![]() |
|
jak uzupełniać układ - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: jak uzupełniać układ (/showthread.php?tid=3286) |
jak uzupełniać układ - mn27 - 2010-03-31 witam mam pytanie jak najlepiej uzupełniać czynnik i olej do układu klimatyzacji Nie posiadam maszyny do obsługi klimy bo zajmuje sie raczej chłodnictwem ale mam wszystkie urządzenia niezbędne do urządzen chłodniczych. Mam zamiar trochę zająć sie też klimą samochodową Czy za każdy razem muszę wszystko wyciągać i ważyc czy wystarczy próbować uzupełniać gaz oczywiście jeśli jest mało czynnika. Ile oleju powinienem dodać jeżeli klima była pusta czyli np.wchodzi 500 g czynnika jak uzupełniać układ - mg - 2010-03-31 Najlepiej usuwać gaz z układu i napełniać na wagę. Oleju powinieneś dodać tyle ile usunąłeś podczas odzysku plus minimalna ilość ,,dla spokojności" (10ml). Po usunięciu nieszczelności powinieneś oszacować ile oleju ubyło w układzie i tyle dodać. Nigdy nie ,,dobijaj" bo stracisz renomę!. jak uzupełniać układ - R-40 - 2010-03-31 Mg myślałem że jesteś fachowcem.Nieszczelnośc po stronie niskego kwalifikuję się wyłącznie do wymiany oleju a nie do uzupełnienia. U siebie prywatnie bym wypłukał SD. jak uzupełniać układ - mg - 2010-03-31 Widać że w klimie samochodowej jesteś słabiutki, płucz sobie nawet ND. jak uzupełniać układ - mg - 2010-03-31 R-40 napisał(a):Mg myślałem że jesteś fachowcem.Nieszczelnośc po stronie niskego kwalifikuję się wyłącznie do wymiany oleju a nie do uzupełnienia. U siebie prywatnie bym wypłukał SD.Nieszczelność po stronie tłocznej do czego się kwalifikuje? jak uzupełniać układ - mn27 - 2010-04-03 chodzi o to ze nie mam maszyny (automatu)do obsługi tylko posiadam stacje odzysku gazu i do napełniania która nie poasiada separatora oleju a wiec odssysa sam gaz. I jak myślicie spowrotem tym samym gazem nabijać ? jak uzupełniać układ - mn27 - 2010-04-09 chciałem przypomnieć mój wątek no i jak z tym napełnianiem i olejem, napełniać tym samym gazem co odessałem i jak było mało uzupełnić czystym czynnikiem czy lepiej by było gromadzić gaz z odsysania i wykorzystać go jak uzbieram parę kilo. jak uzupełniać układ - R-40 - 2010-04-09 No cóż mg faktycznie widać skoro niewziąłłeś pod uwagę że lepiej troszeczkę mniej oleju jak zadużo.Nominalną wartość dodajemy po płukaniu instalacji gdzie mamy pewność że na ściankach niepozostało nic oleju.Jeżeli uzupełniam co robię niefachowo to od nominalnej zawartości odejmuję 15 procent które przypuszczan że zostało w układzie jak uzupełniać układ - mirek28121979 - 2010-04-29 witam!jestem początkujący w sprawach klimy a obecnie mieszkam w irlandii i pytalem po warsztatach o uzupelnienie czynnika chlodzącego to,albo nie maja albo wysylaja do sklepu po butlę uzupelniającą z zaworem która kosztuje okolo 60 euro.chcialem sie dowiedzieć czy mogę to zrobić sam?znalazlem przez internet czynnik R134a i Szybkozłącze z manometrem http://www. mcspshop.pl/category.php?id_category=5 .pomożecie?!U mnie w aucie wszystko dziala poprawnie tylko slabo chlodzi bo dawno nie bylo napelniane toyota avensis 2001r. Chcialbym wiedziec czy uzupelniajac gaz auto ma byc odpalone?czy nie?czy uzupelniamy gaz ukladu wysokiego czy niskiego cisnienia bo sa dwa zawory? Może znacie jakeś lepsze strony internetowe gdzie móglbym kupić ten czynnik? jak uzupełniać układ - mn27 - 2010-04-29 moja rada to taka ;kup sobie jednorazówke 1 kg gazu r134a i na uzupełnienie wystarczy ci jedna złączka na strone ssącą czyli niebieska ja nawet bym nie kupywał manometrów tylko szybkozłączke i najkótszy przewód i sam uzupełnisz sobie. Fakt ze to bedzie nieprofesjonalnie ale jak wszystko jest w porządku z klima to powinno ci sie udać w razie co masz moj nr 506523448 jak uzupełniać układ - Shitashii - 2010-04-29 A wiesz ile ma dodać? 100g czy może 400g? Co za różnica. Ale jedno jest pocieszające - jest dla nas robota w Irlandii
jak uzupełniać układ - Tadeusz4321 - 2010-04-29 Taka butelka 1 kg moze starczyć nawet na takie 3 toyotki bo jak pamietam do do układu wchodzi chyba 720 g. jak uzupełniać układ - Tadeusz4321 - 2010-04-29 mn27 napisał(a):witam mam pytanie jak najlepiej uzupełniać czynnik i olej do układu klimatyzacjiJeżeli ubyło czynnika iles tam gram w sposób naturalny podczas eksploatacji a nie z przyczyn np uszkodzenia zawsze dodaje 3 % oleju w stosunku do brakujacego czynnika .Np brak 300 g czynnika to do tej ilosci dodaje 10 g oleju.Musisz zawsze wyciagnąć czynnik aby wiedziec ile brakuje go w układzie.Jak to zmierzysz -to zalezy jaki masz sprzęt.Nigdy nie dobijaj bo DOBIJESZ KLIME jak uzupełniać układ - Alpak - 2010-04-30 Tadeusz4321 napisał(a):Jeżeli ubyło czynnika iles tam gram w sposób naturalny podczas eksploatacji a nie z przyczyn np uszkodzeniaCiekawa teoria, rozwiniesz ja ?
