![]() |
|
Daikin VRV niskie ciśnienie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Daikin VRV niskie ciśnienie (/showthread.php?tid=3258) |
Daikin VRV niskie ciśnienie - yorka0 - 2010-03-21 Problem polega na tym że przy napełnianiu ręcznym bo taka jest tylko możliwość układ nie może zrobić niskiego ciśnienia czyli 3bar oscyluje w granicach 7bar i nic. Serwis polegał na wykryciu rzekomej nieszczelności, ubytek 10kg czynnika miesięcznie(r410) przy próbie szczelności24h ciśnienie 40bar(azot) nic nie wykryłem. Macie jakieś pomysły? Daikin VRV niskie ciśnienie - byniom - 2010-03-21 Nieszczelność zrób na dłuższym czasie natomiast wyciek może być w mijscu które podczas pracy drga i wtedy jest jakaś mikroszczelina którą na ruchu ucieka a na postoju nic nie wychodzi . Chciałem jeszcze powiedzieć że w trakcie pracy masz przepływ przez całą magistralę natomist na poztoju mogą być zamknięte elektrozawory lub zawory rozprężne . Napisz czy te 40 bar to robiłeś w całym układzie czy tylko w liniach cieczowych i ssawnych . Daikin VRV niskie ciśnienie - yorka0 - 2010-03-21 Zawory były otwarte robi się to z płyty sterującej programowo. Ciśnienie w całym układzie miało 40 bar. Sprawdziłem połączenia skręcane, spawy przy trójnikach i agregat. Daikin VRV niskie ciśnienie - tommatiz - 2010-03-21 Witam. Miałem podobny problem na VRF Toshiba i azot i próżnia trzymała ale po dwóch tygodniach gaz uciekał. Jedyna rzecz która mi pokazała nieszczelność to kontrast do układu i napełnienie do odpowiedniej ilość czynnika. Pojechałem po 1.5 tygodnia lampa UV okulary 15 minut szukania i znalazłem wyciek. To jest ostateczność i nie ma siły abyś w ten sposób nie znalazł wycieku. Dodam że azot i próżnia tylko nas informują że jest nieszczelność a kontrast (barwnik) pokazuje nam miejsce wycieku i tym on przoduje chyba że dziura jak lej po bombie to wtedy azot będzie syczał.
Daikin VRV niskie ciśnienie - byniom - 2010-03-21 Nie wspominałem o kontraście dlatego że wielu dystrybutorów zabrania uzywania go jeżeli sprzet jest na gwarancji. Daikin VRV niskie ciśnienie - Remik - 2010-03-21 yorka0 napisał(a):Problem polega na tym że przy napełnianiu ręcznym bo taka jest tylko możliwość układ nie może zrobić niskiego ciśnienia czyli 3bar oscyluje w granicach 7bar i nic. Serwis polegał na wykryciu rzekomej nieszczelności, ubytek 10kg czynnika miesięcznie(r410) przy próbie szczelności24h ciśnienie 40bar(azot) nic nie wykryłem. Macie jakieś pomysły?Nie bardzo rozumiem. Problem masz z nieszczelnością czy z ciśnieniem? Z opisu wynika, że masz 7 bar a chciałbyś mić 3 bary. Jeżeli masz 7 bar to ciśnienie jest ok Daikin VRV niskie ciśnienie - klimatyzacjapolska - 2010-03-21 Spezarka inwerterowa stara sie utrzymac ciśnienie, jeśli jest choć 2 kg freonu to ciśnienie na manometrach będzie 7 BAR, za nic nie zejdzie ci do 3 BAR, swoją drogą po co ci 3 BARy przy R410, to odparowanie -40C. klimatyzacja VRV to inteligentna bestia. Jeśli sprawdzałeś azotem przy wyłączonym napięciu na j. wewnętrzych, to zamknęły sie automatycznie zawory elektromagnetyczne w parownikach, jeśli będzie dziura w parowniku to po podaniu napięcia otworzy sie zawór i wyciek znów sie pojawi. Daikin VRV niskie ciśnienie - yorka0 - 2010-03-21 "klimatyzacjapolska" okazało się że na próżni wpuściłem za mało czynnika ok 1,5kg dlatego przy napełnianiu ręcznym nie mogła zrobić sobie niskiego ok 3-5bar bo takie jest zalecane przy napełnianiu. Wykonałem test wtedy przy 3barach i odparowaniu -18 dolałem ok 3kg czynnika po tym zabiegu cała reszta poszła już z ręcznego dopełniania. Co do nieszczelności to urządzenia były "online" z agregatu komenda na otwarcie wszystkich zaworów 40barów w układzie i nic. A kontrast to za zgodą właściciela w przyszły weekend bo jutro ludzie wracają do pracy i system ma chodzić tak czy siak. Daikin VRV niskie ciśnienie - klimatyzacjapolska - 2010-03-21 Mógł puścić któryś z lutów w j. zewnętrznej, jak sie domyslam próbę robiłeś przy zamkniętych zaworach do skraplacza. Ludzie często zapominaja ze zawory w j.wewnętrzych zamykaja sie po zaniku napięcia, dlatego pytałem o tą możliwość. być może kontrast pokaże wyciek. A czy sprawdzałeś ciśnienie azotem przy założonych na stałe manometrach, bo może okazać sie że to zaworek serwisowy
Daikin VRV niskie ciśnienie - Shitashii - 2010-03-21 A mi się wydaje, że yorka0 pierwszy raz spotkał się z VRV, bo z jego opisu nic nie wynika. Po pierwsze to przed dodaniem czynnika trzeba przeliczyć ile go trzeba w danym układzie. A 1,5kg na VRV daikina nie zrobiłoby wrażenia (zakładam, że układ obsługuje więcej niż dwie j.w. : ). Czuję, że zaraz będziesz miał w układzie tyle samo freonu co i azotu. |