Forum Klimatyzacja
Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI (/showthread.php?tid=3347)

Strony: 1 2

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - wojtek_gtx - 2010-04-16

Mam problem z klimatyzacja w moim Fordzie Galaxy MK1 1999r 1.9TDI .
Polega to na tym że zaraz po nabiciu (950g) klima jednostrefowa , klimatyzacja działa przez ok 20 sekund, w tej chwili ciśnienia na maszynie do serwisu tej klimy wyglądają LP 2,2 bar (3st celcjusza), HP 10Bar (40 stopni celcjusza), po tym czasie cisnienie LP zaczyna rosnąć do wartości ok. 5 bar (temp 18stopni celcjusza ), ciśnienie hp pozostaje bez zmian. i nic chłodem nie wieje.
dodam że układ był wielokrotnie nabijany, wymieniłem na nowe:
-osuszacz (hella)
-zawór rozprężny (hella)
Może jesteście mi w stanie pomóc.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - mg - 2010-04-16

Prawdopodobnie padł zawór regulacji wydajności, wewnątrz w sprężarce.

Oczywiście sprzęgło magnetoelektryczne na sprężarce masz sprawne???

mg napisał(a):Oczywiście sprzęgło magnetoelektryczne na sprężarce masz sprawne???
Chyba tak zależy o co pytasz - jak załączę klimatyzacje to zapina się sprzęgło i trzyma, nabija i nawet jak wzrośnie ciśnienie LP do tych 5Bar w układzie klimatyzacji to sprzęgło cały czas jest zapięte i pompuje .
Widać że kręci się wszystko z tą samą prędkością i nic nie upuszcza.

Czyli sprężarka do remontu.

pewien ... ?? bo to najdroższy element .
będę musiał poszukać w warszawie kogoś kto to dobrze zrobi (Warszawa-Wawer, Ząbki ) nie wiem czy to regenerować czy może kupić regenerowaną .

Jestem pewien, że opisane przez Ciebie objawy nieprawidłowej pracy świadczą o uszkodzeniu sprężarki.

potwierdzone że padnięty kompresor - jak się robi ciepły traci szczelność

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - gajdek419 - 2010-04-17

Jak to traci szczelność? Przecież masz czynnik w ukłądzie? To że spręzarka nie spręża pomimo obracania się nie świadczy o jej nieszczelnosci wewnetrznej.
Padł zawór regulujacy i pomimo obracającej się sprężarki to pracuje ona z wydajnością prawie zerową. Jeżeli zawór ten byłby sprawny to przy ciśnieniu na ssaniu 5 barów powinna sprężać.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - mt - 2010-04-17

Do wojtek nie traci szczelności, tylko zawór przestaje działać i ciśnienie ssania podnosi się do nominalnego, czyli tak jak w stanie spoczynku, co do naprawy to demontaż, wymiana zaworka, uszczelnienia kompresora, napełnienie itd.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - wojtek_gtx - 2010-05-02

Problemów ciąg dalszy :

Po podpięciu VAG-a w kanale Klimatyzacji żadnych błędów nie ma .
Zrobiłem Logi Vagiem do sprawdzenia wskazań z odczytów

Grupy: 001,002,003
http://vw-passat.pl/vaglog/1016

Grupy 001,002, 004 - tu przez pierwsze dwa Time Stampy była włączona na sterowniku ale kompresor się nie załączył ;-(.

http://vw-passat.pl/vaglog/1017

Wymieniłem kompresor na regenerowany i ...
Po samej wymianie było ok pojechałem do domku i spoko (cały czas na załączonej klimie ) ale dzisiaj zaczął się ciąg dalszy ... Na zimnym silniku klima się załączyła chłodziła i było fajnie ale jak pod czas jazdy przełączyłem na ECON lub wyłączę całkiem to już się nie chce załączyć , wcale aż do całkowitego wystudzenia auta .
Po kilku dniach już wcale kompresor się nie załącza (Wentylatory załączają się po każdym załączeniu klimy) .