jak uzupełniać układ - awax - 2010-04-30 Też się zastanawiam jak to w sposób NATURALNY ubywa np.300 gram czynnika.???? Owszem sa normy podawane przez producentów o dopuszczalnej ilości ubytku czynnika w ciągu roku.Dotyczy to głównie uszczelnienia czołowego sprężarki.Żaden z producentów nie podaje więcej niż 10%rocznie. W trakcie prac nad przepisami Krajowymi Ministerstwo miało problem z określeniem tych granic w Polsce,a jest to o tyle istotne gdyż przy większym ubytku jest bezwzględny zakaz napełniania przed usunięciem nieszczelności. jak uzupełniać układ - R-40 - 2010-04-30 Tadeusz4321 napisał(a):Zgadza się ale na wycieku po stronie tłoczej .Przy wycieku na lini ssacej wolał bym wymienić odwadniacz a nie dodawać olej.Przy 10-siątym serwisie spreżarka padnie z nadmiaru oleju w toku myślenia szanownego kolegi.A skąd inny serwisant ma wiedzieć jakiego typu był poprzedni wyciek?? Przyjeżdza klient i mówi że ma kolejny wyciek a klima czasami mu działa czasami nie.To co robimy dodajemy oleju i czynnika z maszynki.Maszynka do napełniania niemyśli tylko przelicza.Maszyna do napełniania bez odpowiedniej obsługi nic nie znaczy.mn27 napisał(a):witam mam pytanie jak najlepiej uzupełniać czynnik i olej do układu klimatyzacjiJeżeli ubyło czynnika iles tam gram w sposób naturalny podczas eksploatacji a nie z przyczyn np uszkodzenia zawsze dodaje 3 % oleju w stosunku do brakujacego czynnika .Np brak 300 g czynnika to do tej ilosci dodaje 10 g oleju.Musisz zawsze wyciagnąć czynnik aby wiedziec ile brakuje go w układzie.Jak to zmierzysz -to zalezy jaki masz sprzęt.Nigdy nie dobijaj bo DOBIJESZ KLIME jak uzupełniać układ - LeewyG - 2010-05-01 Bardzo ciekawy wątek na temat oleju w klimatyzacji samochodowej Podzielam zdanie R-40 na temt maszynek do nabijania i uważam że jest to bardzo drogi kicz bo każdy kto choć trochę zna się na chłodnictwie powinien wiedzieć że nie ma możliwości odessania całego oleju z układu i żeby stwierdzić jego stan to trzeba go najpierw z niego usunąć a jedyną metodą jaką znam jest rozmontowanie części instalacji i przepłukanie jej odpowiednimi środkami po czym montujemy ją spowrotem i zalewamy odpowiednią ilością oleju. Dopiero wtedy można powiedzieć klientowi że w jego układzie klimatyzacji jest stan oleju. Niestety przy cenie takiej operacji klientów pozostałoby niewiele. Na koniec chciałem dodać że powinno się brać pod uwagę nie tylko nadmiar oleju ale również że może wystąpić jego niedobór. a żeby ustalić jaki nastąpił wyciek oleju po niszczelności powinno się wziąść pod uwagę: w którym miejscu instalacji nastąpiło rozszczelnienie, jakich jest rozmiarów i przedewszystkim temperatura (np. zima - lato) :-) i jakie ciśnienie panowało w układzie podczas ubytku czynnika (np. czy była załączona, czy wyłączona) Dlatego myślę że dalej powinniśmy lać go na oko wedle własnych obliczeń i oczywiście z umiarem, a jak się w końcu zacznie psuć to dla Nas lepiej bo będziemy mieli co naprawiać i na czym zarobiać :-) Pozdrawiam LeewyG jak uzupełniać układ - mirek28121979 - 2010-05-01 Shitashii napisał(a):A wiesz ile ma dodać? 