Forum Klimatyzacja
Mondeo II i dziwna nieszczelność - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Mondeo II i dziwna nieszczelność (/showthread.php?tid=3376)

Mondeo II i dziwna nieszczelność - bodzio - 2010-04-23

Mondeo przyjechało z małą ilością czynnika (400g) po sprawdzeniu szczelności azotem (15bar 30min) trzyma, ale próżni w układzie nie da się wyciągnąć jak by duża nieszczelność była. Po godzinie pracy pompy zero efektu. No to znowu azot 20bar i 2 godziny trzyma, znowu próżnia i nic z tego jakby zawór zwrotny przepuszczał z zewnątrz do układu.
Może uszczelnienie czołowe kompresora (FS10) w jedną stronę puszczać?

Mondeo II i dziwna nieszczelność - mg - 2010-04-23

Częstym symptomem wypracowania uszczelnienia czołowego sprężarki jest właśnie takie zachowanie podczas próby szczelności. Może też być luźne(niedokręcone) złącze gdzie elementem uszczelniającym jest o-ring. Wink

Mondeo II i dziwna nieszczelność - bodzio - 2010-04-24

No właśnie ale to jest dziwne że na ciśnieniu trzyma i układ nie był pusty.

Mondeo II i dziwna nieszczelność - mg - 2010-04-24

Wiesz jak wygląda v-ring?, to uszczelnienie ma podobną budowe tylko że warga jest skierowana do osi.
Nadciśnienie panujące w sprężarce ma` dodatkowo dociskać wargi uszczelniacza do osi. Jeśli tworzywo uszczelniające
jest wypracowane, zachowuje się tak że przy nadciśnieniu warga uszczelniacza jest dociskana do wałka i trzyma szczelność, a w podciśnieniu siły działają w przeciwnym kierunku, przezwyciężają sprężystość uszkodzonego uszczelnienia i następuje wyciek.

Mondeo II i dziwna nieszczelność - bodzio - 2010-04-25

Zgadza się, ale jak zawsze przyszło mi wymieniać uszczelnienie wałka to puszczało w dwie strony.

Mondeo II i dziwna nieszczelność - R-40 - 2010-04-25

Popatrz czy ktoś niezastosował zaworu serwisowego Schredera i brak kapturka powoduje takie zamieszanie

Mondeo II i dziwna nieszczelność - kubaska - 2010-05-15

Witam też mi się to zdarzyło kilka razy w mondeo ale nie doszedłem co było przyczyna
jedyne logiczne wytłumaczenie jest takie że jakis element uszczelnienia działa jak zawór zwrotny.

Mondeo II i dziwna nieszczelność - Bock - 2010-05-16

obstawiam uszczelnienie czołowe sprężarki

Mondeo II i dziwna nieszczelność - mg - 2010-05-16

Przytrafiło mi się kilka razy, że szybkozłączka pod wpływem naprężań nie trzymała próżni. Ostatnio w maździe 6 gdzie zbiornik wyrównawczy układu chłodniczego silnika uniemożliwia przyłączenie złączki prostej LP.

Mondeo II i dziwna nieszczelność - PMC - 2010-06-16

Witam mam podobną sytuację tylko że u mnie jest tak nabijam 20bar azotu słychać jest syczenie ale w żaden sposób nie mogę ustalić źródła a dźwięk dochodzi ze sprężarki i w chwili obecnej ciągnę próżnie i nie może osiągnąć 0,9bara tylko stoi na 0,8 bar czy to może być ta nieszczelność czołowa sprężarki.