Forum Klimatyzacja
Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka (/showthread.php?tid=3410)

Strony: 1 2

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Qba - 2010-05-02

Witam.
Osobiście montowałem i wszystko było o.k do czasu uruchomienia. Jednostka A bez problemu .Jednostka B sprężarka rusza ale bez wentylatora -oczywiście po chwili wyłącza ją termik bo presa pewnie nie ma. Sprawdzałem napięcia na zaciskach sterujących i tak: 1-0 wolt , 2(N)- 230 wolt !? , 3-0 wolt , 4-0 wolt ,5-PN
natomiast jednostka A : 1-230 wolt , 2(N)-0 wolt , 3-130 wolt, 4-230 wolt.5-PN
Na pewno nie pomyliłem przewodów więc co jest nie tak?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - barbie - 2010-05-02

gdzie kupiłeś taki dziwny model ? .

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Qba - 2010-05-02

Ten dziwny model zakupiła firma w ubiegłym roku po promocyjnej cenie - ja tylko ją montowałem. Dziwny nie dziwny - macie jakiegoś pomysła , bo w środę muszę coś z tym zrobić ?

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Alpak - 2010-05-02

Masz cos namieszane z przewodami na N nie moze byc 230V. Moze oznaczenia sa zle ponaklejane ?

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Shitashii - 2010-05-02

1 - L
2 - N / to zasilanie, oczywiste

3 - czy to wentylator? Jak dostaje 130V (?) to z jaką prędkością on pracuje? No chyba, że to "literówka" (cyfrówka Smile ? )

4 - Czy to zawór 4-drogowy?

Jednostkę A sprawdzałeś na chłodzeniu? Tu wygląda, że coś z przewodami nie gra. Jak nie ty pomyliłeś, to może fabrycznie .... Ludzie różnie pracują. (kac, imieniny, narodziny dziecka, przechodziła ładna pani....)
A ile masz wentylatorów w j.z. ? Aha i względem czego mierzyłeś te napięcia??

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - monterod2002 - 2010-05-03

O ile rzeczywiście przewody są dobrze połączone to jeszcze ja bym jeszcze sprawdził czy czasem nie rozpiął się elektozaworek na cieczowej z obiegu B( lub czy sterowanie do niego działa poprawnie ) . Bo jeżeli się on nie otwiera to blokuje freon sprężarka tłoczy dotąd aż ją termik wyłączy.
pozdrowionka

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Qba - 2010-05-03

Więc tak: jeden wentylator , jeżeli załączam jednostki A i B .to chłodzą A i B(wentylator zostaje załączony przez A więc korzysta na tym B) natomiast gdy zalączam tylko B wentylator nie zostaje załączony.
Przewody podłączyłem identycznie w A i B(sprawdziłem)
Napięcia porównałem na zaciskach j.wew. A i B i jest tak jak w pierwszym poście.
Czy napięcia sterujące płyną z j. wew do zew?Bo jeżeli tak to coś jest z jednostką wew. B .Ale co i jak tego szukać ? HELP!

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - tommatiz - 2010-05-03

Skoro wszystko chodzi prawidłowo w skraplaczu czyli sprężarka i wentylator a tylko "B" ma jakis problem to sprawdź czy wszystko jest podłączone do elektroniki jed. wew. Ale z tego co piszesz to w niej jest problem. Jeżeli masz dwa takie same parowniki to zamień elektronikii jeżeli po zamianie "B" będzie chodziło prawidłowo a w "A" będzie martwy wentylator to elektronika do wymiany
.Pzdr

A może szybciej będzie zamienić przewody nz zaciskach w j.zew.?
I jeżeli teraz B wystartuje z went. a jednostka A nie to pewne że płytka w j.wew ?

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - tommatiz - 2010-05-03

Nie. bo i rury chłodnicze musiałbyś zamienić Smile Jak byś zamienił przewody w zew. to jedna jednostka by się mroziła i zamarzała a druga by tylko chodzila jak zwykły wentylator ( przy jednym parowniku włączonym).

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - barbie - 2010-05-03

sprawdź czy masz odkręcone zawory

Zamieniaj elektroniki to kilka miunut roboty i wszystko będziesz wiedział.

Nie zrozumiałeś mnie. Agregat ma 2 sprężarki ale 1 went. Sprężarki startują w obu , ale tylko przy starcie jed. B wentylator nie startuje i po chwili wyłącza też sprężarkę.Więc mniemam że brak sygnału z j.wew.na wentylator. Więć jeżeli zamienię przewody sterujące w j.zew. z B do A sytuacja będzie identyczna ale przy starcie A .

Jeżeli urządzenie nie pokaże błędu to powinno wystartować ale tylko na chwile bo sprężarka bedzie tłoczyła gaz do jed,, która nie zostanie włączona ale wentylator powinien wystartować. Jeszcze jedna rzecz: czy to jest inverter czy on-off i ile masz elektronik w skraplaczu i czy w ogólę jakąś tam masz?

ON-OFF a w skraplaczu są dwie identyczne płytki. A chyba zdążę zobaczyć czy went.startuje zanim sprężarka się wyłączy.

Zasilanie przychodzi do skraplacza czy na parowniki?

Zasilanie przychodzi do skraplacza i do jednostek wewn.

UUUUU to dziwna sprawa i jakiś mocny wynalazek. Dziwi mnie to zasilanie ale kiedyś tak miałem w HAIER więc zdziwienie wykluczam Smile. Druga rzecz to dwie takie same elektroniki skraplacza. Może być winna elektroniki ze skraplacza i taj z parownika. Sprawdzisz to zamieniając sterowanie tak jak mówiłeś ale masz dodatkową kombinację czy to wada elektroniki skraplacza czy parownika. Skąd jesteś bo chętnie bym to zobaczył i pomógł??

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - bodzio - 2010-05-03

Nic tylko miernik w rękę i trzeba szukać przerwy. Jest o tyle ułatwienie że chodzi jednostka A i można sprawdzać na jej przykładzie.

Wyczytałem że to urządzenie ma tryb samo-diagnostyki więc jak masz możliwość to zadaj pytanie do przedstawiciela dystrybutora o kody błędu i ułatwisz sobie zadanie. Pzdr

Jestem z opolskiego a montaż był w Brzegu opolskim . Co do zasilania ( podobnie jak w multi MDV) agregat ma swoje ( na sprężarki) a parownik swoje (na wentylator i sterowanie stycznikami j.zewn.)
W ostateczności ( jeżeli to wymiana całej płytki) zmostkuję zasilanie sprężarki z wentylatorem.
Trudno mi jednak uwierzyć w wadę produkcyjną !?

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - barbie - 2010-05-03

może być przerwa w przewodzie zasilającym łączącym jednostki .

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - byniom - 2010-05-04

Pytanie czy ta jednostka B ma faktycznie zasilanie podane , bo może nie dochodzi skoro jest z innego miejśca niż jednostka zewnętrzna.?

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - Qba - 2010-05-04

Wszystko się wyjaśniło !! Nie dociśnięty był pin na płytce j.wew. Teraz O.K
Bardzo wam dziękuję za pomoc !

Sunico dual split-nie załącza wentylator jedna jednostka - tommatiz - 2010-05-04

Czyli tak jak pisałem w pierwszym poście abyś sprawdził czy wszystko jest podłączone do elektroniki Smile. W Carrierze Allegro miałem podobny problem z nówką sztuką bo raz działał z pilota a raz nie. Okazało się że wtyczka podczerwieni była nie do końca wpięta w elektronikę i to mnie utwierdziło że nowe nie znaczy 100% sprawne. Pzdr