Forum Klimatyzacja
Dobor rurociagu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Dobor rurociagu (/showthread.php?tid=3386)

Strony: 1 2

Dobor rurociagu - zuku - 2010-04-26

Witam
Mam centrale wentylacyjna z chlodnica "freonowa" o mocy 29kw, agregat skraplajacy 26 kw, agregat jest wyzej jakies 3 metry laczna dlugosc instalacji 10m czynnik 407C dobieralem srednice rur dwoma programami i co do ssacej oba sugeruja fi 28 a tlaczna jeden 16mm drugi 18mm. Podpowiedzcie ktora wybrac. Moze macie jakies sprawdzone programy

Dobor rurociagu - byniom - 2010-04-27

JAkimi programami to dobierasz ?

Dobor rurociagu - zuku - 2010-04-27

Jednym programem umieszczonym na stronie ELEKTRONIKI S.A., a drugim DANFOSA DIR cal 1.19

Nikt z was nie dobiera srednic rur??

Dobor rurociagu - szk6 - 2010-04-27

jak korzystam często z programu na stronie elektroniki z dira nigdy nie korzystałem nie miałem nigdy problemów z przepływem ani z powrotem oleju
dlatego daj 18 a i nie wiem czy przypadkiem nie mylisz tłocznego z cieczowym

Masz racje chodzi mi o cieczowy - zle napisalem
dzieki za podpowiedz

Dobor rurociagu - zuku - 2010-04-28

zapomnialem dodac ze wyjscie cieczowe z agregatu jest 5/8
Jaka powinna byc predkosc cieczy dla takiego zestawu

Dobor rurociagu - R-40 - 2010-04-28

Sugeruj się średnicą przyłączeń przy agregacie.Np co ci da że przyłącze tłoczne będzie na zaworze kątowym fi -16 a ty dasz fi 18.Programy pomagają na etapie projektowania instalacji,A nigdy odwrotnie

Dobor rurociagu - mg - 2010-04-28

R-40 napisał(a):Sugeruj się średnicą przyłączeń przy agregacie.Np co ci da że przyłącze tłoczne będzie na zaworze kątowym fi -16 a ty dasz fi 18.Programy pomagają na etapie projektowania instalacji,A nigdy odwrotnie
A to niewiedziałem aby się sugerować średnicą przyłączy. To po kiego te programy, tabele? Big Grin

Dobor rurociagu - szk6 - 2010-04-28

przy agregacie masz zbliżone średnice do wydajności ale nie zawszwe są odpowiednie i jak dasz 18 do zaworu 16 to będziesz miał mniejsze spadki ciśnienia często się tak robi np dużo łuków armatury itp

Dobor rurociagu - zuku - 2010-04-28

a jak z prędkością cieczy ?? Program DIRcalc narzuca 1m/s program na stronie elektronika s.a. 0,66 m/s. Linie cieczową planuje zrobic miękką miedzią oczywiscie chlodnicza

Dobor rurociagu - R-40 - 2010-05-04

mg napisał(a):
R-40 napisał(a):Sugeruj się średnicą przyłączeń przy agregacie.Np co ci da że przyłącze tłoczne będzie na zaworze kątowym fi -16 a ty dasz fi 18.Programy pomagają na etapie projektowania instalacji,A nigdy odwrotnie
A to niewiedziałem aby się sugerować średnicą przyłączy. To po kiego te programy, tabele? Big Grin
mg nieobraż się ale co ci da puszczenie rurociągu na spręzarce która ma wyjście na zaworze kątowym 10 a ty dasz 12 Sumienie dla podwyższenia morale? Nie bo przepustowość tego zaworu ogranicza nam wydajność bez względu na przewymiarowany rurociąg.Strawiam zależność dania mniejszego przekroju rurociągu ssawnego celem zwiększenia przepływu par czynnika w zależności że sprężarka znajduje się w pip wyżej od parownika bądż chłodnicy.
Zapomniałem napisać dlaczego .......celem lepszego powrotu oleju do sprężarki z powodu zmniejszenia przekroju ssania i zwiększenia szybkości par zasysanych co skutkuje skutecznym powrotem oleju.Jako demagogja i r 12 podawałem przykłady chłopskiego zrozumienia tematu na odkurzaczach.Czym większa rura na ssaniu odkurzacza tym więkkszy problem z jej wciągnięciem przy tej samej wydajności odkurzacza i wagi i objętości papierka.

