![]() |
|
Ustawienie temperatur czynnika - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Ustawienie temperatur czynnika (/showthread.php?tid=3366) |
Ustawienie temperatur czynnika - Uczen - 2010-04-22 Witam, Nie jestem ekspertem w sprawach chłodnictwa, nie zajmowałem się chłodnictwem ale w przyszłości kto wie! Mam pytanie do ekspertów w tej dziedzinie: Powiedzmy, że mamy schłodzić obiekt do -15*C. Czynnik R404. Jakie należy ustawić temperatury (a zarazem ciśnienia) czynnika chłodniczego?? Czy jest jakaś reguła w doborze tych ciśnień?? Ustawienie temperatur czynnika - popeye - 2010-04-22 najprosciej (nieprofesjonalnie ) : lada o temp. 0-4 stopnie odparowanie -15. mroznia -15 odparowanie -28 - -30 klima temperatura na wylocie z parownika 15 odparowanie 0 stopnie . do tego dochodzi superheat i supercool i jeszcze kilka drobiazgow
Ustawienie temperatur czynnika - Uczen - 2010-04-22 A te drobiazgi?? Ustawienie temperatur czynnika - barbie - 2010-04-22 w ladzie wystarczy -10 ,w mroźni -25 ,w klimatyzacji plus 7 stopni celsjusza . Ustawienie temperatur czynnika - mister - 2010-04-22 bzdury piszecie. jedna lada chodzi na odparowaniu -5 i jest dobrze (parownik z wentylatorem ) a inna chodzi na odparowaniu -20 i też jest dobrze (parownik bez wentylatora). jedna mroźnia chodzi na odparowaniu -25 a druga -40 i obie pracują prawidłowo,wiec nie można tego uogólnić . Ustawienie temperatur czynnika - barbie - 2010-04-22 jeśli w ladzie brak wentylatorów powinno być -25 stopni . Ustawienie temperatur czynnika - mg - 2010-04-22 Pierniczycie, wszędzie ustawiam temperaturę -40'C i jeszcze nigdy nie miałem reklamacji. Ustawienie temperatur czynnika - Uczen - 2010-04-23 Nie mam klientów wiec nie muszę symulować. A pytanie wzięło się z czystej ciekawości tematu - po wizycie w warsztacie, który zajmuje się między innymi klimatyzacjami samochodowymi! Ustawienie temperatur czynnika - crocens - 2010-04-24 popeye napisał(a):najprosciej (nieprofesjonalnie ) : lada o temp. 0-4 stopnie odparowanie -15. mroznia -15 odparowanie -28 - -30 klima temperatura na wylocie z parownika 15 odparowanie 0 stopnie . do tego dochodzi superheat i supercool i jeszcze kilka drobiazgowJeżeli już chcesz używać angielskich nazw to rób to prawidłowo. SUPERheat i SUBcool, supercool to z goła inne pojęcie. Ale żyjemy w polsce i szkoda, że angielskie nazwy wypierają polskie, przegrzanie i dochłodzenie Pozdrawiam, Marcin Ustawienie temperatur czynnika - R-40 - 2010-04-24 crocens napisał(a):I tytaj kolegę popieram.Co niektórzy nieznają znaczenia danej funkcji w języku polskim to na dodatek plują angielszczyznąpopeye napisał(a):najprosciej (nieprofesjonalnie ) : lada o temp. 0-4 stopnie odparowanie -15. mroznia -15 odparowanie -28 - -30 klima temperatura na wylocie z parownika 15 odparowanie 0 stopnie . do tego dochodzi superheat i supercool i jeszcze kilka drobiazgowJeżeli już chcesz używać angielskich nazw to rób to prawidłowo. SUPERheat i SUBcool, supercool to z goła inne pojęcie. Ale żyjemy w polsce i szkoda, że angielskie nazwy wypierają polskie, przegrzanie i dochłodzenie Ustawienie temperatur czynnika - chłodniarz - 2010-04-30 witam ! proszę o pomoc - sprawa dotyczy osuszaczy chłodniczych , na czynnik R- 134a i 404a - jak ustawić punkt rosy , by temp . osuszacza wahała się w temp. +3 i + 6 'C - będę wdzięczny za pomoc - dopiero zaczynam zabawę z osuszaczami .... Ustawienie temperatur czynnika - szk6 - 2010-04-30 chyba mówisz o odzielaczu cieczy bo jak nie to nie wiem o co ci chodzi wogóle dziwnie sformułowane pytanie Ustawienie temperatur czynnika - byniom - 2010-04-30 Koledze chyba chodzi o osuszacze powietrza które są montowane przy sprężarkach powietrza technicznego w firmach. Kiedyś miałem takie urzadzenie do przeglądu i obsługi i tam punkt rosy był ustawiony na +4 st Ustawienie temperatur czynnika - chłodniarz - 2010-04-30 dokładnie tak Byniom - a swoją drogą , chłodnictwa tak zubożało , że nikt już nie wie co to punkt rosy? osuszacze? jak stawiałeś te + 4 ? czynnikem ? Ustawienie temperatur czynnika - byniom - 2010-05-01 Zawiele to ci nie pomoge bo przy tym urzadzeniu nie grzebałem tak wiele ale był tam regulator i czujka była zamontowana w chłodnicy z tego co pamiętam natomiast fizycznie regulacji dokonywałem za pomoca takiego zaworu który przeżucał czynnik ze strony tłocznej na sawną tzw. bypas. Ustawienie temperatur czynnika - chłodniarz - 2010-05-01 dziękuję , zawsze trochę pomoże ustawić temp. Ustawienie temperatur czynnika - R-40 - 2010-05-04 chłodniarz napisał(a):witam ! proszę o pomoc - sprawa dotyczy osuszaczy chłodniczych , na czynnik R- 134a i 404a - jak ustawić punkt rosy , by temp . osuszacza wahała się w temp. +3 i + 6 'C - będę wdzięczny za pomoc - dopiero zaczynam zabawę z osuszaczami ....Czyli ominołeś szkołę podstawową i trafiłeś na studia. Ustawienie temperatur czynnika - barbie - 2010-05-04 nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie chłodniarza .nie słuchaj R40 bo on zna się najlepiej na wszystkim to lekarstwo na wszystkie choroby nie istnieje .10 % wypowiedzi R40 trzyma się kupy,reszta to bełkot . Ustawienie temperatur czynnika - R-40 - 2010-05-04 barbie napisał(a):nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie chłodniarza .nie słuchaj R40 bo on zna się najlepiej na wszystkim to lekarstwo na wszystkie choroby nie istnieje .10 % wypowiedzi R40 trzyma się kupy,reszta to bełkot .A przegrzanie twojego mózgu barbie licząc od lewej półkuli do prawej wynosi 40K.Zakładając że posiadasz przenośny dochładzacz krwinek.Jak nie to płytkki zaworowe poszły od wzrostu temperatury na głowicy z powodu przegrzania.Tak myślę ale filtr odkwaszacz?E -tam szkoda pieniędzy.Intelektualny złom to zawsze złom.Chociaż zastanawiam się czy szrederka ci niewkomponować w zjebutany umysł celem utylizacji zawartości. |