100g czy może 400g? Co za różnica.moja rada to taka ;kup sobie jednorazówke 1 kg gazu r134a i na uzupełnienie wystarczy ci jedna złączka na strone ssącą czyli niebieska ja nawet bym nie kupywał manometrów tylko szybkozłączke i najkótszy przewód i sam uzupełnisz sobie. Fakt ze to bedzie nieprofesjonalnie ale jak wszystko jest w porządku z klima to powinno ci sie udać w razie co masz moj nr 506523448 tak kolega pisal zeby uzupelnic czynnik zaworem niskiego ciśnienia ale czy na odpalonym silniku?bo nie mam pojęcia? jak uzupełniać układ - Alpak - 2010-05-01 mirek28121979 napisał(a):Normalnie jaja... Idz stad...Shitashii napisał(a):A wiesz ile ma dodać? 100g czy może 400g? Co za różnica.moja rada to taka ;kup sobie jednorazówke 1 kg gazu r134a i na uzupełnienie wystarczy ci jedna złączka na strone ssącą czyli niebieska ja nawet bym nie kupywał manometrów tylko szybkozłączke i najkótszy przewód i sam uzupełnisz sobie. jak uzupełniać układ - mirek28121979 - 2010-05-01 Alpak napisał(a):wydaje mi sie że to forum jest po to żeby sobie pomagać a nie po to żeby sie tu rządzić i pisać komuś "idż stad"mirek28121979 napisał(a):Normalnie jaja... Idz stad...Shitashii napisał(a):A wiesz ile ma dodać? 100g czy może 400g? Co za różnica.moja rada to taka ;kup sobie jednorazówke 1 kg gazu r134a i na uzupełnienie wystarczy ci jedna złączka na strone ssącą czyli niebieska ja nawet bym nie kupywał manometrów tylko szybkozłączke i najkótszy przewód i sam uzupełnisz sobie. pomogleś mi koleś jak nie wiem co? napisać komuś jedno zdanie czy to takie trudne dla Was,wielu z Was się tym zajmuję na co dzień,więc to żaden problem jak uzupełniać układ - Tadeusz4321 - 2010-05-01 Moze zle sie wyraziłem pisząc NATURALNY.Jednak czynnki ubywa przez mikropory w złączach elastycznych,na łączeniach przewodów na sprężarce.Jezeli by nie ubywało to praca byłaby tylko przy układzie nieszczelnym.Oczywiście ,przy ubytku z powodu nieszczelnosci gdzie nie ma wogóle czynnika takiej metody nie stosuję .90 % klientów przyjezdża jak już cos sie dzieje nie tak z klimą. jak uzupełniać układ - Tadeusz4321 - 2010-05-01 awax napisał(a):Też się zastanawiam jak to w sposób NATURALNY ubywa np.300 gram czynnika.????Masz rację .Zadając pytanie właścicielowi pojazdu kiedy ostatnio był na serwisie z klimatyzacja to zazwyczaj słysze odpowiedż że wogóle nie był lub kupił auto rok temu a kiedy była ostatnio robiona nie wiadomo.Więc 5 latek przy ilosci czynnika w układzie np 700 g masz 350 g braku. A nieszczelnosci brak. jak uzupełniać układ - zuku - 2010-05-01 Kolego mirek28121979 do klimy samochodowej nabija sie tyle gram czynnika ile producent podaje tolerancja jest bardzo mała. Nie wiesz ile brakuje moze 100g a moze 300g jak uzupełniać układ - Tadeusz4321 - 2010-05-01 Układ napełnia sie na wyłączonym silniku Przed napełnieniem musisz wykonać trzy podstawowe czynnosci a mianowicie 1.odessać czynnik z układu-pozwoli ci to na określenie ile brakuje w układzie do ilosci podanej przez producenta auta 2.oczyscic układ z wilgoci,ewentualnego powietrza i zanieczyszczeń 3.sprawdzic szczelnośc układu. Dopiero wtedy możesz załadować czynnik w ilosci wskazanej przez producenta jak uzupełniać układ - mirek28121979 - 2010-05-02 Tadeusz4321 napisał(a):Układ napełnia sie na wyłączonym silnikudziękuję za pelną odpowiedź |