Klima jest po wymianie kompresora (wyczyszczony układ) + nowy osuszacz + nowy zawór rozprężny, zostało nalane przez układ 130 g oleju ( do klim) i 950g czynnika chłodzącego .

Proszę o pomoc - już chyba wszystko wymieniłem, może za dużo tych płynów w układzie no naprawdę już nie wiem co zrobić .

Bardzo proszę o pomoc !!!!!!!!

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - gajdek419 - 2010-05-02

a może czynnik zapragnął opuścić układ przez jakąś nieszczelność? Sprawdzałeś szczelność po zmontowaniu układu?

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - wojtek_gtx - 2010-05-02

nie no jasne że sprawdzałem - było wszystko ok

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - mg - 2010-05-03

Sprawdź szczeline na sprzęgle sprężarki, może jest za duża.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - bodzio - 2010-05-03

Może najpierw napięcie.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - gajdek419 - 2010-05-03

Moim zdaniem trzeba sprawdzić czy jest czynnik w układzie a jeżeli okaże się, że jest to już pozostaje chyba kwestia sterowania/elektroniki.
Kompresor był regenerowany czy "regenerowany" bo sptokałem się ludźmi którzy pod pojęciem regenerowany rozumieją tylko umycie kompresora, bez wymiany uszczelnien czy łozysk. O tescie wydajnosciowym nie wspominajac.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - Tadeusz4321 - 2010-05-03

Gajdek masz racje.Te "regerowane" sprężarki niestety daja popalic.Lepsze sa juz ze szrotu z auta po wypadku.Jak dobrze sie żyje z włascicielem takiego składowiska to napewno wybierze dobrą.Wojtek a ta regenerowana sprężarka nie była czasem juz zalana olejem?Bo jak była i dolałeś 130 g to dałes równo do pieca.Opisz tez w jaki sposób wyczysciłes układ.

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - wojtek_gtx - 2010-05-03

bodzio napisał(a):Może najpierw napięcie.
Napięcie - gdzie, na wejściu na sprzęgło ?? czy na presostacie ??

Nie chcę się wtrącać ale Wojtek opisz dokładniej po kolei Twoje czynnosci

gajdek419 napisał(a):Moim zdaniem trzeba sprawdzić czy jest czynnik w układzie a jeżeli okaże się, że jest to już pozostaje chyba kwestia sterowania/elektroniki.
Kompresor był regenerowany czy "regenerowany" bo spotkałem się ludźmi którzy pod pojęciem regenerowany rozumieją tylko umycie kompresora, bez wymiany uszczelnień czy łożysk. O teście wydajnościowym nie wspominając.
Nie no REGENEROWANY - uszczelniacze, łożyska itp, oraz test sprawnościowy .
Robiłem to w Łomiankach pod warszawą w bardzo znanej firmie która regeneruje takie rzeczy

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - mt - 2010-05-03

Ja również i nadal twierdze że to wina zaworu wydajnościowego sprężarki, możliwe że pech bo wymieniałeś kompresor ale nie umiejętne dodanie całej ilości oleju potrafi zalać nowy zawór i po nim.Warto na to zwrócić uwagę.

Tadeusz4321 napisał(a):Nie chcę się wtrącać ale Wojtek opisz dokładniej po kolei Twoje czynnosci
więc tak :

Wymieniłem osuszacz + presostat (ale taki używany )
Potem wymiana zaworu rozprężnego - ktoś kazał , że niby miał być uszkodzony.

Pojechałem do KLIMA-TEAM i stwierdzono uszkodzenie sprężarki.

Zakupiłem regenerowaną w Łomiankach na Ul. Kolejowa 117a - pan powiedział że jest zalana 50g oleju .

Oddałem do firmy od klim na wymianę sprężarki i czyszczenie układu (1000 PLN) - ale powiedziano mi ze tamta nie byłą zatarta tylko jakiś zawór ciśnienia czy coś takiego ale wymienili i wyczyścili. Powiedziałem że jest 50 g oleju i pan nabił przez przewód 80g oliwy + 950g czynnika chłodzącego.

