![]() |
|
Multi Split - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Multi Split (/showthread.php?tid=3282) |
Multi Split - elnino81 - 2010-03-31 Witam, proszę o poradę (merytoryczne wyjasnienie) dot.doboru jednostki zewnetrznej do systemu split z dwiema jednostakmi wewnetrznymi. Moc urządzen wewnetrznych 3,5kW - chłodzenie 3,9kW - grzanie, jaki skraplacz i dlaczego dobrać...skraplacze są o mocach 5,1 ; 6,3 ; 8,4 ; 10,5 - na chłopski rozum coś co odbiera 3,5 x 2 = 7kW , jednak przegladajac prospekty producentow widze ze np kilka urzadzen o łącznej mocy np 11 kW jest podpiete pod jeden skraplacz 7kW. Z czego to wynika. dzieki z gory za wyczerpujaca odp. Multi Split - Shitashii - 2010-03-31 Wynika to z rachunku prawdopodobieństwa i jednoczesności zdarzeń. Odp.: 6,3 kW Multi Split - elnino81 - 2010-03-31 hmm ok, moze cos blizej? Przeciez w pewnych warunkach moze sie okazac jesli dobrze rozumiem ze ilosc odebranego ciepla bedzie przewyzszala mozliwosci jego odprowadzenia czy nie tak? Multi Split - Shitashii - 2010-03-31 the truth is out there Multi Split - Shitashii - 2010-03-31 A co Ty za urządzenia dobierasz? W katalogach jest jasno napisane co z czym wspolpracuje. Urzązenie nie aż takie głupie żeby sobie nie poradziło. Dam Ci taki przykład: w domu masz bezpiecznik np 32A , ale łączny prąd wszystkich twoich odbiorników to np 50A . Dlaczego bezpiecznik sie nie przepala/? Multi Split - byniom - 2010-03-31 Praktycznie na każdym szkoleniu obojętnie jakiego sprzetu omawiają ten temat dlaczego można podpiąć jednostki wewnętrzne większej mocy do jednostki zewętrznej mnijszej mocy. Multi Split - elnino81 - 2010-04-01 Hmm na szkoleniach omawiaja..elektrykiem nie jestem Shitashii a powaznie urządzenia LG lub Fujitsu i sa rzeczywiscie w katalogach wytyczne ale masz np napisane ze do danej jednostki mozesz 2 lub 3 zewnetrzne podlaczyc i ok ale do kolejnej tez mozesz 2 lub 3 albo 3 i z tych 3 co mam wybrac najtansze )) nie chce kierowac sie ceną. Chcialem sie dowiedziec w czym jest rzecz, ale zamiast odpowiedzi otrzymuje pytania ))
Multi Split - elnino81 - 2010-04-01 i jeszcze jedno...jesli to ma byc odp w stylu ze w katalogach deklaruja ze np z jednostka zewn wyciagnie 150% mocy to dzieki ale to mnie nie przekonuje. Chodzi o mat-fiz podstawe doboru urzadzenia. Nie prawdopodobienstwo. Bo zakladam ze trzy jednostki pracuja razem, a nie jedna na 90% druga na 80% itd tylko w przypadku gdy wszystkie trzy pracuja na maxa. Multi Split - byniom - 2010-04-01 Jest taka jednosta zewnętrzna w LG o symbolu MU4M25 i możesz do niej podpiąć 2 szt. po 3,5 kw co do tych 150% to bardziej producent zaleca 130% a to dlatego z epomeszczenia względem obciążenia nie są nigdy równe i pszybkośc schładzania tez w nich odbywa się różńie dlatego jedna jednostka powiedzmy wykożystuje 80% mocy a druga 100% ale patrżac na moc jednosteg względem symboli to będzie przewymiarowany a w rzeczywistości nie. Multi Split - elnino81 - 2010-04-01 zaskoczyłeś mnie byniom, MU4M25 to wiem ze mozna podpiąc bo ma moc 8,5kW, a dwa po 3,5kW mają mniejsza moc...mam przed soba katalog LG i tam pod jednostke o mocy 8,8kW sa podpiete 2x2,6kW + 2x3,5kW = 12,2 kW i to ma niby być 160% w max.konfiguracji.....nie wiem jak to obliczyli hehe natomiast nie w tym problem, a wtym ze Ty piszesz zeby wziac jednostke zewn. o mocy 8,5kW na jedn.wewn o łącznej mocy 7kW a pytanie brzmi jaka moge wziac mniejsza tzn 5,1 czy 6,3kW Multi Split - Shitashii - 2010-04-01 Weź 6,3kW. Tak jak byniom pisał - urządzenia nie są jednakowo obciążone. Oczywiście jest delikatny spadek ich mocy na początku równoczesnego załączenia, ale później one mogą pracować prawie naprzemiennie, więc agregat będzie miał zapas. 150% - marketing swoje a praktycy swoje. Taki świat. PZDR |