![]() |
|
Czyszczenie rurociągu - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Czyszczenie rurociągu (/showthread.php?tid=3482) Strony:
1
2
|
Czyszczenie rurociągu - wentylator - 2010-05-19 Witam, Czym najlepiej wyczyścić rurociąg freonowy po R407? Muszę zamontować nowy klimatyzator na starej instalacji. Proszę o poradę. Czyszczenie rurociągu - Shitashii - 2010-05-19 Odwracasz rurki na lewą stronę i szczotką drucianą. :| Czyszczenie rurociągu - CHŁODnick - 2010-05-19 Przedmuchaj sprężonym azotem, chyba że w starym klimatyzatorze zatarła się sprężarka to należałoby przepłukać rurki płynem do płukania instalacji chłodniczych. Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 CHŁODnick napisał(a):Przedmuchaj sprężonym azotem, chyba że w starym klimatyzatorze zatarła się sprężarka to należałoby przepłukać rurki płynem do płukania instalacji chłodniczych.Kolega CHŁODnick ma rację.Przydałby się nowy filtr odkwaszacz w przypadku podanym przez CHŁODnick.Kolega Shitashii niezatrybił lub niechciał złośliwie zatrybić że chodzi o ścianki wewnętrzne rurociągu. Czyszczenie rurociągu - CHŁODnick - 2010-05-19 Filtr odkwaszasz oczywiście wskazany jednak należałoby nadmienić iż ten filtr powinien mieć dodatkową specyficzną właściwość tzn. działać w dwie strony. Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 Działają w jedną stronę.Odwadniają i odkwaszają. Czyszczenie rurociągu - CHŁODnick - 2010-05-19 R-40 napisał(a):Działają w jedną stronę.Odwadniają i odkwaszają.Typowe odwadniacze działają w jedną stronę czyli do układu klimatyzacji z pompą ciepła delikatnie mówiąc nie naddają się, ponieważ po odwróceniu obiegu większe nieczystości wylądują w sprężarce. Ponadto każdy filtr ma wyraźnie zaznaczony kierunek działania naniesiony na polecenie konstruktora a konstruktorów należy szanować. Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 Szczeże niewidziałem filtrów dwukierunkowych.Zawsze filtr montowałem jednokierunkowy przed zaworem czterodrogowym. Czyszczenie rurociągu - CHŁODnick - 2010-05-19 Zdradź tajemnice jak go tam wcisnąłeś, widziałeś kiedyś jednostkę zewnętrzną standardowego klimatyzatora? Oczywiście od środka ![]() Polecam ,,lekturę" Danfossa, wystarczy wpisać w google ,,filtr dwukierunkowy" Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 Przypuszczam że widziałem skoro pracuję w chłodnictwie zawodowo od 86-roku jako etatowy pracownik obniżajac doświadczenia w szkole. Czyszczenie rurociągu - CHŁODnick - 2010-05-19 Dziwi mnie, że tak doświadczony chłodziarz nie słyszał o filtrach odwadniaczach o działaniu dwukierunkowych, które nie są nowością. Jak to się mówi?, aaa LIPA. Pozdrawiam Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 Ja słyszałem tylko o oponach uniwersalnych.Co na to doświadczony wulkanizator powiedziałby.Ja niejestem chłodziarzem ani lodziarzem tylko chłodniarzem. Czyszczenie rurociągu - CHŁODnick - 2010-05-19 Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu. Nie rozumiem PS Czytam to forum od jakiegoś czasu i widzę że zawsze pojawisz się Ty i sprowadzasz temat w manowce, dlaczego moderatorzy to ignorują? Dziękuję i życzę powodzenia. Czyszczenie rurociągu - mister - 2010-05-19 a po co czyścic rury po 407 ? Czyszczenie rurociągu - Shitashii - 2010-05-19 R-40 napisał(a):Kolega Shitashii niezatrybił lub niechciał złośliwie zatrybić że chodzi o ścianki wewnętrzne rurociągu.Ależ dokładnie zatrybiłem Chodziło mi o wywrócenie rurek na lewą stronę. Tu chyba kolega R-40 nie załapał sarkazmu. :/
Czyszczenie rurociągu - tommatiz - 2010-05-19 CHŁODnick napisał(a):Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu.Moderatorzy nie ignorują tylko nie wchodzą w dyskusję z R40. Możesz być pewien że złe zachowanie na forum będzie stanowczo egzekwowane. Pzdr Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 tommatiz napisał(a):Egzekwowane powinny być błędne wypowiedzi a nie zachowanie.Zachowanie powinno pozostać na drugim miejscu.CHŁODnick napisał(a):Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu.Moderatorzy nie ignorują tylko nie wchodzą w dyskusję z R40. Możesz być pewien że złe zachowanie na forum będzie stanowczo egzekwowane. Pzdr Czyszczenie rurociągu - tommatiz - 2010-05-19 R-40 napisał(a):Punkt 4 i 10 regulaminu......tommatiz napisał(a):Egzekwowane powinny być błędne wypowiedzi a nie zachowanie.Zachowanie powinno pozostać na drugim miejscu.CHŁODnick napisał(a):Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu.Moderatorzy nie ignorują tylko nie wchodzą w dyskusję z R40. Możesz być pewien że złe zachowanie na forum będzie stanowczo egzekwowane. Pzdr Pzdr
Czyszczenie rurociągu - barbie - 2010-05-19 prościej jest wstawić nowe rury ,stare mają zapewne zbutwiałą izolację . Czyszczenie rurociągu - tommatiz - 2010-05-19 Co do tematu to jak już nie ma możliwości na wymianę instalacji chłodniczej bo jest np. zabudowana gdzieś w szachcie itp.. to zostaje płukanie i azot ale ja na protokole uruchomienia bym wpisał że montaż odbył się na starej linii chłodniczej za zgodą użytkownika, zleceniodawcy. Wtedy mam zabezpieczenie w razie jakiejś usterki. pzdr Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-19 Shitashii napisał(a):Sarkazmem poslugują się politycy i szanowni duchowni.R-40 napisał(a):Kolega Shitashii niezatrybił lub niechciał złośliwie zatrybić że chodzi o ścianki wewnętrzne rurociągu.Ależ dokładnie zatrybiłem Czyszczenie rurociągu - klimatyzacjapolska - 2010-05-19 ciepłą woda z ludwikiem pomaga ![]() Jeśli na instalacji nie ma syfonów, to azot powinien wystarczyć, tylko nie dmuchaj po podłączeniu nowej j. wewnętrzej, bo olej zostanie w parowniku. Czyszczenie rurociągu - Bogdan_New_Jersey - 2010-05-20 do czyszczenia rurociagu RX-11 i posprawie tutaj taka fajna strona dla zainteresowanych RX 11 czysci rurki od wewnatrz ze starego oleju i kwasów!!! azotem to mozemy sobie tylko podmuchac http://www.qwik.com/qwik_sf_video.jsp http://www.qwik.com/ http://baca-hvac.com/rx11_flush_by_nu-calgon ![]()
Czyszczenie rurociągu - Bock - 2010-05-20 Gdzie można dostać ten środek RX -11? Czyszczenie rurociągu - R-40 - 2010-05-20 Bock napisał(a):Gdzie można dostać ten środek RX -11?r-11 w polsce zakazany.Ale był dobry. |