Forum Klimatyzacja
Ustawienie temperatur czynnika - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Ustawienie temperatur czynnika (/showthread.php?tid=3366)

Ustawienie temperatur czynnika - Uczen - 2010-04-22

Witam,
Nie jestem ekspertem w sprawach chłodnictwa, nie zajmowałem się chłodnictwem ale w przyszłości kto wie!

Mam pytanie do ekspertów w tej dziedzinie:
Powiedzmy, że mamy schłodzić obiekt do -15*C. Czynnik R404. Jakie należy ustawić temperatury (a zarazem ciśnienia) czynnika chłodniczego??

Czy jest jakaś reguła w doborze tych ciśnień??

Ustawienie temperatur czynnika - popeye - 2010-04-22

najprosciej (nieprofesjonalnie ) : lada o temp. 0-4 stopnie odparowanie -15. mroznia -15 odparowanie -28 - -30 klima temperatura na wylocie z parownika 15 odparowanie 0 stopnie . do tego dochodzi superheat i supercool i jeszcze kilka drobiazgow Smile

Ustawienie temperatur czynnika - Uczen - 2010-04-22

A te drobiazgi??

Ustawienie temperatur czynnika - barbie - 2010-04-22

w ladzie wystarczy -10 ,w mroźni -25 ,w klimatyzacji plus 7 stopni celsjusza .

Ustawienie temperatur czynnika - mister - 2010-04-22

bzdury piszecie. jedna lada chodzi na odparowaniu -5 i jest dobrze (parownik z wentylatorem ) a inna chodzi na odparowaniu -20 i też jest dobrze (parownik bez wentylatora). jedna mroźnia chodzi na odparowaniu -25 a druga -40 i obie pracują prawidłowo,wiec nie można tego uogólnić .

Ustawienie temperatur czynnika - barbie - 2010-04-22

jeśli w ladzie brak wentylatorów powinno być -25 stopni .

Ustawienie temperatur czynnika - mg - 2010-04-22

Pierniczycie, wszędzie ustawiam temperaturę -40'C i jeszcze nigdy nie miałem reklamacji.

Ustawienie temperatur czynnika - Uczen - 2010-04-23

Nie mam klientów wiec nie muszę symulować. A pytanie wzięło się z czystej ciekawości tematu - po wizycie w warsztacie, który zajmuje się między innymi klimatyzacjami samochodowymi!

Ustawienie temperatur czynnika - crocens - 2010-04-24

popeye napisał(a):najprosciej (nieprofesjonalnie ) : lada o temp. 0-4 stopnie odparowanie -15. mroznia -15 odparowanie -28 - -30 klima temperatura na wylocie z parownika 15 odparowanie 0 stopnie . do tego dochodzi superheat i supercool i jeszcze kilka drobiazgow Smile
Jeżeli już chcesz używać angielskich nazw to rób to prawidłowo. SUPERheat i SUBcool, supercool to z goła inne pojęcie. Ale żyjemy w polsce i szkoda, że angielskie nazwy wypierają polskie, przegrzanie i dochłodzenie

Pozdrawiam, Marcin

Ustawienie temperatur czynnika - R-40 - 2010-04-24

crocens napisał(a):
popeye napisał(a):najprosciej (nieprofesjonalnie ) : lada o temp. 0-4 stopnie odparowanie -15. mroznia -15 odparowanie -28 - -30 klima temperatura na wylocie z parownika 15 odparowanie 0 stopnie . do tego dochodzi superheat i supercool i jeszcze kilka drobiazgow Smile
Jeżeli już chcesz używać angielskich nazw to rób to prawidłowo. SUPERheat i SUBcool, supercool to z goła inne pojęcie. Ale żyjemy w polsce i szkoda, że angielskie nazwy wypierają polskie, przegrzanie i dochłodzenie

Pozdrawiam, Marcin
I tytaj kolegę popieram.Co niektórzy nieznają znaczenia danej funkcji w języku polskim to na dodatek plują angielszczyzną

Ustawienie temperatur czynnika - chłodniarz - 2010-04-30

witam ! proszę o pomoc - sprawa dotyczy osuszaczy chłodniczych , na czynnik R- 134a i 404a - jak ustawić punkt rosy , by temp . osuszacza wahała się w temp. +3 i + 6 'C - będę wdzięczny za pomoc - dopiero zaczynam zabawę z osuszaczami ....

Ustawienie temperatur czynnika - szk6 - 2010-04-30

chyba mówisz o odzielaczu cieczy bo jak nie to nie wiem o co ci chodzi wogóle dziwnie sformułowane pytanie

Ustawienie temperatur czynnika - byniom - 2010-04-30

Koledze chyba chodzi o osuszacze powietrza które są montowane przy sprężarkach powietrza technicznego w firmach. Kiedyś miałem takie urzadzenie do przeglądu i obsługi i tam punkt rosy był ustawiony na +4 st

Ustawienie temperatur czynnika - chłodniarz - 2010-04-30

dokładnie tak Byniom - a swoją drogą , chłodnictwa tak zubożało , że nikt już nie wie co to punkt rosy? osuszacze? jak stawiałeś te + 4 ? czynnikem ?

Ustawienie temperatur czynnika - byniom - 2010-05-01

Zawiele to ci nie pomoge bo przy tym urzadzeniu nie grzebałem tak wiele ale był tam regulator i czujka była zamontowana w chłodnicy z tego co pamiętam natomiast fizycznie regulacji dokonywałem za pomoca takiego zaworu który przeżucał czynnik ze strony tłocznej na sawną tzw. bypas.

Ustawienie temperatur czynnika - chłodniarz - 2010-05-01

dziękuję , zawsze trochę pomoże ustawić temp.

Ustawienie temperatur czynnika - R-40 - 2010-05-04

chłodniarz napisał(a):witam ! proszę o pomoc - sprawa dotyczy osuszaczy chłodniczych , na czynnik R- 134a i 404a - jak ustawić punkt rosy , by temp . osuszacza wahała się w temp. +3 i + 6 'C - będę wdzięczny za pomoc - dopiero zaczynam zabawę z osuszaczami ....
Czyli ominołeś szkołę podstawową i trafiłeś na studia.

Ustawienie temperatur czynnika - barbie - 2010-05-04

nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie chłodniarza .nie słuchaj R40 bo on zna się najlepiej na wszystkim to lekarstwo na wszystkie choroby nie istnieje .10 % wypowiedzi R40 trzyma się kupy,reszta to bełkot .

Ustawienie temperatur czynnika - R-40 - 2010-05-04

barbie napisał(a):nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie chłodniarza .nie słuchaj R40 bo on zna się najlepiej na wszystkim to lekarstwo na wszystkie choroby nie istnieje .10 % wypowiedzi R40 trzyma się kupy,reszta to bełkot .
A przegrzanie twojego mózgu barbie licząc od lewej półkuli do prawej wynosi 40K.Zakładając że posiadasz przenośny dochładzacz krwinek.Jak nie to płytkki zaworowe poszły od wzrostu temperatury na głowicy z powodu przegrzania.Tak myślę ale filtr odkwaszacz?E -tam szkoda pieniędzy.Intelektualny złom to zawsze złom.Chociaż zastanawiam się czy szrederka ci niewkomponować w zjebutany umysł celem utylizacji zawartości.