Było ok przy powrocie z serwisu .
Następnego dnia było ok - ale gdy wyłączyłem klimę i włączyłem ponownie już nie zaskoczyła ,po jakiś 4 godzinach wsiadłem do auta i chłodziło ale jak wyłączyłem i włączyłem już nie zaskoczyło ani razu .
Teraz jak odpalam auto (już się nie załącza kompresor wcale ) załączają się zawsze dwa wentylatory ,wyłączam klimę wentylatory wygasają .

Jak kupiłeś regenerowaną czy pojechałes do KLIMA_TEAM aby Ci założyli tą "NOWĄ"?Chyba nie. Pisał Ci mg sprawdz zawór regulacji wydajności w sprężarce na samym początku.Nie posłuchałeś.Kupiłes inną sprężarke.Teraz to, juz trudno cos doradzic.Najprawdopodobniej nieszczelność i brak czynnika w układzie

Tadeusz4321 napisał(a):Jak kupiłeś regenerowaną czy pojechałes do KLIMA_TEAM aby Ci założyli tą "NOWĄ"?Chyba nie. Pisał Ci mg sprawdz zawór regulacji wydajności w sprężarce na samym początku.Nie posłuchałeś.Kupiłes inną sprężarke.Teraz to, juz trudno cos doradzic.Najprawdopodobniej nieszczelność i brak czynnika w układzie
mt napisał(a):Ja również i nadal twierdze że to wina zaworu wydajnościowego sprężarki, możliwe że pech bo wymieniałeś kompresor ale nie umiejętne dodanie całej ilości oleju potrafi zalać nowy zawór i po nim.Warto na to zwrócić uwagę.
Jak sprawdzić zawór ?? no co mi innego pozostaje wszystko powymieniane a nie działa - tyle że wtedy się załączała sprężarka ale nie sprężała (nie chłodziło) a teraz się nie załącza kompresor !!

oleju jest podana dobra dawka ??
i czy patrzył ktoś może na te moje logi z VAG-a czy jakieś czujniki nie są zwalone ??

Klimatyzacja nie chłodzi Ford Galaxy 1999r. - 1.9TDI - R-40 - 2010-05-03

wojtek_gtx napisał(a):
Tadeusz4321 napisał(a):Jak kupiłeś regenerowaną czy pojechałes do KLIMA_TEAM aby Ci założyli tą "NOWĄ"?Chyba nie. Pisał Ci mg sprawdz zawór regulacji wydajności w sprężarce na samym początku.Nie posłuchałeś.Kupiłes inną sprężarke.Teraz to, juz trudno cos doradzic.Najprawdopodobniej nieszczelność i brak czynnika w układzie
mt napisał(a):Ja również i nadal twierdze że to wina zaworu wydajnościowego sprężarki, możliwe że pech bo wymieniałeś kompresor ale nie umiejętne dodanie całej ilości oleju potrafi zalać nowy zawór i po nim.Warto na to zwrócić uwagę.
Jak sprawdzić zawór ?? no co mi innego pozostaje wszystko powymieniane a nie działa - tyle że wtedy się załączała sprężarka ale nie sprężała (nie chłodziło) a teraz się nie załącza kompresor !!

oleju jest podana dobra dawka ??
i czy patrzył ktoś może na te moje logi z VAG-a czy jakieś czujniki nie są zwalone ??
Moim zdaniem ja wyżej sugerowane rozpierdzielona płyta sprężarki allbo zawór wydajnościowy.

R-40 napisał(a):Moim zdaniem ja wyżej sugerowane rozpierdzielona płyta sprężarki albo zawór wydajnościowy.
a ten zawór wydajnościowy to wewnątrz jest czy da się go jakoś bez demontowania kompresora zdemontować (sprawdzić)