Forum Klimatyzacja
Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS (/showthread.php?tid=3434)

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - rockybor - 2010-05-07

Miesiąc temu kupiłem autko.

Niestety po serwisie klimy (szczelność + nabicie ) nie załączyła się sprężarka - coś z elektryką. Wcześniej sprawdzałem na krótko wentylator oraz sprzęgiełko i chodziło.

Wyjąłem przekaźnik klimy i zwarłem na krótko efekt - KLIMA DZIAŁA

Więc jest problem ponieważ wychodzi na to, że klimatronik nie daje sygnału na przekaźnik.

Rozmawiałem ze fachowcami od BMW (tzn serwis+ sklep) to w całym swoim życiu spotkali się właśnie z walniętym klimatronikiem.
Pomierzyłem woltomierzem i faktycznie, czy mam włączoną śnieżynkę czy nie to napięcia się nie zmieniają więc przekaźnik nie wie, że ma się załączyć.

Byłem na oryg komp DIS

- stacja diag.DIS nie potrafiła odczytać czy klimatronik ma włączone nawiewy (góra, środek, dół) nie reagowała na zmianę i włączenia ustawień klimatronika

szefo obsługujący DIS twierdził aby podmienić panel klimatronika - z tym się trochę nie zgadzam pomimo, że DIS nie potrafił stwierdzić czy funkcje klimatronika są włączone to ja nie niego złego słowa nie mogę powiedzieć, wszystkie jego funkcje działają oprócz "śnieżynki".

Dzięki za pomoc

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - mg - 2010-05-07

Była robiona dezynfekcja?
Czyli przed sprawdzeniem szczelności i napełnieniem działała?

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - R-40 - 2010-05-07

mg napisał(a):Była robiona dezynfekcja?
Czyżby maszynka niewykryła braku dezynfekcjii.Ponoć wystarczy kupić takiego nabijacza.Polecicie koledzy z jakimi czujnikami glónów.

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - barbie - 2010-05-08

R40 kup Rometa z czujnikiem glutów .

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - rockybor - 2010-05-08

mg napisał(a):Była robiona dezynfekcja?
Co ma dezynfekcja do mojej przypadłości??

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - mg - 2010-05-08

Jeśli była robiona dezynfekcja to może został uszkodzony jakiś czujnik w mieszalniku powietrza.

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - rockybor - 2010-05-08

Nie było robionej żadnej dezynfekcji.

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - radekklimat - 2010-05-08

Sprawdz bezpieczniki F16 i F39
Ten pierwszy zasila cewke przekaznika sprezarki a ten drugi zabezpiecza cewke sprezarki.
Jakie sa cisnienia w układzie?

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - rockybor - 2010-05-09

Dawno sprawdzone Smile, ciśnienie odpowiednie aby dzialalo.

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - Bock - 2010-05-16

może presostat?

Klimatronik nie włacza sprężarki E36 2,5TDS - rockybor - 2010-05-23

Bock napisał(a):może presostat?

zwarłem na krótko wtyczkę presostatu i tylko słychać klikanie w przekaznikach biegów wentylatora a sprężarka się nie załącza.