Forum Klimatyzacja
protokół na pomiary po serwisie klimy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: protokół na pomiary po serwisie klimy (/showthread.php?tid=3513)

Strony: 1 2

protokół na pomiary po serwisie klimy - Qba - 2010-05-25

Witam
- jak w temacie , czeka mnie montaż jednej jednostki i kilku na serwis w firmie która życzy sobie protokół na końcowe pomiary: prądu i ciśnień układu .
- Nie robiłem jeszcze tego więc moja prośba o WZÓR takiego protokołu i jakieś porady !

Dziękuję i pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - Shitashii - 2010-05-25

Już kiedyś był taki temat. Każdy (każda firma) tworzy sobie sam taki protokół z odpowiednimi pozycjami. Proponuję puścić wodze fantazji.

protokół na pomiary po serwisie klimy - Bock - 2010-05-25

poszukam i wyśle Big Grin

protokół na pomiary po serwisie klimy - CHŁODnick - 2010-07-02

Banita ma uprawnienia do wypisywania bzdetów i kto jeszcze? Big Grin

protokół na pomiary po serwisie klimy - barbie - 2010-07-03

w jakich klimatyzatorach widziałeś miejsce na plomby ? .

protokół na pomiary po serwisie klimy - Fujitsu Szczecin - 2010-07-03

Witam

Ja używam takiego. Prosty, przejrzysty dla każdej strony.

[Obrazek: 15a4cedb9a629176.jpg]

Pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - AS - 2010-07-03

Jakie ciśnienia Kolega wpisuje w odpowiednie pozycje: absolutne, czy rzeczywiste?

AS napisał(a):Jakie ciśnienia Kolega wpisuje w odpowiednie pozycje: absolutne, czy rzeczywiste?
Witam

A jakie kolega by widział przy klimatyzatorach typu split? Czy warto mącić klientowi dodatkowo w głowie? Mam możliwość ustawienia w manometrze odczytu obu wartości ciśnienia.

Pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - barbie - 2010-07-03

proponuję poprawkę--zerowania już niema teraz jest prąd upływowy w przewodzie ochronnym .

protokół na pomiary po serwisie klimy - AS - 2010-07-03

stefanbud napisał(a):
AS napisał(a):Jakie ciśnienia Kolega wpisuje w odpowiednie pozycje: absolutne, czy rzeczywiste?
Witam

A jakie kolega by widział przy klimatyzatorach typu split? Czy warto mącić klientowi dodatkowo w głowie? Mam możliwość ustawienia w manometrze odczytu obu wartości ciśnienia.

Pozdrawiam

Zadałem bardzo proste pytanie po zapoznaniu sie z treścią, pokazanego wyżej protokołu serwisowego. Proszę o odpowiedź na pytanie.

AS napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Witam

Pozdrawiam

Zadałem bardzo proste pytanie po zapoznaniu sie z treścią, pokazanego wyżej protokołu serwisowego. Proszę o odpowiedź na pytanie.
Witam

Przepraszam, czy to jakiś egzamin kolego AS?

Pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - CHŁODnick - 2010-07-03

Banita napisał(a):Egzamin egzaminem a wiedza wiedzą.Posiadając elektroniczny zestaw do pomiaru nieswiadczy o posiadającej wiedzy.Po co mi kombajn do autoklimatyzacji skoro niepotrafię odróżnić ciśnień.W górach wypijemy cherbatę tanim kosztem energetycznym.Mi to niesmakuje z powodu braku aromatu.

Zielona powinna Ci smakować.

protokół na pomiary po serwisie klimy - Fujitsu Szczecin - 2010-07-04

AS napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Witam

Pozdrawiam

Witam

Kolego AS, jeżeli zadaje się pytanie na forum to powinno się używać nomenklatury ogólnie znanej a nie przypisanej danemu środowisku, grupie społecznej, subkulturze. Termodynamika to taki dział fizyki związany z kolegi wykształceniem. W tym dziwnym aczkolwiek ciekawym dziale opisane są zjawiska ciśnień. Nauka podzieliła te zjawiska na względne i bezwzględne. Kolego AS, zanim odpowiem na zadane przez Ciebie pytanie zdefiniuj mi znaczenie ciśnienia absolutnego i rzeczywistego w Twoim rozumieniu. Kiedyś o tym już rozmawialiśmy że obrzezanie to nie to samo co wykastrowanie.

