![]() |
|
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a (/showthread.php?tid=3451) Strony:
1
2
|
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - Bock - 2010-05-13 Witam! Mam pytanie może ktoś się orientuje jaka może być wydajnośc pompki skroplin w kasetonowych klimach. Poprawiam po kimś instalacje i niestety odprowadzenie kondensatu jest tak zrobione że trzeba będzie je wykonać na nowo. Precyzując pytanie do ilu metrów w górę może seryjna pompka w kasecie wypchać wodę. Pozdrawiam. Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - monterod2002 - 2010-05-13 Z tego co pamiętam max 60cm pionowo do góry a potem tylko grawitacja . pozdrowionka Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - jacek 64 - 2010-05-14 W mojej praktyce z tymi modelami - w zależności od grubości rurki - od 60 do 100 cm . Można to samemu sprawdzić. Odkręcasz 4 narozne uchwyty. Zdejmujesz na dół styropianową tacę ociekową. Masz pompkę na wierzchu. Bierzesz naczynie z wodą - najlepiej obciętą w połowie butelkę plastykową po wodzie mineralnej. Podstawiasz pod pompkę aby zanużył się tzw grzebień. Palcem z boku podnosisz pływak. Pompka startuje . W miarę ubywania wody-ściskasz butelkę aby podnieść poziom wody - tak aby ciągle była zasysana. Wtedy możesz zobaczyć ile ci ubyło wody. Ważne jest to że po opuszczeniu pływaka pompka jeszcze troche pracuje- po jej wyłączeniu - woda wraca do naczynia. Jest to ten słup wody który nie dotarł do punktu( kolanka) z którego woda opada samoczynnie ze spadkiem dalej do odpływu. Przy grubej rurze odpływowej ilość wody powracającej z powrotem do naczynia może być na tyle duża , że sumaryczna wydajność pompki jest za mała. Dlatego też słup wody w cieńszej rurce daje lepszą skutecznosć pompki. Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - monterod2002 - 2010-05-14 Ja daje tyle centymetrów do góry ile metrów jest od klimy jest do spustu gdzie skropliny są odprowadzane z małym zapasem. Czyli jeżeli od klimy mam pokonać 10 metrów (np. nad sufitem podwieszanym ) to daje 10 cm. do góry przy klimie , a dalej grawitacyjnie przynajmniej ze spadkiem 1cm/m. Nie za dużo poco ma się pompka męczyć jak nie musi. ![]() Na wyjściu skroplin z tego co pamiętam rurkę 15mm i przy takiej rurce możesz dać max 0,6m do góry. pozdrowionka Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - Bock - 2010-05-14 Dziękuje za odpowiedzi. Wczoraj sprawdzałem pompki na 3 jednostki 2 nie dają rady tzn woda w pewnym momencie wraca do tacy i w końcu zgłasza się błąd. Po spuszczeniu korkiem wody z tacki jest oczywiście ok. Instalke odprowadzającą skropliny przetykałem kilka razy niby jest drożna ale woda nie przepływa. W poniedziałek będę z tym walczył. Na istniejącej instalacji jest za dużo "zawijasów" początkowo jest wąż a potem wpięty jest do gz 1/2". Jak rozetne troche sufitu spróbuje to troche skorygować jeśli się nie uda pociągne nowe gz z delikatnym spadem. Róznica poziomów wynosi jakiś 1metr z tym że instalacja cały czas idzie w góre a początkowo nawet w dół:/. Jeszcze raz dziękuje za pomoc pozdrawiam. Miłego wekendu
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - Shitashii - 2010-05-14 W ostatecznej ostateczności , jeśli za pierwszym pionem nie można puścić skroplin ze spadkiem grawitacyjnym, to może pomoże zawór zwrotny. Tuż za pompką, aby woda z odcinka pionowego nie zalewała tacki. Tylko nie wiem czy pompka będzie miała siłę go przepchnąć. Kiedyś mieliśmy zrobić coś takiego, ale udało się bez zwrotnego.
