![]() |
|
Polskie Nazwy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Polskie Nazwy (/showthread.php?tid=3278) |
Polskie Nazwy - Bogdan_New_Jersey - 2010-03-28 Czy możecie mi podać polskie nazwy do tych części. numer 1 ![]() numer 2 ![]() numer 3 ![]() numer 4 ![]() numer 5
Polskie Nazwy - crocens - 2010-03-28 Jasne =) 1.Zawór rozprężny (dokładnie to termostatyczny zawór rozprężny) 2. 3. Filtr (w tym przypadku filtr osuszacz) 4. Wziernik (choć potocznie dużo ludzi mówi na to "oko" =) z tą dwójką to nie chcę Cię w błąd wprowadzać więc nie napiszę =) Pozdrawiam Polskie Nazwy - mg - 2010-03-28 2. rozdzielacz cieczy Polskie Nazwy - Shitashii - 2010-03-28 Nr 3 to filtr odwadniacz, bo osuszacz to element "pozbywający się" kropel cieczy z gazowego stanu czynnika. Ale jak się w sklepie powie filtr osuszacz to oczywiście będzie to sprawa jasna. Chodziło mi tylko o sprecyzowanie nazywy. ...Chociaż tak patrzę na fotkę to faktycznie tam jest napisane "dryer" a nie dehumidifer (czy jakoś tak), co w samej nazwie oznacza osuszacz. ... ale ja mam dylematy .... :/
Polskie Nazwy - barbie - 2010-03-28 1-termostatyczny zawór rozprężny z wyrównaniem ciśnienia . 5-wziernik z indykatorem wilgoci . 3-filtr odwadniacz 1 kierunkowy lutowany . Polskie Nazwy - barbie - 2010-03-28 nr 4 program antywirusowy blokuje tą stronę Polskie Nazwy - elektromechanik - 2010-03-28 4 Filtr ssawny siatkowy ( pisze nawet na nim po angielsku ) montowany przed sprężarką na przewodzie > dla dobra sprężarki < by nie dostawał się do niej jakiś syf z instalacji. Ma 2 zaworki serwisowe do podłączania manometrów do sprawdzenia czy nie dławi przepływu gazu ( w przypadku zatkania brudem siatek ). Reszta jak wyżej Polskie Nazwy - Bogdan_New_Jersey - 2010-03-28 Czy moze ktoś dac mi zdjecie kapilary - bo juz nie rozumiem która to czesc myslalem ze moze to zawor rozprezny (zdjecie numer 1) tak nazywacie lub te cienkie rury za rozdzielaczem (zdjecie numer 2) Polskie Nazwy - radekklimat - 2010-03-28 To na nr 2 zaznaczone strzałka to srubunek z dysza rozprezna a ponizej jest dopiero rozdzielacz Polskie Nazwy - elektromechanik - 2010-03-28 Kapilarą potocznie w chłodnictwie nazywa się cienką rurkę stosowaną w prostych i małych urządzeniach chłodniczych zamiast zaworu rozprężnego. > większość domowych lodówek, zamrażarek chłodziarek , czasem można spotkać w mniejszych i tańszych ladach chłodniczych, chłodniach do mleka ( u rolników )itp. Praktycznie tam gdzie nie jest potrzebna dokładna regulacja ciśnienia parowania a zależy na tańszym i niezawodnym rozwiązaniu. Polskie Nazwy - Bogdan_New_Jersey - 2010-03-28 dzieki panowie ja myslalem ze na zawór rozpręzny lub rozdzielacz z tym tłoczkiem mowicie kapilara Wszystkie nazwy są takie same jak w j.Angielskim Dzieki KOLEDZY Polskie Nazwy - Hłodny - 2010-03-30 Nr.4 to filtr ssawny do montażu po spaleniu uzwojeń zapobiega on ponownemu zakwaszeniu oleju ,i w zależności od czynnika i jego objętości po określonym czasie należy go wymienić lub zdemontować. Polskie Nazwy - R-40 - 2010-03-30 Hłodny napisał(a):Nr.4 to filtr ssawny do montażu po spaleniu uzwojeń zapobiega on ponownemu zakwaszeniu oleju ,i w zależności od czynnika i jego objętości po określonym czasie należy go wymienić lub zdemontować.Zdemontować czyli niewymieniać ? Polskie Nazwy - Hłodny - 2010-03-31 wymienić kiedy zmienia się różnica (czego ?) zdemontować kiedy układ jest (?). Kolega R-40 lubi takie zagadki co ?. |