Pozdrawiam

Banita napisał(a):Egzamin egzaminem a wiedza wiedzą.Posiadając elektroniczny zestaw do pomiaru nieswiadczy o posiadającej wiedzy.Po co mi kombajn do autoklimatyzacji skoro niepotrafię odróżnić ciśnień.W górach wypijemy cherbatę tanim kosztem energetycznym.Mi to niesmakuje z powodu braku aromatu.
Witam

Banita nie...między wódkę a zakąskę Bo i tak nie wiesz o czym piszemy. Jeżeli chcesz zabłysnąć to wytłumacz nam zjawisko rozwarstwiania się czynników na podstawie ,,Góralskiej Herbaty z Prądem''

Pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - tommatiz - 2010-07-04

Herbata Góralska dobra jest a Banita pije chyba "cherbatę" Smile brak słów......... Pzdr

protokół na pomiary po serwisie klimy - tommatiz - 2010-07-04

To nie jest moja sprawa punkt 4 bo to jak łatwo zrozumieć jest używane przez stefanbud i dla nas jako przykład który możesz wykorzystać dla swojego celu bądź nie!!!!!!!!!!! A Ty nawet tej prostej sprawy nie możesz zrozumieć że ktoś zrobił coś więcej niż napisał kilka zdań. Ty nawet zdjęcia nie zrobisz i nie wkleisz w forum aby mogło to w jakiś sposób pomóc innym. Co do stefanbud to powinieneś mu się w pas kłaniać bo to co on pokazuje swoimi zdjęciami to dla Ciebie jest erą z kosmosu!!! I w końcu zrozum że przykład to jest przykład i równie dobrze mógł zrobić punkt "8" że jak klientka ładna to może mu w naturze zapłacić. Twoje IQ = nie wiem ile... Smile

Banita napisał(a):...Lepiej pić cherbatę niż zapomnieć w punkcie czwartym protokołu serwisowego o odcinku parowym rurociągu chłodniczego...
Witam

No rozumiem że kolega rozróżnia rurociągi. Rozumiem że nie to samo tłoczny i cieczowy ale gazowy to nie to samo co parowy?

Pozdrawiam

Banita napisał(a):Jak sama nazwa wskazuje że nie.Kłaniają się nie odmiany pisowni tylko przemiany. czynnika w poszczególnych miejscach instalacji.W normalnych warunkach pracy jak sama nazwa wskazuje w parowniku znajduje się para mniej lub więcej przegrzana.Uje się niekreskuje.
Witam

Znaczy co, to parowa to gazowa czy cieczowa? Mokra, sucha skończ choć jeden wywód i nie mieszaj w to górali.

Pozdrawiam

Banita napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Banita napisał(a):Jak sama nazwa wskazuje że nie.Kłaniają się nie odmiany pisowni tylko przemiany. czynnika w poszczególnych miejscach instalacji.W normalnych warunkach pracy jak sama nazwa wskazuje w parowniku znajduje się para mniej lub więcej przegrzana.Uje się niekreskuje.
Witam

Znaczy co, to parowa to gazowa czy cieczowa? Mokra, sucha skończ choć jeden wywód i nie mieszaj w to górali.

Pozdrawiam
Niewiedząc co odpowiedzieć niemieszaj do tego celu górali.W jaki sposób przy klimatyzatorze mierzysz stronę gazową skoro nieposiadają one takiego fabrycznego punktu pomiarowego.Wpinając się w tą grubą i cienką nadal pozostajemy przy pomiarze niskiego ciśnienia w funkcjii chłodzenia.W tym punkcie mierzymy pary w nieawaryjnym systemie.Strona gazowa powyżej 100 stopni celcjusza dotyczy się odcinka od kanału tłocznego sprężarki do odcinka w którym następuje skroplenie pierwszych cząsteczek czynnika chłodniczego.Zazwyczaj odbywa się to na początku sprawnego skraplacza.W jaki sposób według swojego protokołu dokonujesz pomiaru ciśnienia gazu na tym odcinku w klimatyzatorach
Witam

Przepraszam, Ty w ogóle widziałeś klimatyzator typu Split?