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - barbie - 2010-05-14 odpływ nie może prowadzić pod górę -objętość wody w rurze nie może być większa jak w tacy .sygnalizacja problem z wodą jest czasowa jeśli pompka skroplin pracuje dłużej niż 30 do 60 sekund (w zależności od fabryki ) klima wyłącza się i zapala się alarm . Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - byniom - 2010-05-14 Może trzeba zrobić odpowietrzenie bo się korek powietrzny robi. Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - tommatiz - 2010-05-14 Tu większość urządzeń kasetonowych z pompkami ze zbyt dużą wysokością nie dają sobie rady. W poziomie to jeszcze pójdzie ale do góry to okolice 1 metra to max. Z tego co pamiętam to urządzenia HAIER nie podnosiły w ogólę w pionie wody tylko w poziomie. Pzdr
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - mg - 2010-05-14 tommatiz napisał(a):Tu większość urządzeń kasetonowych z pompkami ze zbyt dużą wysokością nie dają sobie rady. W poziomie to jeszcze pójdzie ale do góry to okolice 1 metra to max. Z tego co pamiętam to urządzenia HAIER nie podnosiły w ogólę Też słyszałem że te haiery jakieś takie nieudane
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - barbie - 2010-05-14 tanie klimy montują chałupnicy -to powód późniejszych problemów .w keżdej instrukcji montażu kasety jest rysunek jak zrobić odprowadzenie wody .dzisiaj widziałem fotkę -ktoś zrobił na odprowadzenie skroplin do pisuaru--teraz Sanepid robi problemy . Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - mg - 2010-05-14 A spotkał się ktoś z Was z odprowadzeniem skroplin do zbiornika spłuczki? Wiecie ekologia, źródła odnawialne i te sprawy.
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - R-40 - 2010-05-14 zobacz tutaj piszą 8 metrów.Osobiście niesprawdzałem http://www.centroclima.pl/pompka-skroplin-mini-orange-pump/ Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - tommatiz - 2010-05-14 mg napisał(a):A spotkał się ktoś z Was z odprowadzeniem skroplin do zbiornika spłuczki?Widziałem ale to nie takie straszne, widziałem jak ktoś odprowadzenie zrobił do komina wentylacyjnego ale w taki sposób że rurka wystawała z parownika do samego komina i kap kap kap na sam dół Jak klientowi powiedziałem że mu budynek podcieka to się z lekka zdziwił . Co do HAIERÓW to w jednej firmie zainstalowali kasetę wszystko ładnie pięknie ale....pod czas puszczania z projektora prezentacji który był podwieszony też do sufitu, to robiła się taka wibracja że obraz z projektora drgał i nie dało się prowadzić prezentacji takie jaja . Pzdr
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - bartekyogico - 2010-05-14 Kolego R co innego pompka akcesoryjna a co innego wmontowana w kasete. Ta z kasety to do 50 cm w gore i nie pod duzym skosem a jak trzeba wyzej to robimy uklad 2 pompek (akcesoryjna najlepiej z kuweta). Post banalny ale to test nowej odslony forum. Pozdrawiam. Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - R-40 - 2010-05-14 bartekyogico napisał(a):Kolego R co innego pompka akcesoryjna a co innego wmontowana w kasete. Ta z kasety to do 50 cm w gore i nie pod duzym skosem a jak trzeba wyzej to robimy uklad 2 pompek (akcesoryjna najlepiej z kuweta). Post banalny ale to test nowej odslony forum. Pozdrawiam. Seryjność mozna udoskonalić. Bo jak przypuszczam problem autora wątku polega na tym aby zwiększyć podnoszenie wypocin.Banalnym jest brak rozwiązań w stosunku do istniejącego problemu.A tu problem jest z wypocinami Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - mg - 2010-05-14 R-40 napisał(a):bartekyogico napisał(a):Kolego R co innego pompka akcesoryjna a co innego wmontowana w kasete. Ta z kasety to do 50 cm w gore i nie pod duzym skosem a jak trzeba wyzej to robimy uklad 2 pompek (akcesoryjna najlepiej z kuweta). Post banalny ale to test nowej odslony forum. Pozdrawiam. Więc popracuj nad sobą, użyj antyperspirantu czy jakieś zioła... A może po prostu wykąp się. Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - barbie - 2010-05-14 R40 podaj adres pocztowy to ci przyślę jakąś instrukcję do kasety i parę fachowych książek . Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - monterod2002 - 2010-05-14 tak czy owak instrukcja pisze tak Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - R-40 - 2010-05-14 barbie napisał(a):R40 podaj adres pocztowy to ci przyślę jakąś instrukcję do kasety i parę fachowych książek .Instrukcję pozostawmy użytkownikom. Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - irroda - 2010-05-14 a w jaki sposób puścicie przewody od skroplin, jeżeli pomieszczenie ma 5 m. a na 3m. jest podwieszany sufit, odległość od klimatyzatora do ściany 5m. pozdrawiam Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - barbie - 2010-05-15 zawsze można zastosować dodatkową pompkę lub podstawić wiadro . Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - Bock - 2010-05-15 R-40 napisał(a):zobacz tutaj piszą 8 metrów.Osobiście niesprawdzałem Mini Orange jest w stanie uzyskać do 8 metrów ale skropliny są wyprowadzone cienkim wężykiem. Dziękuje za odpowiedzi i zainteresowanie się banalnym tematem !
Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - barbie - 2010-05-15 R40 nie widział na oczy pompki do klimatyzatora -jest ona ukryta w korycie lub pod sufitem podwieszanym . Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a - treesun - 2019-12-20 Proszę napiszcie, których producentów polecacie, jeżeli chodzi o pompę skropli? |