![]() |
|
Ekonomizer - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Ekonomizer (/showthread.php?tid=3272) |
Ekonomizer - crocens - 2010-03-26 Witam serdecznie. Zastanowiło mnie ostatnio urządzenie zwane ekonomizerem. Urządzenie to wykorzystuje chłód rozprężonego czynnika chłodniczego do dochłodzenia cieczy za skraplaczem. Moje pytanie brzmi 1. Czy ktoś miał z tym do czynienia? 2. Czy znacie jakąś literaturę dotyczącą tych urządzeń? 3. Jak duży wpływ na wydajność układu ma dochłodzenie cieczy? Pozdrawiam, Marcin Ekonomizer - barbie - 2010-03-26 polutuj ze sobą 2 rury na długości metra -takie rozwiązanie jest często stosowane w meblach chłodniczych . Ekonomizer - R-40 - 2010-03-26 barbie napisał(a):polutuj ze sobą 2 rury na długości metra -takie rozwiązanie jest często stosowane w meblach chłodniczych .Jak sama nazwa wskazuje to jest ekonomiczne.Po polsku nazywa się dochładzacz cieczy.Barbie w 1 przypadku może to być 2 metry a w 2 200..Ty widziałeś tylko dochładzacz regału chłodniczego Linde.Jak masz za mały agregat to zastosowanie tego rozwiązania to samobójstwo pod względem przegrzania par czynnnika i uszkodzenia płyt zaworowych. j Ekonomizer - Bogdan_New_Jersey - 2010-03-27 Jezeli chcesz dochlodzic (Subcooling) to uważaj zebys nie przechlodzil http://forum.info-klimatyzacja.pl/index.php?showtopic=253&pid=930&st=0&#entry930 Ekonomizer - crocens - 2010-03-27 R-40 napisał(a):Jak masz za mały agregat to zastosowanie tego rozwiązania to samobójstwo pod względem przegrzania par czynnnika i uszkodzenia płyt zaworowych.Dobrze, ale powiedzmy, że mam wodę z chillera w którym jest apas mocy. Czy wykorzystanie wody lodowej do przechłodzenia czynnika da jakieś wymierne korzyści w eksploatacji urządzenia? Ekonomizer - R-40 - 2010-03-27 crocens napisał(a):Jak najbardziej taki układ z zapasu wody lodoweej możesz wykorzystać.Ale potrzebujesz do tego kolejny wymiennik ciepła pomiędzy wodą lodową a linią czynnika chłodniczego za skraplaczem.Temat napewno do przedyskutowania z kumatym projektantem.Crocens życzę dalszego takiego rozumowania.R-40 napisał(a):Jak masz za mały agregat to zastosowanie tego rozwiązania to samobójstwo pod względem przegrzania par czynnnika i uszkodzenia płyt zaworowych.Dobrze, ale powiedzmy, że mam wodę z chillera w którym jest apas mocy. Czy wykorzystanie wody lodowej do przechłodzenia czynnika da jakieś wymierne korzyści w eksploatacji urządzenia? Ekonomizer - elektromechanik - 2010-03-28 Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej. Ekonomizer - crocens - 2010-03-28 elektromechanik napisał(a):Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej.Że takie rozwiązania są stosowane to wiem... interesuje mnie wpływ dochłodzenia na działanie systemu chłodniczego. I to bardziej w instalacja większych niż lodówka czy lada chłodnicza. Mam na myśli chłodnie i mroźnie, urządzenia po parę, parędziesiąt kW. Interesuje mnie czy zyski z przechłodzenia cieczy o np. 20K dają jakieś wymierne korzyści w późniejszych kosztach eksploatacji. Czy ktoś wie coś na ten temat pod tym kątem? Pozdrawiam, Marcin Ekonomizer - R-40 - 2010-03-29 crocens napisał(a):Jak najbardziej zaoszczedzasz na kilowatogodzinach.Ale zasada jest taka.Przynajmniej ja to stosowałem ,konsultacja z kumatym projektantem.Nie żadne programy.Przynajmniej darmowe.Jak kolega wyżej napisał i większość kolegów z forum to wie, taki układ stosjemy nietylko w lodówkach czy regałach chłodniczych.Tam wszystko jest obliczone.Co z tego że np. linię cieczy gdzie była zaprojektowana przez producenta w rurze ssawnej na 1,5 metra ty ją zamontujesz na odcinku ssawnym 3 m bo będziesz myślał że w upalne lato przed AZR ciecz będzie miała +15 stopni celcjusza przy temperaturze zew. + 47 na dachu. Ten manewr polega na tym aby pary czynnika dochładzające linię cieczy wpadając do sprężarki niemiały temperatury krytycznej dla danego czynnika,aby nieuszkodzić sprężarki-czynnika i oleju.Takie sztuczki to z dobrymi Magami.Czyli projektantamielektromechanik napisał(a):Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej.Że takie rozwiązania są stosowane to wiem... interesuje mnie wpływ dochłodzenia na działanie systemu chłodniczego. I to bardziej w instalacja większych niż lodówka czy lada chłodnicza. Mam na myśli chłodnie i mroźnie, urządzenia po parę, parędziesiąt kW. Interesuje mnie czy zyski z przechłodzenia cieczy o np. 20K dają jakieś wymierne korzyści w późniejszych kosztach eksploatacji. Czy ktoś wie coś na ten temat pod tym kątem? Ekonomizer - AS - 2010-03-30 Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko: 1) wtryskiwane na międzystopień sprężarki dwustopniowej 2) wtryskiwane na wirniki sprężarki śrubowej. Wy opisujecie wymiennik , który wykorzystuje dochłodzenie cieczy parami na ssaniu do sprężarki , ale z drugiej strony powoduje to zwiększenie przegrzania par czynnika przed sprężarką, a w efekcie końcowym wyższą temperaturę końca tłoczenia. Ekonomizer nie powoduje zwiększenie temperatury tłoczenie, ale jeszcze ją obniża. Miłego dnia. Ekonomizer - elektromechanik - 2010-03-30 AS napisał(a):Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko:Kol. bardzo mądrze prawisz ale kol. crocens zapytał o -cytat >Urządzenie to wykorzystuje chłód rozprężonego czynnika chłodniczego do dochłodzenia cieczy za skraplaczem < Czyli nie o ekonomizer w typu który kol. opisuje. Wygląda na to że to kol. nie doczytał pytania. Pozdrawiam Ekonomizer - AS - 2010-03-30 Jak Kolega sądzi gdzie jest montowany ekonomizer i co dochładza. Montowany jest pomiędzy zbiornikiem ciekłego czynnika a chłodnicą powietrza lub cieczy. Z jednej strony wtrysk czynnika na sprężarkę z drugiej dochłodzona ciecz na chłodnicę. Patrz sucha chłodnica międzystopniowa sprężarki dwustopniowej lub układy ekonomizera w sprężarkach śrubowych. Powodzenia Ekonomizer - freegass - 2010-03-30 to co teraz potocznie nazywa się ekonomizerem kiedyś było dochładzaczem cieczy/przegrzewaczem par: ![]() Zysk z dochłodzenia definiuje obszar q'o. Obecnie poprawę wydajności zyskuje się przez wtrysk ciekłego czynnika lub pary (EVI), ponieważ , jak wspomniano, obniża to temperaturę końca sprężania. Ekonomizer - R-40 - 2010-03-30 Typowy zamęt z powodu nazewnictwa.Piszmy po polsku i szanujmy swój język.Np. po co pisać expansion valve skoro można zawór rozpężny. Ekonomizer - R-40 - 2010-03-30 AS napisał(a):Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko:Wystarczyło napisać po polsku wymiennik regeneracyjny.Np.Stosowany kiedyś do maszyn do lodów.Woda ochładzała linię cieczy.Ludzie my sami się pozabijamy jak będziemy stosować języki techniczne angoli.DH 10 i14 Bez tak zwanych [ pisząc językiem młodych i pragnących błysnąć serwisantom ekonomizerom] bez wymiennika regeneracyjnego długo sobie niepochodziło. Miłego dnia i powrotu do polsko- języcznych nazw. Ekonomizer - R-40 - 2010-03-30 crocens napisał(a):Witam serdecznie.Właśnie? kto ten element instalacji wymiennika regeneracyjnego nazwał ekonomizerem i urządzeniem.To jest część instalacji chłodniczej. Ekonomizer - crocens - 2010-03-30 Witam ponownie. Przepraszam, jeżeli wprowadziłem zamęt z nazewnictwem. Chodziło mi o sam fakt dochładzania cieczy. W czasie dyskusji wyszło parę ciekawych pomysłów. Nigdy nie montowałem takich rzeczy, ale dodatkowa wiedza jest zawsze mile widziana, chociażby gdy trafię na serwis/naprawę maszyny z takim systemem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rysunki =) Pozdrawiam wszystkich serdecznie. PS. I cieszy mnie, że udało się podyskutować (prawie) bez żadnej kłótni =) Ekonomizer - R-40 - 2010-03-30 elektromechanik napisał(a):I tutaj z elektromechanikiem się zgadzam.Zle sformuowane pytanie.Bo w wymienniku regeneracyjnym niedochozi do rozprężania czynnika.AS napisał(a):Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko:Kol. bardzo mądrze prawisz ale kol. crocens zapytał o -cytat Wymiennikiem regeneracyjnym może być Wisła .Jak długa i szeroka. |