Pozdrawiam

Banita napisał(a):Ostatnio w piątek.Jak dobrze pojmuję to obsługujesz jedynie splity.Nadal nieotrzymałem odpowiedzi co do pomiaru ciśnienia czynnika w postaci gazu.Dobrze byłoby odpowiedzieć czy to rzeczywiste czy bezwzględne ciśnienie.W splicie mamy do czynienia z linią tłoczną i ssawną co niezmienia mojego toku myślenia odnośnie braku możliwości zbadania ciśnienia gazu bez zamontowania zaworka serwisowego w odpowiednim miejscu.
Witam

Widzisz bzdury opowiadasz, nie znasz nawet budowy układu chłodniczego splita. Mylisz pojęcia. Powtórz sobie materiał ze szkoły i wróć. Co do ciśnień względne czy bezwzględne to nie z Tobą rozmowa.

Pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - byniom - 2010-07-04

Banita napisz jak to powinno sie robić te przeglądy i protokół bo z tego co widze to 99% forumowiczów to głąby którzy pokupili sobie sprzęt dla szpanu i robią klienta w bambuko . W tym jednym procencie uczciwych i rzetelnych znajdujesz się tylko ty. Ostatnio jak czytam twoje posty to widze że tobie nie chodzi o udzielenie odpowiedzi tylko jak tu komuś dokopać . Zastanów się człowieku co ty chcesz od tego forum bo widze że sam niewiesz. Ja niekończyłem szkół chłodniczych i nie mam takiego doświdczenia jak inni ale zarabiam tym na życie i chyba musze robić to dobrze bo inaczej rynek by mnie sam wyeliminował. Twój tok myślenia to pokazać "jaki jestem dobry" , ja nie wątpię w to ale daj już spokój i skup się na udzielaniu odpowiedzi a nie na szykanowaniu innych.

protokół na pomiary po serwisie klimy - Fujitsu Szczecin - 2010-07-05

Witam

Dobra, żeby było miło to zrobiłem zrozumiale dla kolegi ASa a nie do zrozumienia dla urzędników i Banity.

[Obrazek: bb7d83a9110803e3.jpg]

Urzędnikom powiem żeby powtórzyli sobie fizykę?

Pozdrawiam

protokół na pomiary po serwisie klimy - AS - 2010-07-06

Widzę , że Kolega został doprowadzony do wrzenia. Informuję, że [bara] odpowiada ciśnieniu absolutnemu, oznaczenie literowe ciśnienia absolutnego i rzeczywistego to (p), temperatury w st. Celcjusza to(t).

protokół na pomiary po serwisie klimy - byniom - 2010-07-06

taki protokół jest po to żeby klient co nieco wiedział bo dla niego i tak to jest czarna magia. Co do tych pomiarów to watpię żebyś wykonywał tak jak piszesz ( tyczy Banity) i z tego co piszesz to powinniśmy dla klienta wystawiać protokóły tak jak by były przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych. Często jest tak że klient i tak ma w głebokim poważaniu taki papier a liczy się to za ile mu zrobisz i żeby działało a najlepiej żeby zrobić i zapomnieć o wszystkim. Dzisiaj montowałem u klienta i jak mi powiedział jak chce mieć zamontowane to przeszedłem szok bo nawet jak bym chciał puścić fuchę to bym tak nie zrobił i go uświadowmiłem ż ei tak zrobię lepiej niż sobie tego chce to był zdiwiony bo powiedział ze chcę się narobić a i tak mi wiecej nie zapłaci. Ale tutaj chodzi oto że ktoś może moją robotę zobaczyć i powie że robił to paprok tak więc klient sobie pogadał a ja swoje zrobiłem i tak jest z tymi papierami , oni ich niechcą ale jak im dasz to się ciesza a i tak nic nie rozumieją.

protokół na pomiary po serwisie klimy - Fujitsu Szczecin - 2010-07-06

Banita napisał(a):Nierozumieją jak co niektorzy na forum że bezpieczeństwo stawiają na drugim miejscu.
Witam

Niki proszę.

Pozdrawiam