowej.Zdewociała uszczelka zawinęła się na krućccu ssawnym maszyny.Może się mylę . Ale nie w takich tematach.Jeżeli się mylę to będzie to co pisałem wyżej.

Teoretyzując to poszukałbym innego wyjaśnienia.
Może troszkę akademickie rozważania ,ale 9 bar n ssaniu to oznacza jakieś kuku w układzie.Może zawory sterujące grzaniem-chłodzeniem nieszczelne i tłoczy częściowo na ssanie???przyczyn może być jeszcze wiele.Te objawy które podał autor są małoprawdopodobne i może po prostu podłączył odwrotnie manometry???to oczywiście żart,ale niczego nie można wykluczyć.
R 40 płyta zaworowa??? tam jest Scroll

awax napisał(a):Teoretyzując to poszukałbym innego wyjaśnienia.
Może troszkę akademickie rozważania ,ale 9 bar n ssaniu to oznacza jakieś kuku w układzie.Może zawory sterujące grzaniem-chłodzeniem nieszczelne i tłoczy częściowo na ssanie???przyczyn może być jeszcze wiele.Te objawy które podał autor są małoprawdopodobne i może po prostu podłączył odwrotnie manometry???to oczywiście żart,ale niczego nie można wykluczyć.
R 40 płyta zaworowa??? tam jest Scroll
Czy Scroll niema prawa stracić wydajności.Bo to Scroll? A czy sprężarkę śrubową można zajechać szybciej niż tłokową napełniając cieczą?

Koledzy poczekajmy bo się rozpisujemy a autor tylko zadał pytanie i nic więcej nie dopisał. Mnie interesuje co z wyciekiem czy jest naprawiony i czy zgodnie ze sztuką wszystko na nowo napuszczał używając pompy próżniowej. Niech poda więcej informacji bo bez tego błądzimy nie wiadomo gdzie. pzdr

tommatiz napisał(a):Koledzy poczekajmy bo się rozpisujemy a autor tylko zadał pytanie i nic więcej nie dopisał. Mnie interesuje co z wyciekiem czy jest naprawiony i czy zgodnie ze sztuką wszystko na nowo napuszczał używając pompy próżniowej. Niech poda więcej informacji bo bez tego błądzimy nie wiadomo gdzie. pzdr
Jestem za.Ale to mamy pomagać czy nie.To jest moje pytanie.

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - williamosa - 2010-03-01

Dziekuje za posty i zainteresowanie.
Co do pytań to:
-nieszczelność była na śrubunku przy jednostce zewnętrznej na wysokim ciśnieniu.
-Układ był pusty
-Zrobiłem nowy kołnierz a potem próżnię.
- nie wiem jaki prąd pobiera sprężarka - sprawdzę jutro Smile
Wiem, że sytuacja jest dziwna, ale jakby nie była to nie pisałbym tego postu Tongue
Pozdrawiam

R-40 napisał(a):
tommatiz napisał(a):Koledzy poczekajmy bo się rozpisujemy a autor tylko zadał pytanie i nic więcej nie dopisał. Mnie interesuje co z wyciekiem czy jest naprawiony i czy zgodnie ze sztuką wszystko na nowo napuszczał używając pompy próżniowej. Niech poda więcej informacji bo bez tego błądzimy nie wiadomo gdzie. pzdr
Jestem za.Ale to mamy pomagać czy nie.To jest moje pytanie.
Zawsze mamy pomagać!!!!!!!!!!!!!!! Ale wtedy jak ktoś daje nam szanse a nie strzelamy myślami w próżnię Smile

williamosa napisał(a):Dziekuje za posty i zainteresowanie.
Co do pytań to:
-nieszczelność była na śrubunku przy jednostce zewnętrznej na wysokim ciśnieniu.
-Układ był pusty
-Zrobiłem nowy kołnierz a potem próżnię.
- nie wiem jaki prąd pobiera sprężarka - sprawdzę jutro Smile
Wiem, że sytuacja jest dziwna, ale jakby nie była to nie pisałbym tego postu Tongue
Pozdrawiam
Czy istnieje szansa że gdzieś na linii chłodniczej jest zagięcie na rurach? Masz pogląd całej linii chłodniczej?

Zobaczymy kto strzela w próżnię.

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej - Bogdan_New_Jersey - 2010-03-02

9 barów na ssaniu przeliczyłem to jest 130psi to moim zdaniem na okres zimowy to trochę za dużo na gaz r410a. 9bar mniej więcej jest ok. ale latem
Może lepiej sprawdź czy zawory nie zapomniałeś otworzyć i nabiłeś linie i parownik tylko!

A tak w ogóle to ciśnienie sprawdzałeś na klimatyzacji czy na ogrzewaniu?