Dobor rurociagu - barbie - 2010-05-04

daj ssanie 35 a tłoczenie 18 .nie stosuj rury od odkurzacza w żadnym wypadku .

Dobor rurociagu - R-40 - 2010-05-04

barbie napisał(a):daj ssanie 35 a tłoczenie 18 .nie stosuj rury od odkurzacza w żadnym wypadku .
Najpierw pomyśl do tematu a póżniej pisz.Chłoodnictwo to nie żużel.

Dobor rurociagu - mg - 2010-05-04

R-40 napisał(a):
mg napisał(a):
mg nieobraż się ale co ci da puszczenie rurociągu na spręzarce która ma wyjście na zaworze kątowym 10 a ty dasz 12 Sumienie dla podwyższenia morale? Nie bo przepustowość tego zaworu ogranicza nam wydajność bez względu na przewymiarowany rurociąg.Strawiam zależność dania mniejszego przekroju rurociągu ssawnego celem zwiększenia przepływu par czynnika w zależności że sprężarka znajduje się w pip wyżej od parownika bądż chłodnicy.
Zapomniałem napisać dlaczego .......celem lepszego powrotu oleju do sprężarki z powodu zmniejszenia przekroju ssania i zwiększenia szybkości par zasysanych co skutkuje skutecznym powrotem oleju.Jako demagogja i r 12 podawałem przykłady chłopskiego zrozumienia tematu na odkurzaczach.Czym większa rura na ssaniu odkurzacza tym więkkszy problem z jej wciągnięciem przy tej samej wydajności odkurzacza i wagi i objętości papierka.
Czy jest coś takiego jak opory przepływu w rurociągu?, jaśli jest to jak można je zmniejszyć. Chyba że niejest to problem.
Przy większych odległościach oczywiście.

Dobor rurociagu - R-40 - 2010-05-05

Np. zastosowanie kolana fi 22 zamiast łuka fi 22 zwiększa opory przepływu i prędkości.

Dobor rurociagu - barbie - 2010-05-05

lepiej użyć giętarki .

Dobor rurociagu - R-40 - 2010-05-05

barbie napisał(a):lepiej użyć giętarki .
Przy srednicy Fi 52.Masz rację .

Dobor rurociagu - barbie - 2010-05-05

pisałeś o średnicy 22 .

Dobor rurociagu - R-40 - 2010-05-06

barbie napisał(a):pisałeś o średnicy 22 .
Pisalem o oporach a nie o srednicach.Zejdż na ziemię.Chalo tu centrala.

szk6 napisał(a):przy agregacie masz zbliżone średnice do wydajności ale nie zawszwe są odpowiednie i jak dasz 18 do zaworu 16 to będziesz miał mniejsze spadki ciśnienia często się tak robi np dużo łuków armatury itp
Najmądrzejsza wypowiedż w tym wątku. Ale barbi napisze dlaczego jesteś taki głupi skoro pisałeś wątki dla tego tematu.Co daje danie rurociągu fi 18 do przepływu zaworu fi 16.Bramki na autostradzie posiadają swoją przepustowość zależną od ilości bramek.Przed wjazdem na autostradę jedna bramka a za bramką milion pasów ruchu.Efekt.Mały ruch i wydajność autostrady przez pierdzieloną bramkę.Bramka= się zawór.W prostrzy sposób nieidzie tego wytłumaczyć.Młotka niezamierzam stosować .Bo poprostu go szkoda.Proponuję co niektórym pobawić się odkurzaczem i zaobserwować wnioski. szk6 czy aby nieodwrotnie?Moim zdaniem większe spadki.

Dobor rurociagu - barbie - 2010-05-06

lepiej używać nomogramów niż odkurzacza do obiczenia przekrojów rur chłodniczych .

Noo

Dobor rurociagu - szk6 - 2010-05-06

więc założenie 1000 kolan 90 stopni i 200 syfonów też nic nie zmieni

Dobor rurociagu - barbie - 2010-05-07

tabele to wszysto uwzględniają poprzez współczynniki poprawkowe .